Sosyal girişimciler için aşılması gereken 5 engel

Sosyal girişimciler için aşılması gereken 5 engel

Günümüz dünyasında sosyal girişimcilerin en sık karşılaştığı engelleri bir araya getirdik.

Sosyal girişimciliğin küresel ölçekte büyümeye devam ettiği görülüyor. Sorunların çözümüne yönelik fikirlerini harekete geçerek somutlaştıran sosyal girişimciler, aslında olmaz denileni başarmayı, zorluklarla dolu çözüm metotlarını inovatif şekillerde geride bırakmayı biliyorlar.

Elbette gerçek gücünün insanoğlunun gelişiminin önündeki engelleri görme ve engellere ya da doğanın korunmasına yönelik çözüm üretme yeteneği olduğu da aşikar.

Günümüzde sosyal girişimcilerin ürettiği çözümler, gelişmemiş ülkelerde temiz su tedariğinden tutun da yenilenebilir enerji kullanımına, birçok ülkede daha iyi eğitim şartlarından açlık sorununa geniş bir alanı kapsıyor.

Sosyal girişimcilik büyük bir ivmeyle büyürken çözüm bulunması gereken konular da bir o kadar derinleşiyor. Çünkü sorunlar karmaşıklaşıyor; insan hakları ihlalleri, kadın-erkek eşitsizliği, çocuklara yönelik şiddet, kadına yönelik şiddet, mültecilik, göç, çocuk işçiliği, küresel ısınma sonucu ortaya çıkan çevresel felaketler, açlık, işsizlik, temiz su kaynaklarına erişememe, işsizlik gibi başlıklarda ele alınabilen sayısız sorun söz konusu.

Bu son derece zorlu sorunlara ‘az-çok demeden’ dokunan sosyal girişimciler övgüleri hak ediyor. Üstelik bu kadar da değil, sosyal girişimcilik çeşitli engellerle de karşı karşıya. Peki bu engeller hangileri?

1- Risk almaya karşı konumlanma

Dünya Ekonomik Forumu 2018’de dile getirilen analize göre sektör, sosyal girişimciliğin çekirdeğini oluşturan yenilikçi bakış açılarına uzak. Çünkü yenilik demek ‘risk’ demek ve bu faktörü barındıran birçok şey için destekler sınırlı miktarda ya da ‘hiç’ seviyesinde kalabilme riskiyle karşı karşıya.

2- Sermaye sorunları

Sosyal girişimciler için belki de kırılmasında en çok zaman harcanan konulardan biri gelir elde etmek durumunda olmaları. Her ne türde girişim olursa olsun operasyonel giderler her zaman vardır, buna karşın yatırımcıların ise konu sosyal girişimler olduğunda ‘ne gerek var ki’ ya da ‘zaten para sosyal etki için kullanılmıyor mu?’ şeklindeki kanısı hala çok yaygın.

Sermaye girişleri zorlaşırken, gelir elde etme şartları da sürekli daha da zor bir hal alıyor. Özetle zaten genelde sınırlı olan gelir yapısı, çeşitli başka sorunlarla da karşı karşıya kalıyor.

3- Pürüzlü beklentiler

İyi bir hizmet ya da ürün her zaman ‘alıcı’ bulur. Bu noktada sosyal girişimciler için katkı sağlayıcı unsurlardan biri de risk sermayedarlarıdır. Ancak bu katkıyı elde etmek, diğer birçok girişim türüne kıyasla daha zordur. Çünkü risk sermayesi şirketi, para yatırırken daha çok kazanmak isteyebilir (genelde böyledir).

İşte bu durumda daha iyi anlatmak, daha ikna edici olmak gerekecektir.

Ekstra efor, sosyal girişimciliğin adeta olmazsa olmazıdır.

4- Gerçekçi olmaktan uzak gelecek öngörüleri ve etkileri

Sosyal girişimciler için fon arayışının en temel gerekliliklerinden biri hiç şüphe yok ki raporlardır. Bir girişimin öncesi, şu anki durumu ve sonrası, mali tablo gibi yapısal özellikler eşliğinde sunulmalıdır. Üstelik bu rapor, fon kuruluşu ya da sağlama potansiyeli sunan kimselerin görebilecekleri en genel yapıda, doğru ve açık olmalıdır. Ancak yetmez…

Raporlarda geleceğe dair beklentileri içeren kısımlar çeşitli şekillerdeki ‘dolambaçlı yolları’ izlememelidir, bazı konuların görmezden gelinmemesi de önem taşır. Çünkü fon yöneticileri genelde bir hayli analizcidir ve açıkları tespit etmede gayet iyidirler.

5- Psikolojik durum

Stres son derece yaygın, ayrıca bipolar bozukluk, anksiyete, kaygı, vb. gibi psikolojik temelli sağlık sorunları sürekli artan düzeyde artıp yaygınlaşıyor.

Depresyon ve stres ele alındığında bile sosyal girişimciler için başlangıçtaki o zorlu savunma hatları zamanla ince bir zar halini alabiliyor. Çarpıcı bir bilgi ama sosyal girişimcilerin en az yarısının stres sorunu yaşadığı kaydediliyor (Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu 2018)

Güçlü, dengeli ve etkili olunması için ‘süreklilik gerekliliği’ de böylelikle sağlanması zor bir yapı kazanıyor.

İnsan psikolojisine dair genel durum sosyal girişimcilik için en önemli sorunlardan biri.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar