UNCTAD raporu sürdürülebilir şehirler inşa etmek için kent girişimcilerine yol gösteriyor

UNCTAD raporu sürdürülebilir şehirler inşa etmek için kent girişimcilerine yol gösteriyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 31 Ekim günü kutlanan Dünya Şehirler Günü kapsamında şehirlerin güvenli, dayanıklı, kapsayıcı ve sürdürülebilir duruma getirilmesine yardımcı olmak amacıyla kent girişimcilerinin yoluna ışık tutuyor.

UNCTAD tarafından hazırlanan yeni bir rapor, hızlı kentleşmenin tetiklediği zorlukların üstesinden gelmek ve akıllı şehirlerin genişlemesini sağlamak için kentsel girişimcilerin kullandıkları yenilikçi çözümleri araştırıyor.

31 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan ‘’Urban Expansion, an entrepreneur’s playground’’ başlıklı rapor, dünya genelinde devam eden hızlı kentleşme ile bağlantılı sosyoekonomik ve çevresel zorluklarla mücadele eden kentsel girişimcilerin tekrarlanabilir örneklerini sunuyor.

Raporda, 2050 yılına kadar küresel nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin kentsel alanlarda yaşayacağı ve şehirlerin bu yoğunluğu kaldırma kapasitesinin test edileceği belirtiliyor.

UNCTAD girişimcilik geliştirme ekibinde çalışan ve raporun hazırlanmasına liderlik eden Arlette Verloegh, hızla artan şehir nüfuslarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için girişimcilerin devreye girdiğini söyledi.

Nesiller boyunca kentlerde yaşamış olan girişimcilerin köklü geçmişleri sayesinde var olan zorlukları doğrudan görebilme yeteneği geliştirdikleri ve çözüm sunma aşamasında etkin bir konumda olduklarını vurguladı.

Sürdürülebilir kentleşmeyi teşvik etmek

Rapor, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (MSMEs) yeniliği artırma ve istihdam yaratma konularındaki katkısına dikkat çekiyor.

Yeşil girişimciliği ve iş yaratıcılığını örneklerle açıklamak için Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinin kentsel çiftçilik projesini mercek altına alıyor.

Bu proje kapsamında şehir girişimcileri, yeterince kullanılmayan çatıları çiftliklere dönüştürürken, şehir kökenli gıdaları üretmek için yerel halka istihdam yaratıyor ve yeşil altyapıyı büyütme yolunda paydaşlarla birlikte çalışıyor.

UNCTAD raporu, kentsel kalkınma için girişimciliği ve yeniliği teşvik etmenin önemli olduğunu, geleceğin dayanıklı ve sürdürülebilir şehirlerini inşa etme yolunda iş odaklı yeniliklere ilham olabileceğini vurguluyor.

Toplulukları güçlendirmek

Kent girişimcileri şehirlerdeki problemlerin çözümü söz konusu olduğunda, altyapının sunabileceği yaygın internet bağlantısı ve dijital kaynaklarla beslenen ağ tabanlı ekosistemlerden yararlanıyor.

Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde bulunan yerel bir fintech girişimi, finansal okuryazarlığı geliştirerek ve finansal kapsayıcılığı genişleterek, şehir sakinleri için MSME kredilerini kolaylaştıran ve düşük faiz oranlarıyla kredi alabilmelerine yardımcı olan çözümü ile yoksul bir semtte yaşayanlar için fark yaratıyor.

Malezya’nın Subang Jaya şehrindeki girişimciler, küçük aile işletmelerinin hayatta kalabilmesi için dijitalleşmeyi benimsemelerine yardımcı oluyor. Ülkedeki işletmelerin yaklaşık yüzde 97’sini oluşturan mikro KOBİ’lerin birçoğu dijital teknolojileri uygulamak için desteğe ihtiyaç duyuyor.

Yerel kent girişimcilerinin çözümleri sayesinde her geçen gün daha fazla küçük işletme operasyonlarını dijitalleştirebiliyor, envanterlerini daha iyi yönetebiliyor ve finansal destek bulabiliyor.

Çok paydaşlı işbirliğinden yararlanma

Rapora göre modern şehirler, işbirliği ilkesini büyümenin temel taşlarından biri olarak benimsiyor.

Girişimciler, üniversiteler, politikaya yön verenler ve girişim geliştirme merkezleri ile birlikte diğer şehir paydaşları arasındaki yenilikçi ortaklıklar, kentsel kümelenmenin yükselişini hızlandırıyor.

Ruanda’nın başkenti Kigali şehrinde işbirliği ile yeni inşa edilen Pan-Afrikan dijital merkez, hazır bilgi, yetenek ve sermaye sayesinde girişimciliği ve şehrin genel rekabet gücünü artırıyor.

Meksika’nın Monterrey kentinde, hayata geçen inovasyona öncelik veren ağ bağlantılı bir iş ekosistemi, şehir girişimcilerinin bilgi, teknoloji ve kaynakları bir araya getirmesine olanak sağlıyor.

İşletmeleri ve eğitim kurumlarını birbirine bağlayan hükümet destekli ortak girişim olan Technologica de Monterrey Sistemi, dijital bir gelecek kapsamında, öğrencilerin girişimci ruhunu uyandırarak ve yeni kurulan şirketler ile diğer firmalar arasındaki işbirliğini artırarak ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Rapor, girişimciliğin gücünden daha iyi yararlanma konusunda şehirlere yol gösteriyor. Hızlı kentleşmenin zorluklarının üstesinden gelmek için yeni teknolojilerin kullanıldığı işbirlikçi, çok paydaşlı bir ekosistem yaratma ihtiyacının altını çiziyor.

Kaynak:

https://unctad.org/news/how-urban-entrepreneurs-can-help-build-sustainable-cities

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar