Sosyal girişimciler için 6 finansman ipucu

Sosyal girişimciler için 6 finansman ipucu

Sosyal girişimciler ve sosyal girişimci adayları için ayrıntılı bir iş planı, bütçe oluşturmak, kredi notu gibi konulara ilişkin 6 ipucu.

Herhangi bir ekonomik ortamda bir girişim kurmak için fon sağlamak, finansman yaratmak asla kolay olmadı. Sosyal girişimcilikte de durum böyle, çoğu sosyal girişim için başarısızlığın arka planında kapsamlı bir araştırmanın gerçekleştirilmemiş olması gelir. Adım atılmak üzere olan sosyal girişimin hareket sahası belli yönleriyle pazar araştırması dahilinde belirlenir. Örneğin plastik atıkların dönüştürülmesi, küresel anlamda son derece yaygın bir sosyal girişimcilik modeli.

Bu aşamada dönüştürülen ürünler genelde tekstil pazarında konumlandırılmayı beraberinde getiriyor. Büyük segment, geniş bir potansiyel kullanıcı kesimi hedefleniyor özetle. Makul görünüyor.

Kahve üretimi yapan sosyal girişimler de var, temelde Afrika veya Latin Amerika’da büyük holdinglere değil de küçük sosyal girişimlere üretim gerçekleştirilmesi, böylelikle daha yüksek paydaşlık sağlanması hedefleniyor. Hoş bir kazan-kazan anlayışı. Üstelik kahve dünyanın her yerinde son derece aktif şekilde tüketiliyor. Bu noktada ekonomik pazarın araştırılması değerli bir adım.

Elbette bunun yanı sıra fonlar için zorlu rekabete dahil olmak, finansman için başvuruda bulunmak gerekiyor. Bunun için atılması gereken, bir nevi baz alınması zorunlu çok temel bazı adımlar var.

1- Ayrıntılı bir planınız olsun

Bir sosyal girişim planı, birkaç ay ya da tercihen yıl için gidişatın planlandırılması anlamı taşır. Uygun ve makul iş planı (ölçeklenebilir olmalı), yatırım almanın da kilit unsurlarındandır. Deneyimli girişimci Martin Zwilling, iş planı olmayan girişimcilere yatırımın sadece pahalı bir hobi anlamı taşıyacağını belirtiyor ve ekliyor, güvenilirliği sağlayarak yatırım almanın ilk koşulu, çok ayrıntılı olmasa da bir iş planı sunmaktır, diyor.

2- Tavsiye alın

Tavsiye iyidir. Örneğin Bankalararası Kart Merkezi‘nin organizasyonu ve ev sahipliğinde gerçekleşecek olan “Bir Fikir Bir Sohbet” temalı toplantılarda uzman isimler, girişim fikirlerini dinliyor ve görüşlerini paylaşıyorlar.

Temelde etkinlikler iyidir, burada sosyal girişimcinin bir etkinliğe gitmeye ve uzmanların görüş ve düşüncelerini dinlemeye ‘istekli’ olması ise gereken tek şey. Deneyimli yatırımcılar ve girişimcileri dinleme fırsatları asla kaçırılmamalı. Fayda odaklı çok sayıda etkinliğin düzenlendiği Türkiye, bu konuda bir tür cennet. Elbette sadece kapsamlı etkinlikler değil, belli başlı (alanında tercihen uzman) kişilerden alınacak tavsiyeler de önemli.

En genel çıkarım olarak bu yöndeki etkileşim, yönlendirmeler sağlayabilir, tavsiyeler vardır, hatta sosyal girişiminize kaynak bile sunabilirler.

3- Kredi notuna önem verin

Bankaların, daha iyi şartlar ve düşük faizle kredi sunması anlamına gelen ‘iyi bir kredi notu’ hoş bir avantajdır. Böylelikle ister kurulum aşaması, ister devamı olsun, sosyal girişiminiz için gereken kaynağı sağlayabilirsiniz. Bu aşamada kötü bir kredi puanınız varsa finans kuruluşlarına gitmeden önce onarmaya gayret etmeniz doğru bir strateji olacaktır.

4- Doğru insanlarla iletişim kurun

Muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur, başarı odaklı bireylerle iletişim kurmak, işinizi önemli ölçüde büyütmenize olanak sağlayacaktır. Profesyonel bir ağ, her türlü iş için sağlıklı ve yeni bir sosyal girişim kurmak için fon elde etmenize yardımcı olabilir.

Güçlü bir yüz yüze iletişim ağını tamamladığınızda, online olarak da katkılar almaya devam edebilirsiniz. Elbette tamamen online olarak da bir iletişim ağı kurmak olasıdır.

5- Kitle fonlamasından yararlanabilirsiniz

Türkiye’de Arı Kovanı, uluslararası tarafta Kickstarter, IndieGoGo gibi kitle fonlama platformları, sosyal girişimciler için fırsatlarla doludur. Genellikle kendinizi tanıtıcı bir video ve ayrıntılı tanıtım materyallerini bir web sitesine yüklemenizden ibaret olan söz konusu fonlama alanına adım, yüksek oranda destekleyici bir ortamda bulunmanız anlamı taşır. Kickstarter’da 1 ayda yarım milyon dolar fon sağlamış sayısız girişim vardır.

6- Bir bütçeniz olsun

Bütçe, iş planınızın mali yönüdür. Bir bütçenizin bulunması, finansman kaynaklarına erişimde olumlu etkiler sağlar. Genelde borç verenler, para vermeden önce ayrıntılı bir bütçe planı talep etmektedir.

İpucu:
Gelirleri yükseltmenin, dolayısıyla iyiliği de büyütmenin önemli bir yolu da doğru çalışanları işe almaktır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar