Toplumsal Cinsiyete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası Kazakistan’a büyük ses getirdi

Toplumsal Cinsiyete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası Kazakistan’a büyük ses getirdi

Birleşmiş Milletler liderliğinde her yıl küresel çapta düzenlenen ‘’Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm’’ kampanyası Kazakistan’da geniş katılıma sahne oldu ve büyük ilgi gördü.

25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasındaki 16 gün, 1991 yılından bu yana ‘’Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm’’ olarak kabul ediliyor. Bu tarihler özellikle kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizmesi açısından önem taşıyor.

UNFPA, 16 Günlük Aktivizm kampanyaları ile cinsel taciz, çocuk yaşta evlilikler, kadın sünneti, partner şiddeti ve tecavüz gibi toplumsal cinsiyete dayalı zulmün pek çok türüyle mücadele etmek üzere farkındalığı artırma kampanyaları düzenliyor.

Kazakistan’da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan kampanya kapsamındaki eylemler 10 Aralık’a kadar sürdü.

BM’in Kazakistan’da yürüttüğü kampanyanın temel odak noktaları, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve ülkenin uluslararası toplumsal cinsiyet eşitliği yükümlülüklerini yerine getirmesi konusundaki kararlılığının desteklenmesinden oluşuyor.

Bu yılın kampanya teması olan, ‘’Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için Etkin Adımlar Atmak’’, bu sorunla mücadelede ortak çabalara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Kazakistan Cumhuriyeti’nin başkenti Astana şehrinde toplanan kadınlar kişisel deneyimlerini isimsiz olarak paylaşarak ve bu konulara ilişkin daha fazla sesin yükselmesini teşvik etti.

Etkinliği düzenleyenler arasında BM Kazakistan Mukim Koordinatörlüğü, BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Nüfus Fonu (UNFPA), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UN Women , Avrupa Birliği-BM Spotlight Girişimi ve Kazakistan Temir Zholy kuruluşu yer aldı.

Astana, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında aile içi şiddeti en aza indirmeyi ve sonlandırmayı amaçlayan idari ve ceza mevzuatının tartışıldığı 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşen bir konferansa da ev sahipliği yaptı.

AB-BM Spotlight Orta Asya girişimi Bölgesel Programının 29 Kasım’da düzenlenen son konferansında, programın uygulandığı günden bu yana üç yıl boyunca elde ettiği önemli sonuçlara değinildi.

Bölgedeki 500’den fazla aktivist ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin güçlü bir ağ oluşturduğu kampanyada, 25’ten fazla gençlik örgütü ve aktivist de toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ortadan kaldırmak için gayri resmi gençlik ağına katıldı.

Emniyet güçleri de deneyim ve uzmanlık alışverişinde bulunmak amacıyla bölgesel bir topluluk kurarak, katılım sağladı.

UN Women ve Kazak sanatçı Kanat Nurtazin, 25 Kasım’da fiziksel, ekonomik, psikolojik ve çevrimiçi şiddetin her çeşidine karşı kamuoyunun dikkatini çekme çağrısında bulunan ortak bir video yayınladı.

Küresel girişimin bir parçası olarak cinsiyete dayalı şiddete ilişkin farkındalığı artırmak üzere ülke genelinde öğrenci etkinlikleri, animasyon film sunumları ve sosyal medya aracılığıyla bilgilendirme kampanyaları organize edildi.

BM tarafından yayımlanan raporun bulgularına göre, Kazakistan’da her altı kadından biri şiddete maruz kalıyor. 2022 yılında kadına yönelik 61.277 aile içi şiddet vakası bildirildi. 

Ayrıca, UNDP’nin ‘’Report on Gender Social Norms Index’’ bulguları, Kazakistan’daki erkek ve kadın vatandaşların yüzde 93’ünden fazlasının kadınlara karşı ‘’cinsiyet önyargısına’’ sahip olduğunu ortaya koydu.

Kaynak:

https://astanatimes.com/2023/12/un-reports-on-anti-gender-violence-campaign-in-kazakhstan/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar