Yeni bir UNESCO Kürsüsü açılıyor

Yeni bir UNESCO Kürsüsü açılıyor

Dünya çapında üniversiteler arasındaki en etkin bilimsel işbirliği ağı olan “UNESCO Kürsüleri Programı”na Türkiye’den bir kürsü daha eklendi. Maltepe Üniversitesi’nde kurulan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü”, toplumsal cinsiyet sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek üzere 25 Ekim saat 13:00’da açılıyor.

Maltepe’nin ikinci, Türkiye’nin on üçüncü UNESCO Kürsüsü olma özelliğini taşıyan kürsüde kadına yönelik şiddet, kız çocuklarının eğitimi, mülteci kadınlarla ilgili çalışmalara öncelik verilecek.

2009 yılında kurulan “UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü” çalışmalarının başarıyla sürdüğü Maltepe Üniversitesi’nde bu kez Birleşmiş Milletler’in küresel öncelikli sorunlardan biri olarak tanımladığı “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” ile ilgili çalışmalar yapacak bir kürsüye daha onay verildi. UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kültür Kürsüsü kadına odaklanacak. Kürsüde ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırma ve uygulamalar yapılacak, projeler geliştirilecek, eğitim faaliyetleri ve bilimsel toplantılar düzenlenecek. Kürsüye Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Şimga başkanlık yapacak.

Kürsü Başkanı Prof. Dr. Hülya Şimga, UNESCO’nun kurulduğundan itibaren “kadınların insan hakları, güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği” konularına önem verdiğine ve uluslararası düzeyde çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Şimga, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO 1992 yılından bu yana UNESCO Kürsüleri programıyla üniversitelerarası işbirliğini dünya düzeyinde geliştirmek, üniversiteler arasında bilgi paylaşımını ve akademik dayanışmayı teşvik etmek amaçlanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dünya çapında 25 UNESCO Kürsüsü var. Bunlardan ikisi Türkiye’deki üniversitelerde kurulmuştu. Maltepe Üniversitesi ile bu sayı üçe çıktı” dedi.

UNESCO Kürsüsü’nün hedefi çözüm üretmek

Maltepe Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin UNESCO Kürsüsü ile birlikte çalışacağını söyleyen Prof. Dr. Şimga, merkezde “kadına yönelik şiddetin insan hakları boyutu”, “mülteci kadın ve çocukların durumu”, “siyasete kadının katılımı” gibi başlıklar üzerinde ulusal ve uluslararası çalışmalar yapılacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Şimga, kürsüde yerel yönetimlerle ortaklaşa eğitim faaliyetleri gerçekleştirileceğini ve uluslararası boyutta kamuoyu oluşturma çalışmaları yapılacağını da dile getirdi.

Açılış 25 Ekim’de

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür UNESCO Kürsüsü açılış töreni 25 Ekim 2019 saat 13:00-18:00 arası Marma Hotel İstanbul Asia, Akdeniz ve Marmara Salonu’nda yapılacak.

Açılışta moderatörlüğünü Prof. Dr. Hülya Şimga’nın üstleneceği UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölümü Direktörü Saniye Gürsel Corat ve ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Saktanber’in konuşmacı olacağı toplantı gerçekleşecek.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar