Sosyal girişimcilik ve medya

Sosyal girişimcilik ve medya

Geleneksel/yeni medya, sosyal medya platformları, e-mail, direkt mesajlar, basın bültenler ve daha fazlasından hareketle sosyal girişimcilik ile medya arasındaki mevcut durum ve gerekliliklere hızlı bir bakış…

Geleneksel anlamdaki medyanın ‘haber değeri’ algısı basittir; bir konu, haberci ya da editör tarafından genel kesimin ilgisini çekebilecek ‘tahmini’ potansiyeliyle ele alınır, özetle önem taşıyıp taşımadığı analiz edilir ve hedeflenen kesime sunulup sunulmaması noktasında karar verilir.

Ortada bir ürün (haber) olmalıdır, geniş kesimler tarafından okunması ise ürünün başarılı olduğunun göstergesidir. Dergi röportajları, makaleler, dosya konularıyla kapsamı daha da geniş şekilde düşünmek mümkün.

İnternet ise (yeni medya) geleneksel medyanın çok daha farklı bir dinamiğini temsil eder. Son 10 yılda ciddi bir evrimden geçen internet haberciliği veya yayıncılığı adeta bir mıknatıs gibi hareket etmeye programlıdır. Basit bir konu, bilim kurgu öyküsü gibi lanse edilebilir, manipülasyon yaygındır ve çoğu yayıncı için daha fazla okunmak (web sayfasının ziyaret edilmesi ve haber, makale gibi ürünlerin okunması, videoların izlenmesi, görsellerin ilgiyle incelenmesi, vb.) adına sürekli bir keşfetme içerisinde bulunulması zaruri görülür.

Ancak ister yeni ister geleneksel olsun medya, hikayeleri sever. Yeni kurulan girişimlerin hikayeleri, haberleri her ne kadar köklü şirketler kadar lanse edilmese de bu durumun değişmekte olduğu da dikkat çeken bir gelişme.

İlginç hikayeler, renkler üzerine kurulu girişimcilerin, yarattıkları etki ya da başarıyla birlikte ele alındığı içeriklere her geçen gün daha fazla rastlanıyor örneğin.

Peki sosyal girişimcilik?

Gelişim

Öncelikle Türkiye’de sosyal girişimcilik gelişim döneminde. Projeler artıyor, etkinlikler, yarışma ve çeşitli desteklerin (fon, yatırım, bağışlar, kitlesel fonlama, vb) sayısında dikkat çekici bir artış söz konusu. Elbette daha yol çok uzun…

Genel itibarıyla sosyal girişimciliğin medya açısından ele alınış biçiminin olumlu seyirde olduğu görülüyor. SosyalUp gibi direkt olarak kapsamı sosyal girişimcilik olan yeni medya platformları mevcut. Köklü gazete ve dergilerde zaman zaman sosyal girişimcilikle ilgili köşe yazıları, haber ve makalelerle karşılaşılıyor. Bu çok olumlu genel atmosferden çıkarak temel konuya geçiyoruz…

Tanınmak için tanıtmak

Fotoğraf camiasından tanınmış bir isim olan Kadri Şenruh’un bir sözü var; diyor ki ‘İnsan doğuyor fotoğraf var, ölüyor yine fotoğraf var.’ Peki sosyal girişimciler yaptıkları iyiliklerle, bıraktıkları sosyal etkiyle ve gelişimleriyle ilgili olarak fotoğraflara sahipler mi? Fotoğraflarını kimlerle paylaşıyorlar? Yalnızca sosyal medya hesaplarındaki birkaç yüz/ birkaç bin takipçiyle mi?

İnsanoğlu sürekli bir keşfetme içinde, ancak bunun bazı koşulları da gerekli kıldığı bir gerçek. Sosyal girişimciler için seslerini duyurmaları, böylelikle daha geniş kesimler tarafından ‘tanınmaları’ mümkün. Bunun için elbette medyanın ilgisini beklemek iyi bir yol ama aynı zamanda ‘hareketsizlik’ anlamı taşıyor, oysa ki proaktif yol izlenebilir, yani gerekli koşulları sağlamaları gerekiyor, hikaye anlatma yeteneklerinin geliştirilmesi, iletişim kurmak ve kendilerini doğru şekilde mümkün olan en fazla sayıda insana anlatmaları gerekiyor. Aksi halde kalıcı ya da uzun süreli sosyal girişim projelerini, çalışmaları gerçekleştirebilmek zorlaşıyor.

Bu noktada medyayla temas kurmanın yollarına da kısaca değinmek yerinde olacak. E-mail, sosyal medya gibi kanallarla medya organlarıyla, çalışanlarıyla iletişime geçmek her zaman mümkün. Günümüzde hemen her köşe yazarına, her sosyal medya fenomenine, her yayın mecrasına kolaylıkla ulaşılabiliyor…

İpucu
Son bölüm ise tarafıyla ilgili kısa bir ipucu şeklinde… Kendi portrelerini yapan sanatçıların çoğunda görülen bir şey vardır; kendilerini güzelleştirir ya da inadına çirkinleştirirler… Eğer bir konuda kendinizi yeterince iyi anlatamazsanız insiyatif başkalarının girişiminize karşı ‘güzelleştirme’ ya da ‘çirkinleştirme’ kararı almasına bağlı kalabilir. Bu nedenle mümkün olan en iyi şekilde yapılandırılmış web siteleri, açıklamaları/ paylaşımlarıyla sosyal medya ağları, basın bültenleriyle ve yanıtlarla anlatımınızda (dijital ve sesli iletişiminizde) boşluklara yer vermemeniz önemlidir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar