Vikipedi’de sosyal girişimcilik imece ile düzenlendi

Vikipedi’de sosyal girişimcilik imece ile düzenlendi

İçeriği dünyanın her köşesinden gönüllü ekipler tarafından ortaklaşa hazırlanan, internetin en geniş kaynak sitesi Vikipedi’nin sosyal girişimcilik sayfası, sosyal inovasyon platformu imece’nin öncülüğünde yeniden hazırlandı. Vikipedi’de “Sosyal Girişimcilik” içeriklerinin yeniden tasarlanmasıyla sosyal girişimciliği araştıran kişilere doğru ve kapsamlı bilgiye erişim imkanı sunulurken, imece ise sosyal girişimcilik ile ilgili literatüre katkı yapma çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

Zorlu Holding, ATÖLYE ve sürdürülebilirlik ajansı s360’ın kurucu ortaklığında hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, gençlere inanan ve gençleri değişim için harekete geçmeye motive eden bir topluluk olarak Türkiye’de sosyal girişimcilik adına farkındalık yaratacak yenilikçi bir işe daha imza attı.

imece’nin gençlik programı imeceLAB, Ashoka Türkiye ve İstasyonTEDÜ ekiplerinin danışman partnerliğinde ve Vikipedi Türkiye ekibinin mentorluğunda, Vikipedi’de yer alan “Sosyal Girişimcilik” sayfasını, gençlerle birlikte VikiMaraton etkinliğinde güncelledi.

imeceLAB ekibi, gençlik komünitesi ve sosyal inovasyon ekosisteminden partnerlerden oluşan topluluk, etkinlik öncesinde ciddi bir ön hazırlık çalışması yaptı. Vikipedi sayfasında “Sosyal girişimcilik, sosyal girişimcinin yaptığı iştir” şeklinde yazılan tanımın çok daha anlamlı ve kapsamlı bir şekilde anlatılması için diğer dillerdeki sayfalardan yararlanıp bir bilgi mimarisi oluşturarak işe başlandı.

 Vikipedi’nin “Sosyal Girişimcilik” sayfası baştan sona değişti

Güncelleme çalışmaları, sosyal girişimciliğe ilgi duyan 30 genç, imece ve İstasyonTEDÜ ekibinden mentorlerle beraber ZOOM platformu üzerinden gerçekleştirilen VikiMaraton etkinliğiyle başladı. Vikipedi Türkiye ekibinden Başak Tosun ve Zafer Batık’ın Vikipedi sayfasının kullanımı üzerine gerçekleştirdiği ATÖLYE eğitiminin ardından gençler, üçer kişilik gruplara ayrılarak “Sosyal Girişimcilik” kavramına ait alt başlıklar hakkında detaylı bir araştırma sürecine dahil oldular. Bu sayede sayfayı geliştirirken, sosyal girişimcilikle ilgili var olan pek çok güncel kaynağı da tarayarak kendi bilgi birikimlerini de zenginleştirdiler. Her bir grupta imece ekibinden veya İstasyonTEDÜ ekibinden bir mentor, gençlere araştırmaları sırasında destek oldu. Gençler ayrıldıkları gruplardaki ekip arkadaşlarıyla sosyal girişimcilikle ilgili farklı konularda araştırma çalışmaları gerçekleştirdiler.

Böylece gençler VikiMaraton ile hem Vikipedi’de gönüllü içerik üretmeyi öğrendi hem de sosyal girişimcilik kavramının daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde Vikipedi sayfasında yer almasını sağlamak için akranlarıyla birlikte araştırma deneyimi yaşadılar. VikiMaraton ile sosyal girişimciliğin tarihçesinden sosyal finansman modellerine, Türkiye ve global ölçekteki girişim örneklerinden, sosyal girişimcilik kavram sözlüğüne kadar kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdiler. Akademik kaynaklardan, haberlerden, ekosistemdeki kurum ve kuruluşların sitelerinden içerikleri derlediler. Böylece etkinlik partneri, Ashoka Türkiye ve İstasyon TEDÜ ekiplerinin de desteğiyle Vikipedi’nin “Sosyal Girişimcilik” sayfasının yeni versiyonu yayına alınmış oldu.

imece’den sosyal girişimcilik literatürüne yeni bir katkı

Ashoka fellow’u ve Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales, Vikipedi’yi, “Dünya üzerindeki her insana kendi dilinde, en üst kalitede, bedava bir ansiklopedi oluşturma ve dağıtma uğraşısı” olarak tanımlıyor. Wales, platformu bir sosyal girişim olarak tasarlar ve uygularken, bu temel kavramın Türkçe Vikipedi’de yetersiz bir karşılık bulmasını temel bir sorun olarak gören imece, VikiMaraton etkinliğiyle bunu çözmek için bir adım attı. Vikipedi’de “Sosyal Girişimcilik” ve ilgili sayfayı oluşturmak, sosyal girişimciliği araştıran kişilere doğru bilgiye erişim imkanı sunması yanında, imece’nin bu alandaki literatüre katkı yapma çalışmalarında da yeni bir eşiği ifade ediyor. imece daha önce, yenilikçi bir biçimde Whatsapp’ı bir mecra olarak kullanmış; 140journos’un Whatsapp hattı aracılığıyla yapılan yayınlarda sosyal inovasyon, kitlesel fonlama ve sosyal finansman konularında derlediği bilgi, kaynak ve içgörüleri kamuyla paylaşmıştı. Sosyal etki’ alanında Vikipedi sayfalarının güncellenmesi imece’nin öncülüğünde devam edecek.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar