Sürdürülebilir yeşil bir yaşama doğru çevre dostu adımlar

Sürdürülebilir yeşil bir yaşama doğru çevre dostu adımlar

Dünya genelinde çevre dostu bir yaşamı sürdürmek adına çeşitli eylemlerde gerçekleşiyor. Sürdürülebilir yaklaşımları benimsemek ve bunların nasıl hayata geçirileceğini bilmek çok farklı iki düşünce yapısı olarak karşımıza çıkıyor.

Günlük yaşamda çevre üzerinde olumlu etki sağlayacak değişimlere yönelmemiz için kolaylıkla uygulanabilecek adımları derledik.

Sürdürülebilir yaşam için ipuçları

Evinize akıllı termos kurun

Telefonlara indirilen bir uygulama ile bağlantılı olan akıllı termostat sayesinde merkezi ısıtma sistemi kontrol ediliyor. Hive ve Tado gibi uygulamalarla ısıtma sistemine daha fazla müdahale edilebiliyor. Dolayısıyla, daha verimli enerji kullanımıyla, faturalarda tasarruf sağlanırken, çevre dostu bir yaklaşım benimsenmiş oluyor.

Kireçle mücadele etmek için sirke kullanın

Sert kimyasal kireç çözücülere alternatif olan damıtılmış beyaz sirke, kireç üzerinde harikalar yaratıyor. Daha parlak, kireçsiz musluklar için veya kireçli duş başlığındaki tıkanıklığı açmak için sirke kullanın.

Hava akımına dayanıklı pencere ve kapıları tercih edin

Faturalardan olduğu kadar enerjiden de tasarruf sağlayacak bir başka sürdürülebilir yaşam seçeneği, cereyan geçirmez kapı ve pencerelerdir. Soğuk havalarda evleri ısıtmak için gereken enerji miktarı ve fatura tutarı azaltılabiliyor.

Turba içermeyen kompostu tercih edin

Turbalıklar, atmosferdeki karbonu çekerek depoladıkları için iklim değişikliğiyle mücadelede önemlidir. Bu nedenle turba, kompostta kullanılmak üzere kazılmak yerine olduğu yerde bırakılmalıdır. Satın alınan kompostun ‘turba içermez’ etiketli olduğunu kontrol edin.

Eski cihazlarınızın geri dönüştürüldüğünden emin olun

Cihazların kullanım ömrü sona erdiğinde, yerel yönetimlerin veya kurumların sağladığı e-atık toplama programları aracılığıyla ya da en yakın e-atık toplama noktasına götürerek geri dönüşümün sağlanmasına yardımcı olun.

Geri dönüştürülebilir hediye paketi ve tebrik kartlarını tercih edin

Hediye paketi ve tebrik kartlarında geri dönüştürülemeyecek folyo veya parıltıyla süslenmiş malzemelerden kaçının. Kalın ve parlak ambalaj kağıdının lamine edilmiş olması muhtemeldir, bu da geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir.

Tuvalet kokusunu gidermek için kimyasallardan uzak durun

Klozeti temizleme yöntemi olarak çamaşır suyu veya sert kimyasallar yerine, haftada bir kez kokuları doğal olarak nötrleştiren bir bardak karbonatlı su kullanın.

Temizlik bezlerinizi kendiniz yapın

Saf pamuklu tişört, havlu ve çarşaf gibi ürünler kullanım ömürlerinin sonuna geldiğinde temizlik bezi olarak kullanılabilir.

Su ısıtıcısının kirecini yeşil yoldan temizleyin

Su ısıtıcısını yarı yarıya beyaz sirke ve su ile doldurarak, birkaç saat beklettikten sonra iyice durulayın.

Spor ayakkabılarınızı geri dönüştürün

Eskiyen ve kullanmadığınız spor ayakkabılarınızı yeniden kullanım toplama noktalarına bırakarak, onlara ikinci bir hayat tanıyın.

Ambalajsız meyve ve sebze satın alın

Tek kullanımlık plastikleri azaltmak adına poşetli ve ambalajlı ürünler yerine yeniden kullanılabilir ürün çantalarını tercih edin.

Palm yağından kaçının

Palm yağı, ekmekten dondurmaya kadar çok geniş bir üretim ağında kullanılır. Ancak yetiştirilme şekli, yağmur  ormanlarının yok edilmesiyle bağlantılıdır. Palm yağı içermeyen ürünler tercih ederek çevre dostu bir yaklaşım sergileyin.

Mikrofiber temizlik bezi kullanın

Temizlik esnasında Mikrofiber bez tercihi, kimyasal temizlik maddesi kullanımını ve atık su borularından akan kimyasalları azaltır.

Kullanımda olmayan alet ve cihazları kapatın

Enerji tasarrufuna katkı sağlamak için elektrikli cihazların fişini prizden çekmenin fark yaratacağını hatırlayın.

Karbon ayak izinizi ölçün

Karbon ayak izini azaltmak için AWorld uygulaması, WWF’in Footprint’I ve Carbonfootprint hesaplayıcısı gibi uygulamalardan yararlanın.

Alışveriş yaparken ürünlerin sürdürülebilirliği ile bilgiler edinin

Ücretsiz bir uygulama olan Giki sayesinde ürünün barkod taramasını yaparak etik ve sürdürülebilirlik bilgileri hakkında bilgi edinin.

Buzdolabının dondurucu bölümünü etkin kullanın

Gıda ısrafıyla en etkin şekilde mücadele etmek adına yenilmeyen fazla yiyecekleri saklamak için dondurucudan yararlanın.

Arı dostu bitkiler ekin

Arılar, gıda ihtiyacımız için gerekli olan çiçekli bitkilerin   tozlaşmasında kilit rol oynar. Bahçelere ve açık alanlara lavanta, hanımeli gibi çiçekler dikmek, arıların hayatta kalması ve gelişmesi için ihtiyaç duydukları nektarı sağlar.

Değiştirmek yerine onarın

Bazen bir cihazı veya küçük ev aletini onarmak yerine yenisini satın almak daha az maliyetli olabilir, ancak bu yaklaşım artan elektronik atık sorununa ve karbon    salınımına katkıda bulunabilir. Yenisini almadan önce onarım için fiyat araştırması yapın.

Artan yemeklerinizi değerlendirin

Artan yemeklerinizden yeni tarifler yaratarak, tüketilmesini sağlayın.

Yerel ve mevsimlik yiyecekler tüketin

Daha fazla sebze tüketin

Haftada ne kadar et yediğinizi hesaplayarak bunu yarı    yarıya azaltma hedefi belirleyin. Aynı şekilde sebze tüketiminizi de yarı yarıya artırın.

Plastik içermeyen çay poşetleri kullanın

Pek çok çay poşeti biyolojik olarak parçalanamayan plastik   bir dolgu malzemesinden imal edilir. Çay poşeti yerine yaprak çay kullanın.

Geleceğe yatırım yapın

Fosil yakıt sektörüne yatırım yapan bankalardan kaçınarak birikimlerinizi gezegeni koruyucu adımlar atan bankalarda değerlendirin.

Yeniden kullanılabilir su şişesi tercih edin

Plastik şişelerin bazıları geri dönüştürülebilir olsa da, yeniden kullanılabilir şişeleri tercih etmek sağlığımız ve gezegenimiz için çok daha iyidir.

Yerel ürünleri satın alın

Nakliye esnasında ürünlerin ayak izi artacağından, yiyecekten mobilyaya kadar her ürünün yerel olanını tercih edin.

Enerji verimli elektrikli aletleri satın alın

Mart 2021’de enerji derecelendirme seviyeleri yeniden düzenlenerek A ve G aralığında değiştirildi. Yeni ürün alırken A’ya yaklaşan değerleri tercih edin.

Organik ürünleri tercih edin

Organik gıdalar, toprak kalitesine zarar verebilecek pestisitler olmadan üretilir. Bu yiyecekler, organik olmayan alternatiflerine göre pahalı olmalarına rağmen bunları satın almak doğru bir adımdır.

Hızlı kargo teslimatı tercih etmeyin

Satın alacağınız ürünün en kısa sürede teslim edilmesine gerçekten ihtiyacınız yoksa, daha uzun teslimat seçeneğini tercih edin. Uzun teslimat süreleri, perakendecilere teslimat programlarını daha verimli planlama fırsatı sunar.

Bir sonraki aracınızın elektrikli olmasını tercih edin

İngiltere hükümeti, 2035’te benzinli ve dizel araçların satışını sonlandıracağını açıkladı. Elektrikli araçlar karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olabilir.

Banyo yapma sürelerinizi azaltın

Dört kişilik bir evde her bireyin günlük banyo süresini bir dakika kısaltması, karbon emisyonlarını azaltarak, su ve enerji faturalarında tasarruf sağlar.

Öğünleri planlayın

Haftalık mutfak alışverişini yapmadan önce öğünlerde yiyeceğiniz yemekleri planlayarak, yalnızca ihtiyacınız olan ürünleri satın alın. İsraftan kaçının.

Et ve süt ürünlerinin tüketimini azaltın

Greenpeace’e göre, gıdaların yetiştirilmesi için yaratılan araziler, küresel ormansızlaştırmanın yüzde 80’ine katkıda bulunuyor. Dolayısıyla et ve süt ürünlerinin azaltılması çevre dostu bir yaklaşım olarak ortaya çıkıyor.

Daha iyi ve kaliteli ürünlere yönelerek daha az satın alın

Fiyatları daha yüksek olsa da kaliteli malzeme içeren daha uzun süre dayanacak ürünleri tercih edin. Satın alınan ürünlerin ömrünün uzun olması, israfı azaltmaya yardımcı olabilir.

Işıkları kapatın

Kullanmadığınız yerlerdeki ışıkları açık bırakmayın.

Tek kullanımlık plastik tüketimini azaltın

Islak mendilleri tuvalete atmayın

Yanlışlıkla tuvalete atılan plastik içeren ve kanalizasyon sisteminde çözülemeyen ıslak mendiller, topak oluşumuna yol açarak kanalizasyon taşmalarına ve çöp kumsallarına neden olabilir.

Araba yolculuğunu azaltın

Karayolu taşımacılığı sera gazı emisyonlarını artırır. Bireysel taşımacılık yerine toplu taşımı tercih edin.

Daha az su isteyen bitkileri tercih edin.

Bahçelere daha az su isteyen dam koruğu, lavanta ve kekik gibi bitkiler ekin.

Buzdolabının doğru sıcaklığa ayarlı olduğundan emin olun

Gıdaların daha uzun süre taze kalması açısından buzdolabı içindeki ısı 5 derecenin altında olmalıdır.

Kaynak:

https://www.goodhousekeeping.com/uk/consumer-advice/consumer-rights/a38577923/sustainable-living/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar