Ortaokul öğrencisi bitki özlerinden ekmeğin küflenmesini geciktiren katkı maddesi üretti

Ortaokul öğrencisi bitki özlerinden ekmeğin küflenmesini geciktiren katkı maddesi üretti

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeninin rehberliğinde bitki özlerinin üzerindeki etkisine dair araştırma yaptı.

Araştırma ve deneylerinde bazı bitki özlerinin küf oluşumunu etkili bir şekilde geciktirebileceğini tespit eden Yangın, çalışmalar sonucunda bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başardı. Buna ek olarak aynı özleri kullanarak yüzde 100 biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlar geliştirdi.

‘’Doğal Gıda Katkı Maddeleri ile Küflenmeyi Önleyelim’’ başlıklı projesi ile TÜBİTAK 2204-B Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci oldu.

Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Yangın, gazetecilere, elde ettiği başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yangın’ın gıda muhafazasına yönelik yenilikçi buluşu çığır açıcı olmanın yanında aynı zamanda sürdürülebilir bir yaklaşım. Geleneksel koruyucular yerine bitki özleri kullanarak ekmek ürünlerinin raf ömrünün önemli ölçüde uzatılabileceğini gösterdi.

Küflenme sorunuyla ilgili çalışma yapmak istediğini belirten Yangın, ‘’Bazı bitkilerin özünü çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleri kahverengi cam şişelerde +4 derecede sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım’’ açıklamasını yaptı.

Bitki özlerinin çeşitli sürelerde küflenmeyi geciktirdiğini söyleyen Yangın, dördüncü hafta başlarında küflenmeye maruz kalan ot çayı özütü katkılı ekmekte uzun süreli koruma sağlandığını anlattı.

Gliserin, saf su ve jelatini ambalaj malzemelerine dahil ederek, gıda muhafazası için sürdürülebilir bir çözüm yaratmayı başaran Yangın, biyobozunur gıda ambalajlarına sarılan ekmek dilimlerinin, geleneksel ambalajlara göre en az küf oluşumuna sahip olduğunu deneyleriyle kanıtladı.

Yangın’ın gıda koruma sorunlarına çevre dostu çözümler bulma konusundaki kararlılığı, sadece bölgesel yarışmalarda tanınmasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda sürdürülebilir ambalajlama ve gıda güvenliğine yönelik yenilikçi yaklaşımların önünü açtı.

Kaynak:

https://turkishnewsworld.com/6th-grade-student-develops-bread-mold-prevention-additive/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar