Yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan akıllı yenilikler

<strong>Yenilenebilir enerji sektöründe öne çıkan akıllı yenilikler</strong>

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2023 tarihli ‘’Etkin Enerji Dönüşümünü Teşvik Etmek’’ adlı raporu, ülkelerin yüzde 95’inin son on yılda toplam Enerji Dönüşümü endeksi puanını iyileştirdiğini, ancak son üç yılda yalnızca ‘’marjinal bir büyüme’’ yaşandığını söylüyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Altıncı Değerlendirme Raporu, ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması için sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar neredeyse yarıya indirilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Bu bağlamda girişimcilerin, dünyanın yenilenebilir enerji geçişini kolaylaştıracak yenilikçi yaklaşımlara öncülük etmeyi sürdürmeleri önemli ve cesaret verici. Bunlara örnek gösterilebilecek beş yenilikçi çözüm aşağıda sıralanıyor:

Birlikte çalışan güneş ve rüzgar enerjisi

Yenilenebilir enerji tesislerinin güneş ya da rüzgar enerjisi ile çalıştırılması gerektiği dünya genelinde yaygın olarak kabul görüyor.

Bununla birlikte Fransa merkezli bir start-up olan Uneole, güneş ve rüzgar enerjisini tek bir ünitede kullanan küçük ölçekli ve kurulumu kolay bir çözüm geliştirdi.

Ofislerin ve binaların düz çatılarında kullanılmak üzere tasarlanan platform, fotovoltaik çatı altında birden fazla rüzgar türbini kullanarak, sadece güneş enerjisi sisteminden elde edilen elektrikten yüzde 40 daha fazla ve günün her saati güç üretebilen sessiz çözümüyle dikkat çekiyor.

Dönmeyen türbinler

ABD merkezli bir girişim tarafından geliştirilen harici hareketli parçası olmayan, üç metre yüksekliğinde rüzgar jeneratörleri kullanan yeni sistem, rüzgar enerjisinin devasa türbinler anlamına geldiği düşüncesini çürütüyor.

Çatıların kenarında yer alan Aeromine, güç üretmek için binanın ön tarafındaki doğal hava akışını kullanıyor.

Şirket, sistemin aerodinamik kanatlarının hızla yükselen havayı dahili bir türbinden geçirmesiyle yüzde 50 daha fazla güç üretildiğini iddia ediyor. Çatıdaki güneş enerjisi ve pil depolama sistemleriyle birleştirildiğinde binanın güç ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılayabileceği ön görülüyor.

Güneş panellerinden oluşan kanallar

Kaliforniya kuraklığa eğimli bir bölge olmasıyla biliniyor. Bu yüzyılın ilk 22 yılı, eyaletin 800 yılından bu yana en kurak dönemiydi ve bu durum mega kuraklık korkusunu tetikledi. Eyaletin su dağıtım sisteminde açık kanallar kullanılması sorunu daha da vahim hale getirdi.

SolarAquaGrid adlı yeni girişim, kanalların üzerini enerji üreten ve buharlaşmayı azaltan güneş panelleriyle örtme yoluyla yeni bir çözüm deniyor.

Eyaletin 6 bin 400 kilometre uzunluğundaki kanallarının tamamı plan dahilinde örtülürse, yılda 283 milyar litre su tasarrufu sağlanacağı ve 9,4 milyon eve elektrik verilebileceği tahmin ediliyor.

Güneş enerjisi kullanan pencere camları

Güneş enerjisinden devrim yaratabileceğini söyleyen Kaliforniya merkezli Ubiquitous Technology girişimi, pencere camlarını yenilenebilir enerji kaynağı olarak tasarladı.

Gözle görülmeyen ultraviyole ve kızılötesi ışığı emerek elektriğe dönüştüren yeni cam, görünür ışığın da camdan geçmesine izin verecek şekilde geliştirildi.

Şirket, güneş enerjili pencerelerin bir binanın enerji ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayabileceğini söylüyor.

Havadan su elde etmek

Su kıtlığının 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte ikisi için bir sorun olacağı düşünüldüğünde, alternatif kaynaklar bulmak hayati önem taşıyor.

ABD merkezli girişim Source bu soruna çözüm olarak havayı suya dönüştürülebilen, şebekeden bağımsız ‘’hidropaneller’’ geliştirdi.

Panellerin içindeki fanlar havadaki su buharını çekerek, kullanıma hazır içme suyuna dönüştürüyor.

Şirkete göre, bir hidropanel 15 yıllık ömrü boyunca 54 bin tek kullanımlık plastik su şişesine olan ihtiyacı karşılayabilecek.

Source girişiminin geliştirdiği paneller halihazırda 50 ülkede hizmet veriyor. Şirket, özellikle ulaşılması zor bölgelere su sağlamak için projeler yürütüyor.

Kaynak:

https://www.weforum.org/agenda/2023/09/renewable-energy-innovations-climate-emergency/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar