İklim değişikliği 2049’a kadar küresel ekonomide yıllık 38 trilyon dolar zarara neden olabilir

İklim değişikliği 2049’a kadar küresel ekonomide yıllık 38 trilyon dolar zarara neden olabilir

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği önümüzdeki 25 yıl içinde küresel geliri yüzde 19 oranında azaltacak. En yoksul bölgeler ile atmosferin ısınmasından en az sorumlu olan topluluklar en büyük darbeyi alacak.

Almanya’da bulunan Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’ndeki (PIK) bilim insanları tarafından yapılan çalışma, 2049 yılına kadar küresel ekonomi gelirlerinde yüzde 19’luk bir düşüş yaşanabileceğini gösteriyor. Bu oran yüzyılın ortasında kadar her yıl 38 trilyon dolar zararı temsil ediyor. 

Çalışmanın yazarlarından iklim bilimci ve ekonomist Leonie Wenz, ‘’Araştırmalarımız, iklim değişikliğinin 25 yıl içinde dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde hatta Almanya, Fransa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde de büyük ekonomik zararlara yol açacağını gösteriyor. Bu ülkelerin her birinde ortalama gelirin yüzde 11, Fransa’da ise yüzde 13 azalacağı tahmin ediliyor. Bulgularımız, iklimimizi korumanın, korumamaktan çok daha ucuz olduğunu açıkça ortaya koyuyor’’ dedi.

Oluşacağı öngörülen ekonomik kayıplar, temel olarak artan sıcaklıkların yanı sıra, yağış rejimleri ve iklimde gerçekleşecek farklılıklardan da kaynaklanıyor. Yalnızca yıllık sıcaklık değişiklikleri dikkate alındığında 2049’a kadar dünya ekonomisinin gelirinde yüzde 13 azalma öngörülüyor. Diğer iklim faktörleri de hesaba katıldığında söz konusu zararın yüzde 50 daha artabileceği ifade ediliyor. 

Emisyonların azaltılması için büyük ölçekte tedbirler alınmazsa, yüzyılın ikinci yarısında ekonomik kayıpların artacağı ve 2100 yılına kadar yüzde 60’a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Araştırma, Amerika Birleşik Devletleri’nde güneydoğu ve güneybatı eyaletlerinin, Arizona ve New Mexico’nun bazı bölgelerinin en büyük mali darbeyi alarak kuzeydekilere göre ekonomik olarak daha fazla zorlanacağını tahmin ediyor.

Avrupa’da ise, güney bölgelerinin (İspanya ve İtalya’nın bazı bölgeleri dahil), Danimarka ve kuzey Almanya gibi ülkelerden çok daha fazla darbe alacağı bekleniyor.

Kayıplar, iklim değişikliğinin sebep olduğu tarımsal verimin düşmesi, yağmur rejimlerinin değişmesi ve aşırı iklim olaylarının altyapıya verdiği zararlar gibi ekonomik unsurlardan kaynaklanıyor.

Araştırma, son 40 yılda dünya genelinde 1.600’den fazla bölgede yapılan sıcaklık ve yağış değişiklikleri ve çeşitli iklim faktörlerini hesaba katarak ekonomik etkileri değerlendiriyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinin en zengin ülkelerine kıyasla yüzde 61 daha fazla gelir kaybına uğrayacağı bulgular arasında önemli bir yer tutuyor.

Kaynak:

https://apnews.com/article/climate-change-damage-economy-income-costly-3e21addee3fe328f38b771645e237ff9?utm_source=cbnewsletter&utm_medium=email&utm_term=2024-05-02&utm_campaign=Daily+Briefing+18+04+2024

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar