UNDP Türkiye, mülteci kadınlara yönelik hane içi şiddeti tartışıyor

UNDP Türkiye, mülteci kadınlara yönelik hane içi şiddeti tartışıyor

Her yıl, 25 Kasım “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” ve 10 Aralık “İnsan Hakları Günü” arasında yer alan 16 gün boyunca, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı mücadelede farkındalık yaratmak için dünya çapında “16 Günlük Aktivizm” kampanyası düzenleniyor. Bu kapsamda UNDP Türkiye tarafından düzenlenecek online panel, mülteci kadınlara yönelik hane içi şiddeti tartışıyor.

UNDP küresel ölçekte kalkınmanın temellerinden birinin toplumsal cinsiyet eşitliği olduğundan hareketle tüm müdahale ve programlarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması için çalışır. Çünkü toplumsal cinsiyet ilişkilerini göz ardı etmek ya da kalkınmanın toplumsal cinsiyet ilişkilerinden ayrı olduğunu varsaymak kalkınma yönünde atacağımız adımlar için olumsuz etkiler yaratabilir, var olan eşitsizlikleri pekiştirebilir ve “kimseyi geride bırakma” ana hadefine zarar verebilir.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi yalnızca temel bir insan hakkı değil, sürdürülebilir bir gelecek için zorunluluktur. Kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi kalkınma sürecinin önemli bir parçası, insani kalkınmada ilerlemenin ön koşuludur ve aynı zamanda ekonomik büyümeye de  katkı sağlamaktadır.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı mücadele yollarının birleştirilmesi amaçlanıyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temel sonuçlarından birisi de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddettir. Bu çerçevede, küresel ölçekteki 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında farkındalık yaratmak, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı mücadele yollarını birleştirmek ve şiddetin önlenebilir olduğunu dile getirmek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü olarak Kadınlara Yönelik Şiddet ve Mülteci Kadınlar başlıklı bir panel düzenliyoruz.

COVID-19 salgını ile beraber kadınlara yönelik şiddetin arttığını ve korunma ve başvuru mekanizmalarına ulaşmanın her zamankinden daha fazla zorlaştığını biliyoruz. Özellikle de mülteci kadınlar dil bariyeri, kültürel farklılıklar ve başvuru mekanizmalarına dair bilgi eksikliğinden kaynaklı olarak daha dezavantajlı konumda yer alıyorlar. 2 Aralık saat 10:00’da başlayacak panelde insani yardım ve sivil toplum alanlarında faaliyet gösteren önemli kuruluşlardan konuklarla kadınlara yönelik şiddeti, mülteci kadınların bu şiddetten nasıl etkilendiğini ve şiddetle mücadele mekanizmalarını hep birlikte konuşmak istiyoruz.

Tüm paydaşlar bir araya geliyor

Açılış konuşmasını UNDP Türkiye Ülke Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner’in gerçekleştireceği etkinlikte konuşmacı olarak IFRC Koruma Sorumlusu Cansu Gülergün, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Leyla Soydinç, UNDP Proje Yöneticisi Orhan Yurtvermez ve Avukat Zeynep Duygu Ulusoy yer alacak.  

UNDP Türkiye Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu olarak düzenleyeceğimiz etkinliğe ve sonrasında gerçekleştireceğimiz grup çalışmasına katılmak için aşağıdaki linki tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Kayıt olanlara Zoom linki otomatik olarak gönderilecektir.

Kayıt için: https://undp.zoom.us/meeting/register/tZYqd-uqrjIvGNxNXqWZtQOVvOK1wIDnC7lj

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar