“Hayatlar Odakta diyerek birçok farklı alanda yaşamları iyileştirmeyi amaçladık” 

“Hayatlar Odakta diyerek birçok farklı alanda yaşamları iyileştirmeyi amaçladık” 

Pfizer Türkiye Hasta Projeleri Lideri Özge Topuz Yüksel ile birlikte kariyer yolculuğu, Pfizer’in hasta odaklı yaklaşımı ve bu kapsamda yaptıkları sosyal sorumluluk ve girişimcilik çalışmalarına dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?  

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunuyum. İlaç sektörüne ise 2008 yılında Pfizer bünyesine katılarak dahil oldum. Pazarlama Organizasyon Sorumlusu olarak başladığım ilk görevimde yurtiçi, yurtdışı toplantı ve kongre organizasyonlarının yönetiminden sorumluydum. Bu görevimin ardından 2014 yılında Bölgesel Pazarlama Etkinlikleri İş Ortağı olarak terfi edildim ve kurum içi projelerde eş liderlik ve global marka ekipleri için uluslararası etkinliklerin yönetimini üstlendim. 2018 yılında artan sorumluluklarımla beraber iç ve dış iletişim planlarını koordine etme, üst düzey paydaş yönetimi gibi görevler üstlendim. 2020’de Pfizer Global Ticari Operasyonlara bağlı bir global takımda Toplantı ve Etkinlik Yöneticisi olarak çalıştım. Bu görevimde, global iş birimlerinin ağırlıklı olarak hekimler için düzenledikleri uluslararası toplantıları organize eden bir takımın üyesi olarak, etkinliklerin lojistik ve uyum süreçlerini yönettim. Bu kapsamda, hepsi global takımlardan olan iş birimleri yöneticileri, uyum, hukuk ve muhasebe bölümleri ve global etkinlik ajansları ile yakın bir şekilde çalıştım. Aynı zamanda Pfizer’ in sahip olduğu Stratejik Toplantı Planlama Programı unsurlarının Avrupa bölgesindeki uygulamalarını takip ettim. Son iki yıldır ise Hasta Savunuculuğu Kıdemli Müdürü olarak görev yapıyorum. Yaklaşık 17 yıldır Pfizer ailesinin bir parçasıyım.  

Pfizer olarak “Hasta Odaklılık” yaklaşımınızdan bahseder misiniz?  

Türkiye’de 1957 yılından bu yana, 67 yıldır kesintisiz üretimimiz ile Pfizer’de “Çığır açan yeniliklerle hastaların hayatını değiştirmek” olarak tanımladığımız amacımız için işimizi azimle yapmaya devam ediyoruz. Pfizer’de hasta merkezliliği, hasta perspektifinden dinleyip öğrendiğimizde, hastalar ve hasta yakınları için en önemli sonuçları sunmak için hesap verebilirlik ve dürüstlükle hareket ettiğimizde ortaya çıkar. PatientView Corporate Reputation of Pharma Anketi’ne göre Pfizer, 2021 yılında dünyanın en büyük ilaç şirketleri arasında en hasta odaklı kuruluş olarak kabul edildi. (Anket, 90 ülkede 2 bin 150’den fazla hasta savunucusu gruba ulaşarak, şeffaflık, hasta güvenliği, kaliteli bilgi, dürüstlük, hastalara destek ve daha fazlası dahil olmak üzere dokuz göstergede ilaç şirketlerine ilişkin algılarını ölçüyor.) 

Pfizer’de hasta merkezliliğe odaklandığınız, bir hafta süren global etkinliğinizden bahseder misiniz?  

Pfizer olarak, bu yıl 175. yılımızın onuruna her zamankinden daha geniş bir perspektifle yalnızca hastalarındeğil, “Hayatlar Odakta” diyerek birçok farklı alanda yaşamları iyileştirmeyi amaçladık. Pfizer’in her yıl global olarak kutladığı bu yıl ise 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında “Hastalarla Köprüler Kurduğumuz 175 Yıl” temasıyla gerçekleştirdiğimiz Patients in Focus haftasında, Pfizer Türkiye çalışanları olarak sivil toplum kuruluşları ve hasta dernekleriyle bir araya geldik. Bir hafta boyunca, hasta savunucusu gruplar ile iş birliği yaparak, hastalarla araştırma ve geliştirme süreçlerinde nasıl daha güçlü etkileşim kurabileceğimizi, hastalık farkındalığını nasıl artırabileceğimizi ve sosyal etkiyi nasıl daha da öne çıkarabileceğimizi değerlendirdik. Ayrıca, sosyal sorumluluk projelerine aktif katkı sağlayarak Pfizer’in hastaların hayatını değiştiren çığır açan gelişmeler sağlama misyonunu paylaştık.  

“Hayatlar Odakta” haftasında gerçekleştirdiğiniz farkındalık etkinliklerinden bahseder misiniz?  

“Hayatlar Odakta” haftasında, Pfizerli gönüllülerimiz birçok farklı sivil toplum kuruluşu ve hasta derneği ile sosyal sorumluluk aktivitelerinde yer aldı. Gönüllülük ruhunu 175. yıl coşkusuyla birleştirerek başlattığımız iyilik hareketiyle, kanser tedavisi gören çocuklardan, sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan hayvan dostlarımıza kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok farklı hayata dokunduk. 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) standı kurularak farkındalık yaratılırken, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ile Umut Kafe’de mola ve çalışma imkanı sağlandı ve tedavi gören çocuklara ve ailelerine destek olundu. Kurtaran Ev ve Hayvanlar için Projeler Derneği (HİPDER) dahil olmak üzere toplam üç farklı barınak ziyareti gerçekleştirilerek hayvan dostlarına mama desteği sağlandı. Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile evsiz bireyler için yemek servisi yapıldı. Darülaceze’de ve İzmir Narlıdere Huzur Evi’nde ise büyükler ziyaret edildi. Gülmek İyileştirir Derneği ile tedavi gören çocuklar için hediyelik sabun yapım atölyesi, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile Empati Parkuru’nda engellilik deneyimi, DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile Moda sahilinde temizlik etkinliği ve Robot El Derneği ile ihtiyaç sahibi çocuklar için mekanik el yapımı atölyesi de sosyal fayda içeren etkinlikler arasında yer aldı. 

Hasta odaklı çalışma anlayışınızı yansıtan girişimcilik projelerinizden bahseder misiniz? 

Pfizer Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğimiz ve şirket içindeki tüm fonksiyonların hasta odaklı fikirler üretmesine destek olmayı hedefleyen Patient Lab isimli kurum içi girişimcilik programımız, 2019 yılından itibaren her yıl değer katarak sürdürülen bir proje. Patient Lab, çalışanların hasta odaklı bir çalışma modelini geliştirmesine katkı sağlayarak, karşılanmamış hasta ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretir, sağlık hizmetlerine erişimde eşitliği destekler ve yenilikçi fikirleri teşvik eder. 

Geçtiğimiz senelerde sağlık alanındaki start-up’ları ekosistemde sürekli tarayarak ve potansiyel iş birliklerini hayata geçirmek amacıyla birçok fonksiyonumuzla birlikte çalıştık. Bu iş birliklerinin en büyük avantajını, sağlık yönetimini iyileştiren, teşhis ve tedavi süreçlerini hızlandıran veya hastalıkla yaşamayı kolaylaştıran yenilikçi projeler geliştirerek, hasta deneyiminde önemli bir fark yaratacak çözümler sunmakta bulduk.  

Patient Lab programı aracılığıyla yenilikçi fikirlerimizi hayata geçirmek için start-up’larla kurduğumuz iş birlikleri sayesinde, hasta yolculuğunu iyileştirmeyi hedefleyen üç farklı kurum içi girişim projesini başarıyla hayata geçirdik. Örneğin, Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren sesli sağlık asistanı Albert Health ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projelerden birinde hasta deneyimini geliştirmeyi amaçladık..   

Bu yıl, Patient Lab yolculuğumuza Türkiye Girişimcilik Vakfı – GİRVAK’tan eğitim ve süreçte mentörlüğü alarak Pfizer çalışanlarından oluşan 6 farklı takım ile başladık. Sunum hazırlıkları ve şirket içi yatırımcı/sponsor görüşmelerinin ardından, Pfizer çalışanları Mayıs-Ekim ayları arasında hastaların karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek amacıyla gönüllü olarak aktif bir şekilde çalıştı. Ortaya çıkan etkileyici fikirlerini yönetim ekibinden oluşan jüriye sundular.  

Patient Lab In-House 2024 olarak konumlandırdığımız programımızda ortak amaçlarımız:  

  • Hastalarla etkileşim kurma şeklimizi dönüştürmek ve şirket içinde “önce hasta“ kültürünü güçlendirmek. 
  • Yenilikçi hasta odaklı projeleri desteklemek. 
  • Hastaların hayatlarını değiştiren yeniliklere ulaşmak için girişimcilik zihniyetini güçlendirmek. 
  • Sağlık hizmetlerinde eşitliği artırmak için yeni fikirlerin peşinden gitmek. 

Bu iç girişimimizle Pfizer çalışanları, gerçek hayattaki zorlukları ele alarak finanse edilen projeler yürüttü. Her yıl 50’den fazla çalışanımız, hasta savunuculuk gruplarının karşılanmamış ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Patient Lab’a katılıyor. 

Patient Lab In-House 2024 kapsamında ödül kazanan Pfizer takımları sırasıyla; 

  1. Migren alanında çözüm geliştiren Pfizer takımı. 
  1. Hastane enfeksiyonları alanında fikir üreten Pfizert takımı.  
  1. Multipl Miyelom hastalarının yolculuğunu iyileştirmeye odaklı çalışan Pfizer takımı. 

Bugüne kadar ödül kazanan Patient Lab projeleriniz neler? 

2019 yılından itibaren her yıl değer katarak sürdürdüğümüz Patient Lab kurum içi girişimcilik programımızdan doğan üç projemiz, Stevie Awards, MarTech Awards ve  Elevate Digital Awards ödüllerine layık görüldü.    

  • 2020 / Patient Lab Kazananı:  

Günde 30 kez tuvalete gitmesi gereken İrritabl Bağırsak Hastalığı (IBH) hastaları için, gerçek koordinatlarına yakın tüm umumi tuvaletleri gösteren ‘IBH Kontrolümde’ adlı bir uygulamadır.  

  • 2021 / Patient Lab 2.0 Kazananı: 

Kardiyak Amiloidoz Farkındalığı – ATTR (Transthyretin Amyloid Kardiyomiyopatisi)-CM hastalarının erken teşhisi için bir metin madenciliği teknolojisi entegrasyonu sağlayan bir projedir.  

  • 2022 / Patient Lab Forum Edition Kazananı:  

Juvenil Idiopatik Artrit (JİA) hastası çocuklarda tedavi uyumunu artırmak amacıyla egzersiz alışkanlıkları kazandıran bir VR (sanal gerçeklik) sistemidir. 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar