BM temiz enerjiye geçiş için gereken mineralleri korumaya yönelik yeni bir girişim başlattı

BM temiz enerjiye geçiş için gereken mineralleri korumaya yönelik yeni bir girişim başlattı

İklim eylemi ‘yoksulları ezip geçemez’ diyen BM Genel Sekreteri Guterres, temiz enerjiye geçiş için ihtiyaç duyulan kritik minerallerin tedarik edilmesi ve kullanılması sürecinin tamamında adalet, sürdürülebilirlik ve insan haklarına saygının sağlanmasına odaklanan yeni bir girişim başlattıklarını duyurdu.

Yeni kurulan Enerji Dönüşümü Kritik Mineralleri Paneli, enerji geçişinde adaleti inşa etmeyi amaçlayan çevresel ve sosyal standartları korumak için bir dizi ortak ve gönüllü ilke geliştirmek üzere çeşitli hükümetler, kuruluşlar ve BM organlarını bir araya getiriyor.

Genel Sekreter Antonio Guterres panelin açılışında yaptığı konuşmasında, ‘’Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir dünya, kritik minerallere aç bir dünyadır’’ dedi.

Kritik minerallere olan yeni ve artan talep, gelişmekte olan ülkeler için yeni iş alanları yaratmak, ekonomileri çeşitlendirmek ve gelirleri önemli ölçüde artırmak adına büyük bir fırsat olarak ifade edilirken, bu konunun etkili bir yönetim gerektirdiği vurgulandı.

‘’Net sıfıra giden yolda yoksul ülkeleri ezip geçemeyiz’’ diyen Guterres, ‘’Yenilenebilir enerji devrimi gerçekleşiyor, ancak bunun adaletli bir şekilde yapıldığından emin olmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

Guterres paneli kurma planını 2023 Aralık ayında Dubai’de düzenlenen COP28 iklim zirvesinde açıklamıştı. 

Yeni girişimin ilk önerilerini, Eylül ayında gerçekleşecek olan BM Genel Kurul üst düzey haftasından önce sunması bekleniyor.

Hızla artan talep

İklimdeki acil durum kötüleştikçe, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlar (EV) gibi yenilenebilir enerji teknolojisi için hayati önem taşıyan kritik minerallere olan talep de artıyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü’ne (UNCTAD) göre lityum, yüksek verimli piller, elektronik cihazlar ve elektrikli araç üretimi için oldukça büyük miktarlarda gerekiyor.

Nikel, kobalt ve bakır için de benzer bir talep artışı bekleniyor.

Artan talep, enerji dönüşümü için gerekli olan bir düzine metal için dünya rezervlerinin beşte birinden fazlasına sahip olan Afrika başta olmak üzere birçok gelişmekte olan ülke için büyük bir destek olabilir.

Panelin eş başkanlığını Güney Afrika Büyükelçisi Nozipho Joyce Mxakato-Diseko ve Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürü Ditte Juul Jorgensen üstleniyor.

Yeni girişime üye ülkeler arasında Avustralya, Botsvana, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Hindistan, Endonezya, Japonya, Kazakistan, Namibya, Nijerya, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Zambiya ve Zimbabve’nin yanı sıra Afrika Birliği, Avrupa Birliği, BM ve hükümetlerarası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri yer alıyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/04/1149066?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=1328c74d08-EMAIL_CAMPAIGN_2024_04_27_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-1328c74d08-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar