Kritik mineral madenciliği Afrika’nın büyük insansı maymunlarını tehdit ediyor

Kritik mineral madenciliği Afrika’nın büyük insansı maymunlarını tehdit ediyor

Kritik madenlere yönelik artan talep ve bunların çıkarılması için yapulan madencilik faaliyetleri, tropikal yağmur ormanlarının büyük ölçüde tahrip edilmesine yol açıyor.

Yeni bir ararştırmaya göre, Afrika’daki büyük maymunların üçte biri tahmini 180.000 goril,bonomo ve şempanze yenilenebilir enerjiye geçiş için gerekli olan minerallere yönelik madencilik projelerindeki olağanüstü artış nedeniyle risk altında.

Bu minerallerin bir çoğu rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlar gibi temiz enerji teknolojileri için gerekli. Araştırmacılar, talepteki bu patlamanın Afrika’nın büyük maymunları için kritik yaşam alanları olan tropikal yağmur ormanlarının yok olmasına yol açtığını söylüyor.

Science Advances dergisinden yayımlanan araştırmaya göre, madenciliğin bu ikonik primatlar üzerindeki etkisi büyük ölçüde hafife alınıyor. 

Afrika, dünya genelindeki maden kaynaklarının yüzde 30’una ev sahipliği yapıyor ve yenilenebilir enerjideki önemli üretim artışlarının talebi artırması bekleniyor.

Temiz enerji için ihtiyaç duyulan bakır, lityum ve kobalt gibi kritik madenler, daha önceleri Afrika’da kullanılmıyordu. Ancak artan talep ve bu madenlerin çıkarılmasına yönelik faaliyetler, kıta genelinde tropikal yağmur ormanlarının büyük ölçüde tahrip olmasına yol açıyor.

Bu ormanlar, insanların yaşayan en yakın akrabaları olan goriller, bonobolar ve şempanzeler için kritik yaşam alanları olarak biliniyor.

Doğal yaşamı koruma alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Re:wild’da araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Dr. Hessica Junker, ‘’Halihazırda diğer türler üzerinde yapılan çalışmalar, madenciliğin kirlilik, habitat kaybı, artan av baskısı ve hastalık yoluyla insansılara zarar verdiğini gösteriyor ancak bu tamamlanmamış bir tablo. Herkesin daha az tüketim zihniyetini benimsemesi çok önemli’’ diyor.

Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi ve Martin Luther Üniversitesi araştırmacıları, artan insan faaliyetlerinin ve varlığının büyük insansı maymunlar üzerindeki etkilerini anlamak için tampon bölgeler tanımladı. Belirlenen 17 Afrika ülkesiyle oradaki faal ve faaliyete geçme aşamasındaki madencilik sahalarından elde edilen verlier analiz edildi.

Çalışmada, madenciliğin büyük maymunlar üzerindeki etkisinin en fazla olduğu yerlerin Batı Afrika ülkelerinden Liberya, Sierra Leone, Mali ve Gine olduğu açıklandı. Sadece Gine’de, ülkedeki insansı popülasyonun yüzde 83’ünü temsil eden 23.000’den fazla şempanze, madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan ya da dolaylı tehditlerle karşı karşıya.

Araştırmacılar, madenciliğin nesli tükenmekte olan türler üzerindeki etkilerini azaltmak için daha fazla şey yapılabileceğini söylüyor.

Re:wild’da kıdemli araştırmacı Dr. Genevieve Campbell, ‘’Madencilik şirketlerinin büyük insansı maymunlar üzerindeki etkilerinden mümkün olduğunca kaçınmaya odaklanmaları ve dengelemeyi son çare olarak kullanmaları gerekiyor çünkü büyük insansı maymunlar için halihazırda başarılı olmuş bir dengeleme örneği yok’’ diyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/03/boom-in-mining-for-renewable-energy-minerals-threatens-africas-great-apes-aoe

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar