WWF’in 2024 manifestosu 

WWF’in 2024 manifestosu 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 2030 yılına kadar türlerin azalmasını durdurma ve doğayı restore etme çağrısında bulunan 2024 manifestosunu yayınladı.

14 mart tarihinde yayımlanan manifesto, yasal olarak bağlayıcı çevresel hedeflere duyulan ihtiyacı vurguluyor ve ufukta görünen genel seçim için bir sonraki Birleşik Krallık Hükümeti’nin hızlı bir şekilde harekete geçmesinin altını çiziyor.

Birleşik Krallık, dünya genelinde doğası en çok tahrip edilen ülkeler arasında ve G7 grubu içinde de son sırada yer alıyor.

YouGov tarafından 2.000’den fazla İngiliz vatandaşı ile yapılan ankete göre, katılımcıların beşte üçü (yüzde 62) politikacıların iklim çabalarının yeterli olmadığına inanıyor.

Benzer şekilde, katılımcıların yaklaşık üçte biri (yüzde 31) hükümetin iklim değişikliğini ele alma çabalarının geçtiğimiz yıl içinde azaldığını düşünüyor.

Hükümet tarafından geçen yıl yapılan resmi ankete göre, Birleşik Krallık’ta yaşayan 16 yaş üstü nüfusun yüzde 71’i yasal olarak bağlayıcı 2050 net sıfır hedefine ulaşma yolunda olunduğuna inanmıyor.

Ayrıca YouGov anketi, her beş yetişkinden birinin (yüzde 20) ülkenin halihazırda karşı karşıya olduğu en önemli üç sorundan biri olarak çevreyi esas aldığını söylüyor.

WWF’nin manifestosu, iklim, doğa ve beslenme hedeflerine ulaşılmasında bilime dayalı eylem ve hesap verilebilirliği sağlamak için güçlü bir mevzuat – Yaşayan Gezegen Yasası – çağrısında bulunarak eylem planının ana hatlarını çiziyor.

WWF İcra Kurulu Başkanı Tanya Steele, ‘’Kamuoyu yoklamamız, politikacıların çevreye öncelik vermeleri konusunda halktan gelen açık desteği gösteriyor. Bu seçim yılında tüm partileri, evlerimizi ısıtma ve seyahat etme şeklimizden gıdalarımızı yetiştirme ve satın alma şeklimize kadar ekonomiyi doğa ve iklim açısından olumlu olacak şekilde yeniden düzenleyerek artan faturalar ve gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan insanları koruma sözü vermelerine çağırıyoruz’’ dedi.

Doğa eylem planı

Manifesto, Birleşik Krallık Hükümeti’ni, şimdi ve gelecekteki deniz ve arazi kullanımının doğa ve gıda güvenliğini desteklemesini sağlamaya çağırıyor. 

Çevre Yasası 2021, türlerin refahındaki azalmayı durdurmak ve doğa için karaların ve denizlerin yüzde 30’unu korumak adına yasal bir görev üstleniyor. WWF, bu üst düzey tahhüdün destekleyici politikalarla güçlendirildiğine şahit olmak istiyor.

Manifesto ayrıca, etkin kamu yatırımları ve artan özel finansman yoluyla net-sıfırın güçlendirilmesini amaçlayan ‘Finans ve Yeşil Ekonomi için 21. Yüzyıl Çerçevesi’ ni savunuyor. 

Iklim ve doğa için uyumlu şirket geçiş planları ve doğa açısından olumlu bir gelecek için ulusal ve sektör bazında planların geliştirilmesi çağrısında bulunuyor.

Son olarak, gıda ve tarım için dirençli bir gelecek adına politika üretilmesini, emisyonları azaltmak ve doğayı restore etmek için çiftçilerin desteklenmesini, ticaret ve gıda ithalatı için temel çevre standartlarının belirlenmesini ve Birleşik Krallık’ın ormansızlaşma ve arazi bozulmasına yönelik katkısının sona erdirilmesini savunuyor.

Birleşik Krallık Hükümeti son zamanlarda bu alanda bazı politika değişikliklerini hayata geçirdi. Örneğin Çevre Yasası, yasadışı ormansızlaşmayla bağlantılı orman ürünlerine yasak getirecek tedbirler içeriyor. Çiftçi ödeme planları, gıda ve mahsul üretiminin yanı sıra doğayı koruma ve restore etmeleri karşılığında çiftçilere tazminat ödenmesi için yeniden düzenleniyor.

Bununla birlikte WWF ve diğer sivil toplum kuruluşları ormansızlaşma yasağının teknik olarak yasal ormansızlaşmayı da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve acilen uygulanması çağrısında bulunuyor.

Kaynak:

https://favershamhouse.cmail20.com/t/y-l-xhujtdl-dhdynhddh-y/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar