Dünya Kentsel Forumu’nun (WUF)12. Oturumu, sürdürülebilir kentsel gelişim konularını ele almak üzere 4-8 Kasım tarihlerinde Kahire’de düzenlendi. UN-Habitat tarafından organize edilen toplantıda bir araya gelen liderler, aktivistler, gençler ve diğer katılımcıların verdiği temel mesaj, ‘’Kadınlar için güvenli şehirler, herkes için güvenlidir’’ oldu. WUF 12 kapsamındaki Yuvarlak Masa’da yer alan kadınlar, finans, konut ve yerel düzeyde kadınları
Dünya Kentsel Forumu’nun (WUF)12. Oturumu, sürdürülebilir kentsel gelişim konularını ele almak üzere 4-8 Kasım tarihlerinde Kahire’de düzenlendi.
UN-Habitat tarafından organize edilen toplantıda bir araya gelen liderler, aktivistler, gençler ve diğer katılımcıların verdiği temel mesaj, ‘’Kadınlar için güvenli şehirler, herkes için güvenlidir’’ oldu.
WUF 12 kapsamındaki Yuvarlak Masa’da yer alan kadınlar, finans, konut ve yerel düzeyde kadınları güçlendirmek için yeterli konut sağlama ve ortaklık geliştirme konularını ele aldı.
“İnsan Odaklı Kentsel Gelecek” forumun bu yılki temasıydı
Bu tema, 1995 yılında Birleşmiş Milletler üye devletleri tarafından kabul edilen ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadınların güçlendirilmesi adına tarihi bir küresel ajanda olan Pekin Eylem Platformu çerçevesinde ele alındı.
Platformun hedefleri, bu yılki Forum’un gündeminde yer alan kadın ve yoksulluk ile kadın ve çevre gibi ana başlıkları kapsıyor.
‘’Her şey evde başlar’’
Yuvarlak masa toplantısında konuşma yapan Kuala Lumpur Belediye Başkanı ve Malezya’nın Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Özel Elçisi Maimuna Mohd Sharif, kadınların dünya nüfusunun yarısını oluşturmasına rağmen, karar alma süreçlerinde yer almadıklarını belirtti. Sharif, kadınları en fazla etkileyen iklim değişikliği gibi konularda bile karar mekanizmalarından dışlandıklarını vurguladı.
İki yılda bir düzenlenen Forum’un organizasyonundan sorumlu UN-Habitat’ın eski başkanı Sharif, ‘evde ve yerelde’ kadınların rolü çok önemli. ‘’Her seviyedeki görüşmelerde ve karar alma süreçlerinde kadınlar mutlaka dahil edilmedi’’ dedi.
Yazılım ve donanım
Sharif, ‘’Hiç kimseyi ve hiç bir yeri geride geride bırakmamak’’ amacına ulaşmak için bütünsel bir yaklaşım benimsenmesi gerekliliğine dikkat çekti.
Kadınların katılımını desteklemenin iki unsuru olduğunu ifade eden Sharif, bunların ‘’yazılım ve donanım’’ olduğunu söyledi.
Bu bağlamda yazılımın moral destek olduğunu, bunun ‘’kadınların eğitime, kamusal hizmetlere, istihdama ve ardından konuta erişimini sağlamada önemli olabileceğini’’ aktardı.
‘’Donanım’’ konusunda Kuala Lumpur ve Malezya’daki yönetişim ve karar alma süreçlerine atıfta bulunan Sharif, bunun yalnızca kadınların stratejilere katılımını değil, aynı zamanda doğrudan politika yapımına dahil edilmesini de içerdiğini vurguladı.
Kadınlar liderlik edebilir
Kanada’nın Toronto şehrinden 20 yaşındaki iklim adaleti aktivisti Sarah Syed Birleşmiş Milletler Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, WUF12’nin şu ana kadar ‘’güçlü bir başlangıç yaptığını’’ ifade etti.
Sarah, ‘’bu ivmeyi devam ettirmeliyiz ve Dünya Kentsel Forumu’nun sonunda gençleri nasıl dahil edeceğimize dair sağlam bir fikir birliğine varmalıyız’’ dedi.
‘’Genç kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki eğitimlerine yatırım yapmalıyız’’ diyen Sarah, kadın girişimlerini ve işletmelerini desteklemeli, kendi fikirlerini büyütebilmeleri için finansman sağlanmalı’’ diye ekledi.
Liderliğin önemine de dikkat çeken çeken aktivist, kadınların yerli topluluklarında, yerel yönetimlerde ve kentsel planlama kurullarında liderlik yapabilmeleri gerektiğini önemine vurgu yaptı.
Afganistan ‘da güvenli alanlar
Yuvarlak Masa toplantısında, kadınların şehirlerde ve kasabalarda karşılaştığı fırsatlar ve zorluklar ele alındı.
UN-Habitat Afganistan Ülke Ofisi Program Yöneticisi Stephanie Loose, kadınların temel hizmetlere erişimini artırmaya yönelik stratejilerden söz etti.
Afganistan’daki yerel çalışmaları hakkında bilgi veren Loose, yetkililerin kadınları kamusal yaşamdan dışlayan yasalar çıkardığını aktardı.
Loose, kadınların buluşacağı ve etkileşim kurabileceği alanlar yaratmak üzere fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Bu tür alanlar, kadınların dışarıda bir araya gelebilmesini ve evden çıkabilmelerini sağlamak amacıyla özel olarak yaratılmış kamusal alanlar olabilir.
Loose, UN-Habitat’ın başkent Kabul’deki bir gecekondu bölgesinde, kamusal alan projesi üzerinde topluluklarla yakın işbirliği içinde yaptıkları çalışmaları örnek olarak gösterdi.
Ayrıca, kadınların bu alanları kullanabileceği özel düzenlemeler ve zaman dilimleri için yetkililerle anlaşma yapıldığını söyledi.
Sıfır atık şehirler
Uganda’daki Green Africa Youth Organization’ın yöneticisi Ganalı Betty Osei Bonsu, katılımcılar tarafından gündeme getirilen diğer önemli konuların güçlendirme, fırsat eşitliği ve kapsayıcılık olduğunu belirtti.
BM Haber Ajansına verdiği demeçte, Green Africa Youth sivil toplum kurumu tarafından yürütülen projelerin üç ana başlığa odaklandığını aktardı: iklim değişikliği, afet risklerini azaltma ve döngüsel ekonomi.
Bu konferansa ise, en büyük çalışmaları olan Sıfır Atık Şehirler projesini tanıtmak için geldiklerini açıkladı.
Kadınları güçlendirmek, onların çalışmalarında önemli bir rol oynuyor. Bunun bir örneği olarak, madencilik bölgelerindeki kadınlar ve genç kızların mantar yetiştirmelerini sağlamaya, kakao yapraklarından yerel sabun üretmeye ve arıcılık yapmaya yönelik bir projeleri paylaşıldı.
Bonsu, ‘’Bu topluluklarda 120’den fazla kadın ve genci, atıkları kaynağa dönüştürerek güçlendirdik. Kendi gelirlerini yaratmayı başardılar’’ diye ekledi.
Kaynak: