Sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açan ve benimseyen ülkeler yenilenebilir enerji, etkin atık yönetim sistemleri ve güçlü çevre düzenlemelerine öncelik veriyor. Bu ülkeler karbon ayak izlerini azaltmak ve doğal ekosistemleri korumak için yenilenebilir enerji, verimli kaynak yönetimi ve çevre dostu politikaları önceliklendiriyor. Bir ülkeyi sürdürülebilir kılan temel faktörler arasında yüksek yenilenebilir enerji kullanımı, etkin atık yönetim
Sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açan ve benimseyen ülkeler yenilenebilir enerji, etkin atık yönetim sistemleri ve güçlü çevre düzenlemelerine öncelik veriyor.
Bu ülkeler karbon ayak izlerini azaltmak ve doğal ekosistemleri korumak için yenilenebilir enerji, verimli kaynak yönetimi ve çevre dostu politikaları önceliklendiriyor.
Bir ülkeyi sürdürülebilir kılan temel faktörler arasında yüksek yenilenebilir enerji kullanımı, etkin atık yönetim sistemleri, güçlü toplu taşıma ağları, yüksek geri dönüşüm oranları, önemli orman varlığı, yenilikçi yeşil teknolojiler ve güçlü çevre düzenlemeleri yer alıyor.
Sürdürülebilir ülkeler ekonomik refah ve sosyal refahı korurken iklim değişikliği ve çevresel zorlukları ele alma konusunda diğerlerine liderlik ediyor.
1.Japonya
Yenilikçi politikalar ve kurumsal girişimler yoluyla sürdürülebilirlikte lider konumda olan Japonya, önümüzdeki 10 yıl içinde üretilecek yeni otomobillerin yüzde 50’sinin sıfır emisyonlu olmasını ve büyük şehirlerinin 2050 yılına kadar yüzde 100 karbon nötr olmasını hedefliyor.
Ülke, 10 farklı geri dönüştürülebilir madde kategorisiyle dünyanın en gelişmiş geri dönüşüm sistemlerinden birine sahip.
Japonya’nın Hidrojen Toplumu girişimi, elektrifikasyonun ötesinde hidrojeni 2050 yılına kadar temel enerji kaynağı haline getirmeyi hedefliyor. 150’den fazla hidrojen yakıt ikmal istasyonu inşa eden ülke, 2030 yılına kadar 800.000 hidrojen yakıt hücreli araç hedefliyor.
2. Hollanda
İddialı hedefleri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla sürdürülebilirlikte lider ülkeler arasında yer alan Hollanda, döngüsel bir ekonomiye ulaşmayı ve sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefiyor.
Ülkenin ‘’Yeşil Anlaşma’’ girişimi 2030 yılına kadar nitrojen emisyonlarını yarıya indirmeyi planlıyor. Bu planın bir parçası olarak hükümet, hayvan sayısını yüzde 30 oranında azaltma, su ve hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirme gibi temel stratejiler kapsamında doğa rezervlerinin yakınındaki 3.000 kadar çiftliği satın alarak kapatıyor. Ancak bu plan çiftçi muhalefetiyle karşı karşıya.
Hollanda, özellikle geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi girişimlerinde sürdürülebilir inovasyonlarla öne çıkıyor. Ülke aynı zamanda yeni nesil proteinler geliştiriyor. Hükümet alternatif protein gelişimini hızlandırmak için kültürlenmiş et tadımlarını yasalaştırıyor.
Sürdürülebilirlik, yüksek teknolojiden tarıma kadar tüm sektörlerde öncelikli.
3. Yeni Zelanda
2019 yılında Sıfır Karbon Yasası’nı kabul eden Yeni Zelanda’nın, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu taahhüdü var.
Ülke, biyojenik metan emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde
10, 2050 yılna kadar da yarıya indirmeyi hedefliyor. Yeni Zelanda’nın çevre politikası, özellikle ulaşım ve enerji sektörlerinde çevre dostu teknolojilere yatırım yapılmasını teşvik ediyor.
Hükümet, 2050 yılına kadar 38 milyon ton karbondioksit tutmayı hedefleyen Bir Milyar Ağaç Programı kapsamında 2018’den bu yana 150 milyondan fazla ağaç dikti.
Ülke, ‘Üç Su Reformu’ adlı programı sayesinde, 75-100 milyar ABD doları yatırımla önemli su altyapısı refomlarını hayata geçiriyor.
Turizm sektöründe de sürdürülebilirliği önceliklendiren Yeni Zelanda’nın ‘’Turizm Sürdürülebilirlik Taahhüdü’’, 2025 yılına kadar tüm turizm işletmelerinin sürdürülebilirliğe bağlı kalmasını hedefliyor.
4. Kanada
Kanada, özellikle Ocean Supercluster girişimi aracılığıyla sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attı. Özel sektör öncülüğündeki bu ortaklık, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, açık deniz kaynakları, deniz yenilenebilir enerji kaynakları ve okyanus teknolojisi gibi sektörleri kapsayan küresel ölçekte okyanus çözümleri geliştirmeye ve ticarileştirmeye odaklanarak Kanada’nın okyanus ekonomisini beş kat büyütmeyi amaçlıyor.
Kanada’nın sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığı okyanusların ötesine uzanıyor. Ülke 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor ve temiz enerji teknolojilerine yatırım yapıyor. Ülke ayrıca, dünya genelindeki sertifikalı ormanların yüzde 37’sine ev sahipliğe yaparak sürdürülebilir ormancılık uygulamalarında lider konumda.
5. Almanya
Almanya’nın enerji dönüşüm politikası (Energiewende), yenilenebilir enerjinin büyümesini sağladı. Yenilenebilir enerji kaynakları halihazırda elektrik üretiminin yüzde 46’sını oluşturuyor.
Ülke 2038 yılına kadar kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurmayı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyor.
2023 itibarıyla, yenilenebilir kaynaklar Almanya’nın brüt elektrik tüketiminin yüzde 52’sini oluşturacak. Rüzgar ve güneş enerjisi, Almanya’nın yenilenebilir enerji karışımına katkıda bulunan başlıca unsurlar.
Almanya’nın sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığı elektrik üretiminin ötesine uzanıyor. Ülke, 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi ve 2035 yılına kadar büyük ölçüde karbondan arındırılmış bir enerji arzına ulaşmayı hedefliyor.
Almanya’nın yenilenebilir enerji sektörü aynı zamanda önemli bir istihdam kaynağı. 2010 yılı itibarıyla sektörde 370.000 kişi çalışıyor. Bu sayı 2004 yılındaki sayının iki katından fazla. Yeşil işlerdeki büyüme, ülkenin sürdürülebilirlik çabalarının ekonomik faydalarını ortaya koyuyor.
6. Norveç
İddialı hedefleri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla sürdürülebilirlik alanında küresel bir lider olan Norveç, 20 yıl önce plana konan 2030 yılı karbon nötr hedefine ulaşmayı amaçlıyor.
Ülkenin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 95’i hidroelektrik üretiminden kaynaklanıyor.
2025 yılına kadar fosil yakıtla çalışan araçların satışını yasaklama planı ile sürdürülebilir ulaşıma öncülük ediyor. Elektrikli araç alımları için önemli teşvikler sunan ülke, elektrikli araçlarda Avrupa’nın lider pazarı konumunda.
Norveç hükümeti, araştırma ve temizlik projeleri için önemli miktarda fon ayırarak okyanusların korunmasına büyük yatırım yapıyor.
Ayrıca dünyanın en verimli geri dönüşüm sistemlerinden birine sahip olan ülke, atık yönetiminde de öne çıkıyor. Ülkede, geleneksel çöp konteynerlerinin beş katı kapasiteye sahip, güneş enerjisiyle çalışan, kendi kendini sıkıştıran çöp kutuları gibi yenilikçi teknoljiler kullanılıyor.
Norveç’in 1,3 trilyon ABD doları değeriyle dünyanın en büyük Varlık Fonu, 2050 yılına kadar tüm yatırımlarını karbon nötr hale getirmeyi hedefliyor.
7. İsviçre
Dünyanın en verimli ve çevre dostu toplu taşıma sistemlerinden birine sahip olan ülke, ulaşım alanında küresel bir lider. Trenleri, otobüsleri ve tekneleri entegre eden İsviçre Seyahat Sistemi, yüzde 90’ı hidroelektrikle çalışan yolcu trenleriyle, ulaşımda büyük ölçüde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanıyor.
Tüm atıkların yüzde 52’sini geri dönüştüren İsviçre’nin yenilikçi atık yönetim sistemi, dünya genelindeki en yüksek geri dönüşüm oranıyla lider konumda.
İsviçre hükümeti 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.
Ülkenin sürdürülebilirliğe olan kararlı bağlılığı demokratik süreçlerine de yansıyor.
8. Finlandiya
2035 yılına kadar ekonomisini döngüsel ilkelere dönüştürmeyi hedefleyen Finlandiya, dünyanın ilk Döngüsel Ekonomi Ulusal Yol Haritasını (2016-2025) oluşturdu. Bu iddialı plan, 2030 yılına kadar Finlandiya ekonomisine yıllık en az 3 milyar euro katma değer sağlayabilir.
Bu plan kapsamında eğitim alanında, 2018 ve 2019 yılları arasında 70.000’den fazla öğrenci döngüsel ekonomi ilkelerini öğrendi.
Ülke yenilenebilir enerji, besin geri dönüşümü, düşük karbonlu ahşap yapı ve atık yönetimi alanlarında yenilikçi çözümlere öncülük ediyor.
Finlandiya’nın döngüsel ekonomi alanındaki çabaları, 2018 yılında Davos Ekonomik Forumu’nda kamu sektörü kategorisinde ödül kazanmasıyla uluslararası arenada görünürlük kazandı.
Ayrıca, Finlandiya İnovasyon Fonu Sitra tarafından başlatılan yıllık Dünya döngüsel Ekonomi Forumu, küresel ölçekte gerçekleşen döngüsel ekonomi çözümlerini sergiliyor.
9. İsveç
2045 yılına kadar dünyanın ilk fosilsiz refah devleri olma yönündeki iddialı hedefiyle sürdürülebilirlik konusuna öncülük eden İsveç, 2020 planı olan yüzde 50 yenilenebilir enerji hedefine sekiz yıl erken ulaştı. 2019 yılında enerjinin yüzde 56’sı yenilenebilir kaynaklardan elde edildi.
İsveç’in yenilikçi ‘’Hybrit’’ projesi, kömür yerine hidrojen kullanarak fosilsiz çelik üretmeyi amaçlıyor. Geniş ölçekte uygulanması halinde İsveç’in toplam karbon emisyonlarını yüzde 10 oranında azaltma potansiyeline sahip.
İsveç, elektrikli araçları seyir halindeyken şarj eden dünyanın ilk elektrikli otoyoluna ev sahipliği yapıyor. Bu teknolojiyi ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyor.
Bu gelişmelere rağmen hala önemli ölçüde fosil yakıtlara dayanan ağır sanayi ve ulaştırma sektörlerine sahip olan ülkenin karbonsuzlaşma konusunda karşı karşıya olduğu zorluklar devam ediyor.
10. Danimarka
Danimarka’nın başkenti Kopenhag, 2025 yılına kadar dünyanın ilk karbon nötr başkenti olmayı hedefliyor. Şehir, bölgesel ısıtma sistemleri ve bisiklet kullanımını teşvik eden girişimleriyle 2005 yılından bu yana karbon emisyonlarını yüzde 42 oranında azalttı. Kopenhag’da işe gidiş gelişlerin yüzde 49’undan fazlası artık bisikletle gerçekleştiriliyor.
Ülke, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 70 oranında azaltmaya yönelik iddialı hedefiyle 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmayı amaçlıyor.
2019 yılında elektrik üretiminin yüzde 47’sini rüzgar enerjisinden elde eden Danimarka, bu başarısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına olan bağlılığı ve kararlılığını sergiliyor.
Danimarka’nın sürdürülebilirlik çabaları enerjinin ötesine uzanıyor. Yeşil geçişi sağlamak için ilgili çözümleri araştırmak amacıyla ülkenin şirketleri, hükümet ve akademik kurumlar, uzmanlar ve araştırmacılardan oluşan bir birlik State of Green platformunu hayata geçirdi.
Bu girişim, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su yönetimi, atık yönetimi, iklim adaptasyonu, döngüsel ekonomi ve entegre kentsel çözümleri kapsayan sürdürülebilir, düşük karbonlu, kaynak verimli bir topluma küresel geçişi teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.
Kaynak: