“Sürdürülebilirlik anlayışımızla katılım bankaları arasında öncü olmayı hedefliyoruz”

“Sürdürülebilirlik anlayışımızla katılım bankaları arasında öncü olmayı hedefliyoruz”

Yaşanan pandemi süreciyle birlikte sosyal faydanın daha da ön plana çıktığını görüyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Çelik ile doğayı ve insanı korumak için yaptıkları çalışmaları, sürdürülebilirlik hedeflerini ve Sıfır Atık Projesi çalışmalarını konuştuk.

Albaraka Türk’ün çevre ve çevre duyarlılığı konusundaki politikaları hakkında bilgi verir misiniz?

Albaraka Türk Katılım Bankası olarak, dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ana ortağımız Albaraka Bankacılık Grubu öncülüğünde de, sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılması amacıyla başta iklim değişikliğiyle mücadeleye, toplumsal sorunlara çözüm bulmaya ve ekonomik büyümeye katkı sağlamaya odaklanarak, dünya çapında projeler gerçekleştiriyoruz. Özellikle çalışanlarımızla birlikte insana ve çevreye duyarlı kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri yürüterek, çalışan duyarlılığını artırmaya yönelik çalışmaları teşvik etmeye özen gösteriyoruz.

Sürdürülebilirlik anlamında bu konuda hedef ve stratejileriniz neler?

Albaraka Türk olarak, Sürdürülebilir Bankacılık Programı kapsamında yaşanabilir bir dünya için tüm paydaşlarımızla çalışarak insana ve çevreye duyarlı, ekonomik ve küresel kalkınmaya destek olacak projeler üreterek Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmayı ve bu konuda katılım bankaları içerisinde öncü olmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, bankamızın kentsel yaşam alanlarına kattığı değerler neticesinde doğal çevre tahribatını en aza indirdiğinin belgelenmesi ve uluslararası platformlarda tanınırlığını sağlayarak prestijini arttırmak istiyoruz.

Banka olarak bu konuda yürüttüğünüz proje ve çalışmalar nelerdir?

Çevresel sürdürülebilirlik faaliyetlerini ISO 14001 Çevresel Yönetim Sistemleri kapsamında yürütüyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarını kurum kültürünün ayrılmaz bir bileşeni olarak görüyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda; Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi, Yeşil Bina Projesi (LEED EBOM), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Sıfır Atık Projesi gibi projeler yürüterek sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz.

Çevreye katkı anlamında hayata geçirdiğiniz uygulamalardan bahseder misiniz?

Türkiye’de ve özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve uygulamaların artmasını hedefleyen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2019 yılında beri uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlemeye tabi tutulan şirketler arasında yer aldık. Kasım 2019 itibariyle endekse dâhil edilen ilk katılım bankası olmayı başardık.

Genel Müdürlük binamızda da birçok sürdürülebilirlik çalışmalarına imza attık. Bunları belgelendirmek için 2016 yılında çalışma başlattık. Çalışma kapsamında binamız karbon ayak izi, su ve enerji verimliliği, kullanılan malzeme ve kaynakların çevreye duyarlılığı, iç çevre kalitesi, inovasyon ve sürdürülebilirlik katkısı detaylıca incelendi ve Leed Yeşil Bina Sertifikası almaya hak kazandı. Bu sertifika ile Türkiye’nin Leed Gold sertifikalı ilk banka Genel Müdürlüğü binası unvanını elde ettik.

Şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgileri toplamayı ve paylaşmayı hedefleyen; dünyanın en kapsamlı ve prestijli çevre projesi olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında Albaraka Türk olarak 2017 ve 2018 yıllarında C derecesi, 2019 yılında ise bankacılık sektörünün en yüksek skoru olan B derecesini elde ettik. Çalışmalarımız 2020 yılında da kapsamlı bir şekilde devam edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin aktif katılımcısı olan Albaraka Türk; önleme/azaltım, tekrar kullanım, satın alma alanlarında tasarruf odaklı projeler hayata geçirerek, yürütülen çevre politikaları ile 1892 ağacın kesilmesini engellerken, 456.289 kwh enerji ve 3 bin 116 metreküp su tasarrufunun yanı sıra 19  bin 670 metreküp sera gazının da doğaya salınımını önledik. Ayrıca, Sıfır Atık Projesi’nin kapsamının genişletilmesiyle, bu çerçevede gerekli çalışmalara başlayacağız.

Sıfır Atık Projesi kapsamında neler yapıyorsunuz?

Sıfır Atık Projesi, farklı alanlardan oluşuyor. Önleme/Azaltım alanına katkıda bulunmak için fotokopi makinelerinin programlanması, atık kağıtların belediyenin görevlendirmiş olduğu firmaya verilmesi, Genel Müdürlük binamızdaki lavabo musluklarımıza, suyun tazyikini arttırarak daha az su ile aynı etkiyi sağlayan su tasarruf aparatları takılması, elektrikli otomobil kullanılması, şube pazarlama araçlarına, araç takip sistemi takılması ve araç kullanımlarının detaylı olarak takip edilmesi, atık pillerin doğaya karışmasını engellemek için Genel Müdürlük binamızda pillerin ayrıştırılarak toplanması ve Genel Müdürlük binamızın dış cephesinin güneş filmle kaplanması sayesinde binamıza gelen güneş ışınlarının engellenmesi ve soğutma sistemlerinin daha az çalıştırılması gibi detaylı çalışmalara imza attık.

Tekrar kullanım alanında ise Genel Müdürlük binamızda taşıma işlerinde kullanılan karton kolilerin yaklaşık 15 kez kullanılmasını, ekonomik ömrünü tamamlayan karton kolilerin ise belediye geri dönüşüm tesislerine verilmesini, araç, gereç ve demirbaşların periyodik bakım çalışmaları düzenli olarak yapılması sayesinde ekipmanlarımızın uzun süre kullanılmasını, Genel Müdürlük binasında tuvaletlerde, lavabolarda, havuz ve bahçe sulamalarında ve temizlik işlerinde şebeke suyu yerine artezyen suyu ve gri su kullanılmasını sağladık.

Satınalma faaliyetlerimiz kapsamında da, çevreye duyarlı ürünler tercih ederek doğaya saygı duyan ve projeleri yürütürken verdiği hizmette kaliteyi düşürmeyen bir anlayış benimsedik.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar