“Normalleşme sürecinden sonra eskiye dönülmemeli”

“Normalleşme sürecinden sonra eskiye dönülmemeli”

Eskişehir ve çevresinde, doğal çevrenin ve hayatın korunması amacıyla faaliyet gösteren Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nin Başkanı Sadık Yurtman ile derneğin güncel projeleri, Eskişehir’in temiz enerji konusunda attığı adımlar ve koronavirüs salgınının etkileri üzerine konuştuk.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nden ve güncel projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği 11 Ocak 1993 yılında, şehrin önde gelen kişileri tarafından çevreyi korumak amacıyla kuruldu. Beylikova ilçesi, Yalımlı, Dumluca ve Kızılcaören mahallerinde krom manyezit ocağının kapasite artışı ve demir nikel ocağının kırma eleme tesisi projesi, 31 hektarlık bir alanda 200 bine yakın ağacın kurban edilmesine yol açacak ve tarım ve hayvancılığı yok edecek. Ayrıca, ÇED raporuna da gerek görülmedi. Bu sebeplerle dernek, muhtarlar ve yöre halkı olarak yargıya başvurduk. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de olaya müdahil oldu ve dava sürecimiz devam ediyor.

Bunun dışında, Eskişehir’e 70 kilometre uzaklıktaki Sivrihisar İlçesi, Kaymaz Mahallesi’nde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, 1 milyar 758 bin metreküplük siyanürlü ikinci atık havuz tesisinin yapımı için Kaymaz Mahallesi halkı ve Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak, 426 imzalı dilekçeyi Eskişehir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teslim ederek ÇED raporunu istedik. ÇED raporunun onaylanarak inşaata başlanılmasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dava açtı ve bu dava hala devam ediyor.

Eskişehir temiz enerji kullanımında ne durumda?

Eskişehir, temiz enerji konusunda diğer illere oranla çok yol kat etti. Tepebaşı Belediyesi kendi binasında yenilebilir enerjiyi kullanarak enerjinin yüzde 20’sini güneşten sağlıyor. Aynı zamanda, köylerde güneş enerjisinden sulama sağlanıyor ve cep telefonu şarj istasyonları devrede. Bunun yanı sıra, Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi 1 MW gücünde güneş enerji santrallerini devreye aldı. Ayrıca, Eskişehir’in çeşitli mahallelerinde güneşten elektrik enerjisi sağlayan enerji santralleri yoğun şekilde devreye alınmış durumda ve bu konuda yatırımlar hala devam ediyor.

Çevrenin korunması konusunda bireysel olarak neler yapabiliriz?

Bireysel olarak, çevrenin korunması için yapılan veya yapılacak çalışma ve etkinliklere aktif olarak katılmak önemlidir. Aynı zamanda yerel çevre derneklerine, kent konseylerine, belediyelere ve platformlara gönüllü olarak katılarak destek olunabilir. Bu maddi olarak veya gönüllülük esasına göre gerçekleşebilir. Ayrıca, bu günlerde çevrenin talanına dur demek için gönüllülere çok büyük gereksinim olduğunu da unutmamak gerekir.

Koronavirüs salgını sizce insanın çevreyle olan ilişkisini nasıl etkileyecek?

Koronavirüs salgını bazı taşları yerinden oynattı. Salgının çevre ve hava kirliliği konularında olumlu katkısı olsa da normalleşme sürecinden sonra eskiye dönülmemesi için çevreyle uğraşan örgüt, platform ve bireylere çok büyük görevler düşüyor. Kömürlü termik santrallerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kapatılması ve yenilenebilir enerjiye geçilmesi, ileride Türkiye’nin ve dünyanın daha temiz bir doğaya kavuşmasını sağlayacaktır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar