8 Mart’a özel kadınlarla dayanışma önerileri

8 Mart’a özel kadınlarla dayanışma önerileri

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, bizler de günün anlam ve önemine dair kadınların emeklerini görünür kılmak, onların ekonomik güçlenmelerine destek olmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalık yaratmak adına, işbirliği gerçekleştirilebilecek ya da destek olunabilecek farklı kadın dernekleri ve girişimcileri listeledik.

  • Eşitliğe Değer

AÇEV’den doğan bir sosyal girişim olan Eşitliğe Değer, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında yaygınlaşması için çalışıyor. Amaçları, çalışanları eğitimlerle harekete geçirerek kurumların eşitlikçi yönde dönüşümünü kolaylaştırmak. Günlük yaşam pratiklerine kolaylıkla dönüşebilen eğitim içerikleriyle, kurum çalışanlarını sadece çalıştıkları yerlerde değil, aile ve toplumdaki bireyler olarak da eyleme geçmeye davet ediyorlar. Bu kapsamda pek çok farklı alandan kurumla çalışıyor, eğitimler aracılığı ile yüzlerce çalışanın hayatına değer katıyorlar. (www.esitligedeger.org)

  • KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı)

KEDV, 1986 yılından bu yana, yoksulluk ve eşitsizliklerin var olmadığı güçlü bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmak amacıyla, kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışıyor. Bu doğrultuda bireysel ve kolektif kapasite geliştirme, kooperatifleşme, ekonomik güçlenme ve afet/göç alanlarında programlar yürütüyor. 2003 yılından itibaren faaliyet gösteren Nahıl platformu ile ise Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar ve kadın kooperatifleri tarafından üretilen ürünlerin satışı için destek oluyorlar. (www.kedv.org, https://www.nahil.com.tr/)

  • Maya Vakfı

Maya Vakfı; başta doğal afet, göç, pandemi, aile üyelerinin kaybı ve şiddet sebebiyle psikolojik travmaya maruz kalmış çocuklara ve gençlere kaliteli, erişilebilir ve kapsayıcı ruh sağlığı ve psikososyal destek, koruma ve eğitim hizmetleri sunuyor. Çalışanların iyilik hallerine katkıda bulunulması, donanımlarının ve kapasitelerinin arttırılması amacıyla geliştirdikleri içeriklerden biri de Kadın Çalışanlara Yönelik Grup Oturumları. Yaratıcı sanat terapisi metotları ile desteklenen bu oturumlar ile kadınların ev, iş ve sosyal hayatta yaşadıkları sorunları, buna yönelik duygularını paylaşabilmeleri için güvenli bir ortam oluşturması sağlanıyor.  (https://mayavakfi.org/)

  • İyimser Abla

İyimser Abla, Anadolu’nun farklı illerindeki kadın kooperatifleri tarafından üretilen gıda ve el işi ürünleri, hem kurumsal firmalar hem bireysel müşterilerle buluşturan, kuruma ve kişiye özel hediye setleri sunan bir sosyal girişim. (www.iyimserabla.com)

  • SES Derneği

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak ve bu sayede memleketimizde ve dünyada eşitliğin, barışın hâkim olduğu bir dünya düzeni için örgütlü dayanışmayı desteklemek üzere kurulmuş bir dernektir. Her sene Dünya Kadınlar Günü’nde yaşamın farklı kademelerinde, farklı deneyimlerde, farklı yetkinliklerde, farklı yaşlarda olan kadınların bir araya gelip eşleşerek, birlikte yan yana yürüdükleri, birbirlerinin tecrübelerinden öğrendikleri, iki kadın arasında etkinlik süresince devam eden veya karşılıklı arzuya göre devam edecek olan mentor-menti ilişkisinin kurulduğu SES Kadın Mentorluk Yürüyüşü organizasyonunu gerçekleştiriyorlar. (www.sesdernegi.org)

  • KAHEV (Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı)

Kadın Hekimlerin bir araya gelmesi ile temelleri atılan KAHEV, okul öncesi, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimine yönelik burs sağlamak, ülkemizin kültürel, bilimsel ve sosyal gelişimine hizmet etmek, etkin ve yüksek düzeyde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışıyor. KAHEV Dükkan’dan alınacak ürünlerle öğrencilerin burslarına ya da okul kütüphanelerinin oluşturulmasına katkıda buluuyorlar.  (www.kahev.org.tr, https://www.kahevdukkan.com/)

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar