Tütün endüstrisinin çevresel etkisi alarm veriyor

Tütün endüstrisinin çevresel etkisi alarm veriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün ürünlerinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar konusundaki yeni bilgileri ortaya koyarak, neden olduğu tahribat konusunda tütün endüstrisini sorumluluk almaya çağırdı.

Tütün sektörü her yıl 8 milyondan fazla insan kaybına, 600 milyon ağacın yok olmasına, 20 bin hektar araziye, 22 milyar ton su kullanımına ve 84 milyon ton karbondioksite mal oluyor.

Tütünün büyük bir miktarı, su ve tarım arazilerine ümitsizce ihtiyaç duyulan düşük ve orta gelirli ülkelerde yetiştiriliyor. Her geçen gün daha fazla arazi ormansızlaştırılarak, gıda üretimi yerine ölümcül tütün bitkisi yetiştirmek için kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘’Tütün Gezegenimizi Zehirliyor’’ raporu, endüstrinin üretim, işleme ve nakliyeden kaynaklanan karbon ayak izinin, ticari havayolu endüstrisi tarafından her yıl üretilen karbondioksitin beşte birine eşdeğer olduğu ve küresel ısınmaya daha fazla katkı sağladığını vurguluyor.

Çevreye atılan tütün ürünleri, 7 binden fazla toksik kimyasal madde içeriğiyle yaşadığımız çevreyi zehirli bir çöplük haline getiriyor. DSÖ Sağlığı Geliştirme Direktörü Dr. Ruediger Krech, her yıl yaklaşık 4,5 trilyon sigara filtresinin okyanusları, nehirleri, şehir kaldırımlarını, parkları, toprak ve sahilleri kirlettiğini hatırlatıyor.

Sigara, dumansız tütün ve e-sigara gibi ürünler de plastik kirliliğinin atmasına neden oluyor. Mikroplastik içeren sigara filtreleri, dünya genelinde yaşanan tek kullanımlık plastik kirliliğine katkı sağlamada ikinci sırada yer alıyor.

Tütün endüstrisinin söylemlerine rağmen, filtrelerin sağlığa daha az zarar verdiğine dair somut bir kanıt bulunmuyor. DSÖ, sigara filtrelerinin tek kullanımlık plastik olarak ele alınması ve halk sağlığını ve çevreyi korumak için filtrelerin yasaklanması gerektiği konusunda politika yapıcıları düşünmeye çağırıyor.

Çevreye ve çöpe atılan tütün ürünlerini temizlemenin maliyeti, sorunu yaratan endüstriden çok vergi mükelleflerini etkiliyor. Bu bağlamda Çin için her yıl 2,6 milyar dolar ve Hindistan için 766 milyon dolar maliyet oluşuyor. Brezilya ve Almanya için bu maliyet 200 milyon doların üzerinde.

Bunun yanında, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İspanya gibi ülkeler ve San Francisco, Kaliforniya gibi şehirler sert tavır alarak, ‘’Kirleten Öder Prensibi’’ çerçevesinde tütün endüstrisini yarattığı kirliliği temizlemekten sorumlu tutan ‘’genişletilmiş üretici sorumluluğu mevzuatını’’ başarıyla uyguluyor.

DSÖ, ülkeleri ve şehirleri bu örneği benimsemeye ve uygulamaya, tütün çiftçilerine sürdürülebilir ürünlere geçmeleri için destek vermeye, güçlü tütün vergileri uygulamaya ve insanların tütün ürünlerini bırakmaya yardımcı olmak için destek hizmetleri sunmaya çağırıyor.

Kaynak:

https://www.who.int/news/item/31-05-2022-who-raises-alarm-on-tobacco-industry-environmental-impact

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar