Ayvalık’taki Tabiat Parkına yerleştirilen şamandıralar sayesinde, deniz çayırları ve biyoçeşitlilik korunurken istilacı deniz üzümlerinin yayılması engellenecek. ‘’Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi’’ (MarIAS) kapsamında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkında, oksijen üretme özelliği nedeniyle ‘’denizin akciğerleri’’ olarak bilinen deniz çayırlarını korumak ve istilacı deniz üzümlerinin yayılımını engellemek amacıyla yeni bir girişim hayata geçirildi. İstilacı yabancı türlerle mücadeleye ilişkin
Ayvalık’taki Tabiat Parkına yerleştirilen şamandıralar sayesinde, deniz çayırları ve biyoçeşitlilik korunurken istilacı deniz üzümlerinin yayılması engellenecek.
‘’Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi’’ (MarIAS) kapsamında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkında, oksijen üretme özelliği nedeniyle ‘’denizin akciğerleri’’ olarak bilinen deniz çayırlarını korumak ve istilacı deniz üzümlerinin yayılımını engellemek amacıyla yeni bir girişim hayata geçirildi.
İstilacı yabancı türlerle mücadeleye ilişkin bölgeye özel tedbirleri içeren Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanı Yönetim Planına ilişkin faaliyetler kapsamında, 50 adet tonozlu şamandıradan oluşan tekne bağlama sisteminin kurulumu tamamlandı.
Bu şamandıra sistemi sayesinde, bölgeyi ziyaret eden teknelerin deniz çayırları üzerine çapa atmak yerine halatları şamandıralara bağlamayı tercih etmeleri çapalamalardan kaynaklanan deniz tabanı ve deniz çayırı tahribatının önlenmesi hedefleniyor.
Ayvalık Adalarının 19’unu kapsayan ve toplam 17.950 hektarlık alana sahip olan tabiat parkının denizel alanı, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.
Tabiat parkının sınırları içindeki istilacı türlerden en önemlisi olan deniz üzümü, özellikle deniz çayırlarının tahrip edildiği alanlara yerleşerek deniz çayırlarının gelişimini engelliyor.
Akdeniz’in akciğerleri olarak nitelendirilen deniz çayırları, denizlerdeki canlı yaşamı için en verimli alanları oluşturuyor. Balık stoklarının ve denizdeki oksijen dengesinin devamlılığının sağlanmasında önemli rolü var.
‘’Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi’’, istilacı yabancı türlerin önlenmesi, tespit edilmesi, kontrolü ve yönetiminde güçlendirilmiş kapasiteler ve yatırımlarla deniz ve kıyı ekosistemlerinin direncinin artırılması hedefiyle Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içinde ve Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finansal desteği ile yürütülüyor.
Türkiye genelindeki 4 pilot bölgede istilacı yabancı türlere yönelik yönetim planlarının hazırlanması ve uygulanması faaliyetleri ise; Doğa Araştırmaları Derneği ile yapılan işbirliği çerçevesinde sürdürülüyor.
Kaynak:
https://www.undp.org/turkiye/news/lungs-sea-are-under-protection-ayvalik