UNEP: Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında planlanan 2024 etkinlikleri

UNEP: Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında planlanan 2024 etkinlikleri

2024 yılı, çevre, biyolojik çeşitlilik ve küresel sürdürülebilirlik açısından önemli sonuçları olan bir dizi etkinlik ve kutlamaya sahne olacak.

BM Çevre Programı (UNEP), sürdürülebilir nitrojen yönetimini geliştirmekten biyolojik çeşitlilik için kapsayıcı iş birliğini teşvik etmeye ve antimokrobiyal direnç gibi kritik tehditleri ele almaya kadar çok taraflılığı, bilime dayalı diyalog ve eylemleri, yenilikçiliği, insanlar ve gezegen için ortaklıkları desteklemek amacıyla sürdürdüğü çalışmalarına devam edecek. 

UNEP tarafından uluslararası düzeyde planlanan önemli etkinlikler ve toplantılardan bazılarına ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda yer alıyor:

9-10 Ocak: UNEP Azot Çalışma Grubunun 5. Toplantısı

UNEP Azot Çalışma Grubu, BM Çevre Meclisi’nin (UNEA) ‘’Sürdürülebilir Azot Yönetimi’’ ne ilişkin 4/14 ve 5/2 sayılı kararlarının uygulanmasını ilerletmeyi amaçlayan beşinci toplantısı olarak düzenleniyor.

Kenya’nın Nairobi kentindeki toplantıya fiziksel ve hibrit olarak katılım sağlanabiliyor.

23-25 Ocak: Bern III Konferansı

Konferans, Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesinin uygulanmasına yönelik biyoçeşitlilik ile ilgili sözleşmeler arasında iş birliğine ilişkin görüşmeler yapılması amacıyla düzenleniyor.

Bern III Konferansı, kapsayıcı işbirliğini teşvik ederek Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi (GBF) uygulamasını geliştirmeye odaklanıyor. Biyoçeşitlilik ile ilgili sözleşmeler arasındaki işbirliği fırsatlarını belirlemeyi amaçlıyor. 

Konferansta ayrıca Çok Taraflı Çevre Anlaşmalarının (MEA) uygulanmasında ölçeklenebilir iş birliğini canlandırmak için pratik deneyimlerin paylaşılacağı belirtiyor.

12-17 Şubat: CMS COP14- Göçmen Yabani Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Sözleşme Tarafları Konferansı 14. Toplantısı 

Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenecek olan CMS COP14, göçmen türlerin hayatta kalması için uluslararası iş birliğini vurguluyor. ‘’Doğa sınır tanımaz’’ teması altında yer alan proje, Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi ile de uyumlu. 

Habitatların korunması, aşırı kullanma gibi tehditler ve iklim krizinin ele alınacağı toplantı, bu türlerin siyasi sınırların ötesinde hayatta kalması için uluslararası iş birliğinin altını çiziyor.

27 Şubat-1 Mart: Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi 6. Oturumu (UNEA-6)

Kenya’nın Nairobi kentindeki UNEP Genel Merkezi’nde düzenlenecek UNEA-6, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikle mücadeleye yönelik etkili ve sürdürülebilir çok taraflı eylemlere odaklanıyor.

Üye Devletler ve paydaşlar, diyaloglar ve resmi etkinlikler çerçevesinde küresel zorluklar arasındaki bağlantıları ele alarak Eylem On Yılı’nı ilerletmek amacıyla iş birliği yapacak. 

Toplantı, BM, Üye Devletler ve paydaşların etkili çevresel eylemlere yönelik güçlendirilmiş küresel ve bölgesel çabalarına zemin hazırlamayı amaçlıyor.

Aynı zamanda, Liderlik Diyalogları, bir dizi resmi ve ilgili yan toplantı ve sergi gibi etkinlikler yer alacak.

30 Mart: Uluslararası Sıfır Atık Günü 

Uluslararası Sıfır Atık Günü, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikle mücadele için döngüsel bir ekonomiyi savunarak sürdürülebilir tüketimi ve üretimi teşvik ediyor.

Yıllık 2,24 milyar tona ulaşan küresel atıkla mücadele eden sıfır atık girişimleri, atıkları en aza indirmeyi ve önlemeyi, çevreyi korumayı ve insan refahını artırmayı amaçlıyor.

21-30 Nisan: Plastik Kirliliği Hükümetlerarası Müzakere Komitesi Dördüncü Toplantısı (INC4)

BM Çevre Asamble’sinin (UNEA-5.2) kararı uyarınca görevlendirilen Plastik Kirliliği Hükümetlerarası Müzakere Komitesi (INC-4), Kanada’nın Ottowa kentinde gerçekleştirilecek.

UNEP tarafından desteklenen komite, deniz ortamlarını kapsayan plastik kirliliğini ele alan, yasal olarak bağlayıcı uluslararası bir mevzuat oluşturmayı amaçlıyor.

28-30 Mayıs: Nairobi Sözleşmesi (COP11)

Nairobi Sözleşmesi, Batı Hint Okyanusu’nu korumaya, yönetmeye ve geliştirmeye çalışan bir anlaşma olarak biliniyor. Bu çerçevede düzenlenecek olan COP11, ortaklar, uzmanlar ve ulusal Odak Noktaları için bir ön toplantı ve ardından Delegasyon Başkanları toplantısından oluşacak.

Oturumlarda, Sözleşme’nin 2022-2024 Çalışma Programının gözden geçirilmesi, 2024-2026 Çalışma Programı ve bütçesinin onaylanması ve önemli kararlara ilişkin müzakereler yer alacak.

3-5 Haziran: Montevideo Ulusal Odak Noktalarının 2. Küresel Toplantısı

Montevideo Çevre Hukuku Programı, küresel çevre hukukunun üstünlüğünü geliştirmeye odaklanıyor. Platformun ikinci küresel toplantısı Kenya’nın Nairobi kentinde düzenlenecek.

Programın hedefleri arasında çevre hukukunun üstünlüğü ilkesinin geliştirilmesini ve uygulanmasını teşvik etmek, ülkelerde kapasiteyi geliştirmek ve 2030 Gündemi’nin çevre boyutuna katkıda bulunmak yer alıyor.

7-12 Haziran: Kimyasalların ve atıkların sağlıklı yönetimini ilerletmek ve kirliliği önlemek amacıyla Bilim-Politika Paneline ilişkin Özel Açık Uçlu Çalışma Grubu 3. oturumu

Açık Uçlu Çalışma Grubu (OEWG) 3, UNEA’nın 5/8 sayılı kararı doğrultusunda, Kimyasallar ve Atıklara ilişkin bir Bilim-Politika Paneli tasarlamak için çalışmalarına devam ediyor. Teklifleri 2024 yılına kadar sonuçlandırmakla görevlendirilen grup, güvenilir kimyasal yönetimi ve kirliliğin önlenmesine etkili katkılar sağlamak amacıyla kurumsal tasarım, yönetişim, isim, kapsam, işlevler ve çalışma ilkeleri gibi temel konuları ele alıyor.

24 Eylül: Antimikrobiyal Direnç Konusunda Üst Düzey Toplantı

2024 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Antimikrobiyal Direnç Üst Düzey Toplantısı (AMR), artan antibiyotik direnci tehdidini ele almak için çok önemli bir fırsat sunuyor.

Toplantı, AMR’nin sağlık hizmetleri, ölüm oranları ve genel refah üzerindeki geniş kapsamlı etkileriyle mücadele etmek için yenilikçi ve çok taraflı eylemleri keşfederek küresel kararlılığı yenilemeyi amaçlıyor.

21-23 Ekim: 26. Doğu Asya Denizleri Koordinasyon Organı Hükümetlerarası Toplantısı (COBSEA IGM 26)

Doğu Asya Denizleri Koordinasyon Organının (COBSEA) 26. Hükümetlerarası toplantısının Kamboçya’da yapılması planlanıyor. Etkinlik, Doğu Asya Denizleri Bölgesi’ndeki deniz ortamlarının yönetimine yönelik önemli stratejilere odaklanacak.

21 Ekim- 1 Kasım: Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 16. Toplantısı

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin (CBD) 16.Taraflar Konferansı (COP), Ekim-Kasım 2024 tarihinde toplanacak. Etkinlik, biyolojik çeşitliliğin korunması, biyo güvenlik ve genetik kaynaklara erişim konularını ele alan önemli bir toplantıya işaret ediyor.

4-5 Kasım: Antimikrobiyal Direnç Konusunda 4. Küresel Üst Düzey Bakanlar Toplantısı

Suudi Arabistan, antimikrobiyal direnç (AMR) konusunda 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansına ev sahipliği yapacak. 

Toplantı, küresel ölçekte AMR’nin önlenmesi ve yönetilmesine ilişkin acil sorunları ele almak amacıyla liderleri bir araya getiriyor.

25 Kasım-1 Aralık: Plastik Kirliliği Hükümetlerarası Müzakere Komitesi’nin 5. Oturumu (INC-5)

Plastik Kirliliği Hükümetlerarası Müzakere Komitesi (INC-5), UNEA-5.2’nin plastik kirliliğine dair yasal olarak bağlayıcı bir belgeye ilişkin kararının bir parçası olarak Kore Cumhuriyeti’nin Busan kentinde toplanıyor.

Plastik yaşam döngüsünü ele alan kapsamlı bir yaklaşımla çalışmaların 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak:

https://www.unep.org/news-and-stories/story/towards-sustainability-look-ahead-environmental-moments-2024

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar