İklim değişikliği dünya genelinde işçi sınıfı üzerinde artan bir tehdit 

İklim değişikliği dünya genelinde işçi sınıfı üzerinde artan bir tehdit 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işgücünün yüzde 70’ten fazlasının iklim değişikliğinden kaynaklanan risklere maruz kaldığını ve bu durumun her yıl yüz binlerce ölüme neden olduğunu bildirdi.

Örgüt ayrıca hava kirliliği, böcek ilaçları ve kanser dahil sağlık sorunlarına yol açabilecek diğer tehlikeler konusunda da uyarıda bulundu.

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yayımlanan yeni raporda, hükümetlerin mevzuatlarını geliştirerek iklim değişikliğinin işçi sınıfı üzerindeki artan etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olabilecek yollar öneriyor.

Rapora göre, dünya genelindeki işçiler, iklim değişikliğinin getirdiği aşırı hava olaylarına genel nüfustan daha fazla maruz kalıyor. 

ILO’nun ‘’İşyerinde Güvenlik ve Sağlığı Koruma’’ başlıklı raporu, 2020’den itibaren 2,4 milyardan fazla işçinin (küresel işgücünün yüzde 70’inden fazlası) çalıştıkları yerlerde aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor. 

Cenevre merkezli kuruluş, iklim değişikliği ile kanser, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek disfonksiyonları ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunları arasında giderek artan bir bağlantı olduğunu vurguluyor. Hava kirliliği, yılda yaklaşık 860 bin işçinin ölümüne neden olurken, aşırı sıcaklar 18.970 ve UV radyosyonu ise 18.960 işçinin ölümüne yol açıyor.

Raporda, iklim değişikliğinden kaynaklanan yüksek sıcaklık ve aşırı kuru koşullar nedeniyle daha sık hale gelen orman yangınları ile mücadele eden itfaiyeciler gibi grupların özellikle savunmasız ve risk altında olduğu belirtiliyor.

BM kuruluşları ve çevre aktivistleri iklim değişikliği ile insan sağlığı arasındaki bağlantıyı giderek daha fazla vurgulamaya çalışıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2030 ile 2050 yılları arasında sıtma ve su güvensizliği gibi iklimle bağlantılı birkaç tehdidin her yıl çeyrek milyon insanın hayatına mal olacağını tahmin ediyor.

ILO’nun raporu, iklim değişikliğinin küresel işgücü üzerindeki derin ve artan etkisini açıkça ortaya koyuyor. 

Raporda, mevcut yasaların gözden geçirilmesi veya yeni düzenlemeler ve rehberler oluşturulması gerektiği belirtiliyor. 

Kaynak:

https://apnews.com/article/ilo-labor-un-heat-health-report-bf6b0f8d25b82c23c7fed339aaac63fb?utm_source=cbnewsletter&utm_medium=email&utm_term=2024-04-25&utm_campaign=Daily+Briefing+23+04+2024

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar