Sosyal girişimcilik hakkında bilinmesi gereken 4 şey

Sosyal girişimcilik hakkında bilinmesi gereken 4 şey

Sosyal girişimciliğe dair mutlaka bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

Başlangıç: Sosyal girişimcilik nedir?

Sosyal girişimciliğin ne olduğu sorusu hala derin tartışmaları beraberinde getirse de temelde; toplum ve tüm paydaşlarıyla birlikte gezegendeki sorunlara eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşım gösteren; sorunların çözümü için hareket alanını kamu ya da özel sektörle sınırlı tutmak yerine aksiyon alabilen; sürdürülebilir, gelir modelleri ve organizasyon şeması gibi unsurlar içeren girişimleri bu kapsamda değerlendirmek mümkün.

Ve kesinlikle bir sosyal girişim olma şansını yakaladığınızda anlayabileceğiniz bazı şeyler var…

1- İnsanlarla ilgilidir

Ara başlık yanıltmasın, sosyal girişimcilik elbette doğal yaşam, hayvanlar ve bitkilerle ilgili konularda da kendisine geniş hareket alanları oluşturabilir, ancak harikulade bir ürün ve hizmet sunmanın ötesinde, insanla doğar, gelişir ve büyür.

Genelde ellerinde problemlere karşı bir yanıt bulunduran sosyal girişimciler, yardım etmeye çalıştıkları kişilerden (örneğin sokaklarda kalan evsizler) etkilenir, çeşitli örneklerden (halihazırdaki sosyal girişimciler) esinlenirler.

Sosyal girişimciler ihtiyaçları karşılar, topluluklara iyi gelirler; sosyal değişimi önemseyerek olabildiğince fazla sayıda insana ulaşarak motive olurlar. En genel çıkarımıyla sosyal girişimcilik ve insan arasında sürekli güçlenen bağlar söz konusudur.

2- Önde olmak için yenilikçi bakış açısı

Sosyal yenilikçiler, toplumsal meselelere çözüm üretilmesi için baskı yaratırlar. Meselelere çözüm bulmak için yeni, sürdürülebişlir ve yaratıcı yollar bulunmalıdır. Sosyal girişimciler ritüellerin çok ötesine geçerek, çeşitli konularda (örneğin insanlara) yardım etmenin yollarını keşfedip harekete geçiyorlar.

Çözümlerin uzun soluklu ve sürdürülebilir olması önemli bir argüman olarak öne çıkıyor. Yiyecek sıkıntısı çeken bir bölgede halka balık tutmayı öğretmek, kendi ürünlerini yetiştirmeyi göstermek, su ve tohum getirmek, eğitimlerle geliştirmek; bir yandan da üretimi satın alarak kitlelere ulaştırmak… Çok yönlülüğüyle çarpıcı ve bir o kadar da umut verici değil mi?

Örneğin kadınların Florence Nightingale, erkeklerin Süperman olmaları gerekmez; ancak henüz bulunmamış fırsat ve yaklaşımları araştırmak, bunları uygulamak, yerel olarak harekete geçip küresel düşünerek başarı yakalamak mümkün.

3- İşbirliği olmadan olmaz

Sosyal girişimciler sadece insanlarla güçlü ilişkiler kurmakla yetinmez, aynı zamanda daha fazla sayıda kişiye ulaşmak için şirketlerle, kurum ve bireylerle çalışmanın yollarını ararlar. Çabaların daha da ileriye taşınması için uzmanlarla iş birliği önemlidir. Sosyal girişimcilik istisnalar hariç tek başına ya yapılamaz ya da çok düşük ölçeklerle sınırlı kalır.

4- Bir tutkudur

İnsanlara yardım etmek, çocukların yaşamlarını değiştirmek… Üstelik toplumda yaygın bir ‘bencilleşme paradigması’ oluşmuş, aslında küçük bir yağmur damlasıyken kendini fırtına gibi görmek, adımlarına ve zamanına fazlasıyla değer biçme eğilimi bu denli artmışken…

Benliğin, bencilleşmesi insanoğlu için büyük sorunlardan biridir. Bu durum ve ortamda topluma ya da insana yardım etmek, tuğlaları taşıyıp üst üste dizerek proaktif olmak, çözümler inşa etmek eğer tutkulu biri değilseniz kolay değildir. Sosyal girişimciler hem toplum bilincine hem de iş anlayışına (işe önem vermek) sahip olmalıdırlar.

Karşılarına çıkabilecek zorluklarla yüzleşmek, yere düştüklerinde kalkmak zorundadırlar ve sürekli olarak girişimlerini geliştirebilecek yeni yollar keşfetmeleri gerekir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar