Sosyal girişimciye sağlıklı yaşam tavsiyeleri -2

Sosyal girişimciye sağlıklı yaşam tavsiyeleri -2

Yazı dizimizin ikinci bölümünde sağlıklı yaşama dair tavsiyelerde bulunmaya devam ediyoruz…

Sosyal girişimcilik hiç olmadığı kadar değerli. Çünkü gezegenin, kötü yönlere sahip gidişatın değiştiricilerine, sorunlara çözüm üretenlere, kalbi iyilik ve biraz da inovasyonla çarpan insanlara inhiyacı var. En nihayetinde ise sosyal girişimciler için iyilik ve yardımlaşmanın önemi aşikar. Üstelik Türkiye’de de sosyal girişimcileri destekleyen sayısız hareket, hackathon, etkinlik, vb. mevcut. Fikirler daha fazla somutlaşıyor, insanlar kötü yönde ilerleyen birçok şeye çözüm bulup sosyal anlamda etki meydana getiriyor. Peki bu alanda gayret sarfeden sosyal girişimciler yeterince sağlıklı mı? Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan ne durumdalar? İşte bu sorunun yanıtı derin soru işaretleri ile iç içe…

Toksinlerle hemen her yönden temas halindeki herkes gibi sosyal girişimciler de psikolojik ve fiziksel olarak belli başlı sorunlarla karşı karşıya. Eskisine göre yorgun, daha hızlı sinirlenen, daha çabuk karar alan bireylerin sayısı artıyor. Çabuk pes etme, kolay kabullenme gibi ruhsal durumlarda artış görülüyor. Buraya tıklayarak ilk konusunu inceleyebileceğiniz sağlıklı yaşam tavsiyelerinin ikinci bölümünde size iyi gelecek, ruhsal/fiziksel detoks sağlayacak bir dizi öneride bulunacağız.

Normal hızda yürürün

Her insan gibi bolca yürüyorsunuz, ofise ya da görüşmelere giderken ya da spor yaparken… Brigham Young Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre ise vücuda en uygun yürüyüş temposu ‘normal hız’ şeklinde. Uluslararası Egzersiz Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bu araştırma, gerek hareket halindeyken gerekse bir koşu bandı üzerinde, her ne şekilde olursa olsun normal hızda yürümenin vücudun oksijeni en iyi şekilde kullanması sonucunu ortaya çıkardığı görüldü.

İyi uyku için bunlara dikkat

  • İşinizi bitirdiniz, örneğin ofisten geldiniz tam olarak bu andan itibaren uykuyu aklınıza getirmeye başlayın.
  • Giysileri yenileyin, dışarıdan gelen kötü enerjiden arınmalısınız. Duş alın.
  • Ayaklar çıplak olmalı.
  • Elleri duvara yaslayıp bir miktar ‘topraklanma’ yapabilirsiniz.
  • Bitki çayları için, kafeinden uzak durun ve az yemek yiyin.
  • Erken uyanmaya çalışın.
  • 6-8 saat arası uyku süresi iyidir; ama asla 5 değil.

Kilo verme motivasyonu için püf noktaları

Göbek bölgesi yağları… Günümüz girişimcisinin en ‘temel’ sağlık sorunlarından biri. Sonuçları mı; bir halsizlik hali, uyku isteği, özgüven kaybı… Daha ne olsun?
Peki kilo vermek için gösterilen çabaya yardımcı olabilecek ‘motivasyon’ ipuçları neler?

  • Öncelikle pozitif yönde düşünülmeli, herkes hata yapabilir ama siz bunu tersine çevirmek istiyorsunuz, o hamburgeri yememeniz için önünüzde çok iyi bir neden var.
  • Gıdaları değil kalorileri kısıtlamalısınız, bunun için biraz araştırma yapın belki de yememek için çaba gösterdiğiniz o lezzetli yiyecek tahmin ettiğinizden daha az sorun yaratacaktır.
  • Veriler, veriler… ne kadar kalori alıyorsunuz, ne kadar almalısınız gibi soruların matematiğini tutun. Kayıtlar alın, bunun için defter ya da akıllı telefon yazılımlarına yönelebilirsiniz.
  • Evde yemek yiyerek kalori tüketiminizi izlemeye devam edersiniz, ancak dışarda bu zor bir hal alacaktır.
  • Ve belki de en önemlisi kendinize inanmalısınız.

Suyla haşır neşir olun

İngiltere’de Ulusal Deniz Akvaryumu’nda yapılan bir araştırmaya göre insanlar balıkları izledikten sonra daha gevşemiş ve olumlu hissetmeye başlıyor. Kan basınçları ve kalp atış hızları azalıyor. Üstelik sudaki canlı sayısı ne kadar fazlayla etkileri o kadar olumlu oluyor. Bu nedenle ilginç bir öneri gibi görünebilir ama bir akvaryuma sahip olmaya ne dersiniz? Daha erişilebilir bir yöntem olarak deniz ve göl kenarlarında daha sık zaman geçirebilirsiniz. Stresten uzaklaşmak için suyun derinliklerine tüplü dalış da harikadır.

Sosyal medyayı verimli kullanın

Facebook ve Instagram’a gün içinde sıkça giriş yapıyor, bolca hikaye izleyip fotoğraflara mı bakıyorsunuz? Cihazınızın ayarlar sekmesinde ‘Instagram’ ve Facebook için bildirimleri kapatabilirsiniz, böylelikle daha az bölünür, konsantrasyonunuza daha az delik açarsınız. Ayrıca uygulamanın akıllı telefonunuzda hemen ulaşılabilir bir yer yerine arkalarda hatta klasör içerisinde olması da iyi bir fikir olabilir.

Twitter’a uyumadan önce göz atmaktan vazgeçin. Çünkü sayısız sorun üzerindeki çoğu spekülatif paylaşımlar sizi iyi bir uykudan alıkoyabilir. Ayrıca dikkat dağıtan zararlı içeriklerden uzak durulması adına takip edilen kişileri süzgeçten geçirmelisiniz.

Tavsiyelerimiz devam edecek, takipte kalınız… 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar