Şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine destek olan yeni teknolojiler

Şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine destek olan yeni teknolojiler

Son yıllarda şirketlerin iklim değişikliğine duyarlı olması ve bu konuda hedefler belirlemesi kaçınılmaz oldu. Bu bağlamda, şirket genelinde iş seyahatlerinin azaltılması, sanal toplantılara ve hibrit çalışma düzenine geçilmesi gibi basit yöntemler uygulandı. Ancak bu değişimler, etkin sürdürülebilirlik planlarını hayata geçirme eylemlerinden daha çok pandemi tarafından yönlendirildi.

2022 yılı itibarıyla kuruluşlar bir dizi çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedefi tasarlamanın önemini daha iyi anlamaya başladılar ancak, şirketlerin kar marjlarını korurken bu hedeflere ulaşan bir plana sahip olmaları ve stratejiler tasarlamaları ayrı bir zorluk olarak ortaya çıkıyor.

Bu boşluğu doldurma niyetinde olan teknoloji şirketleri, zorlukların farkında olarak geliştirdikleri yaratıcı çözümlerle kendilerine ve müşterilerine ESG hedeflerine ulaşmalarında yardımcı oluyor.

Daha sürdürülebilir çözümler sağlamak adına tasarlanmış yeni teknolojiler

Honeywell metan sızıntılarını ortadan kaldırmaya çalışıyor

Atmosferde bulunan gazlar içinde ikinci sırada yer alan metan, petrol ve gaz üretimi operasyonundan teslimatına kadar olan her aşamasında salınıyor.

Metan gazı görünmez ve ölümcül bir gaz olduğundan, üreticilerin sızıntıları tespit etmesini ve yayılan gaz miktarını ölçmesini ve sızıntı esnasında bireylere koruma sağlanmasını zorlaştırıyor.

Sonuç olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer bölgelerdeki hükümet organları metan emisyonlarında düzenleme yapmaya başlıyor.

Enerji sektörü metan emisyonlarının etkilerini hafifletmek için hem ekonomik hem de düzenleyici bir teşvike sahiptir.

Honeywell’in Rebellion birimi, uydu ve insansız hava araçları gibi standart izleme teknolojileri yerine, hiperspektral görüntüleme kullanarak patlayıcı ve zehirli gaz sızıntılarını gerçek zamanlı olarak izleyen, ölçen ve görüntüleyen Gaz Bulutu Görüntüleme (GCI) teknolojisi adı verilen bir hizmet sunuyor.

Şirkete göre, gaz kaçağının görüntülenmesi kaçak emisyonları yüzde 90 oranında en aza indirebiliyor. Bu teknoloji metan emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlamakla beraber, bakım ve denetim masraflarını azaltarak petrol ve gaz şirketlerinin maddi zararlarını önleyerek çift taraflı kazanç sağlıyor.

SAP ve VMware gözetim araçları sunuyor

Ölçümlenmeyen hedeflerin başarı şansının az olmasından yola çıkan SAP ve VMware, şirketlerin ESG ölçümlerini görselleştirmeleri ve izlemeleri için yeni çözümler sunuyor.

Bulut programlama enerji tasarrufu, birçok kuruluşun ölçmek için mücadele ettiği bir alan. VMware’in en son vRealize 8.6 sürümü, iş yükü sanallaştırmasının sağladığı karbon ayak izi azaltımını ölçen karbon yönetimi sağlıyor.

Bununla beraber 2021 Aralık ayında SAP, şirketlerin gerçek zamanlı verileri toplamasına, düzenlemesine ve şeffaf, standartlaştırılmış metrikler kullanarak raporlamasına yardımcı bir çözüm olan Sürdürülebilirlik Kontrol Kulesi’ni duyurdu.

Bu teknoloji, şirketlerin sera gazı emisyonları, sosyal açıdan sorumlu yatırım ve etki yatırımı gibi KPI’lar hakkında otomatik, zamanında ve denetlenebilir veriler elde etmelerini sağlıyor.

Cisco ürün geri dönüşüm programları ile atıkları ortadan kaldırıyor.

Şirket, geçtiğimiz yıl 2040 yılına kadar net sıfır gaz emisyonuna ulaşma taahhüdü verdi.

Cisco’nun geri dönüşüm programı, müşterilerinin ağlarını daha iyi düzeye getiren ve genişleten bir girişim, aynı zamanda ürünlerinin yüzde 100’ünü geri dönüşüm veya potansiyel olarak yeniden kullanım için geri almayı garanti eden bir programa sahip. Şirket bunu desteklemek için, iş ortaklarına ürün yenileme ve geri dönüşüm konusunda yardımcı olan Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanlığı uygulaması başlattı.

Bu çözümler ayrıca, gri piyasa (malların üreticisi dışındaki kuruluşlar tarafından yetki dağıtım kanalları dışında fahiş fiyata satılan piyasa) ürünlerinin ve güvenlik kusurları olabilecek sahte donanımların mevcudiyetini en aza indirerek daha güvenli bir tedarik zinciri sağlıyor.

Samsung telefonlarını okyanus plastiğiyle birleştiriyor.

Araştırmalar, her yıl 11 milyon metrik ton plastiğin okyanusa atıldığını tahmin ederken, bu rakamın 2040 yılına kadar üç katına çıkabileceği öne sürülüyor.

Dell, HP Inc., Herman Miller ve diğer üyelerle ortak bir açık kaynak girişimi olan Nextwave Plastics, ortaklarının 2021’de 959 metrik ton plastiğin okyanusa girmesini engellediğini duyurdu.

Teknoloji şirketlerinin ESG girişimini destekleyebilecek bir diğer ürün ise akıllı telefonlar ve Samsung akıllı telefon üretiminde bu eğilimi destekliyor.

2022 Şubat ayında gerçekleşen Samsung Galaxy etkinliğinde şirket, akıllı telefonlarında okyanus plastiğinin bir versiyonunu kullandığını açıkladı. En son model Samsung Galaxy S22 cihazlarında kullanılan atılan balık ağlarından yapılan plastiklerle israfın en aza indirileceği öne sürülüyor.

Akıllı telefonlar neredeyse her çalışan tarafından kullanıldığından, bir şirketin kurumsal sürdürülebilirlik programlarına yeni nesil telefon seçeneklerini eklemesi, bu alandaki hedeflerine katkıda bulunacak kolay bir yol olarak beliriyor.

Sürdürülebilirlikte kazan-kazan stratejisi arayışı

Her büyüklükteki kuruluştan giderek artan bir şekilde ESG çabalarına ilişkin içgörü sağlamaları bekleniyor. Yukarıda söz edilen çözümler hem tedarikçiler hem de bunları kullanan şirketler için sürdürülebilirliği ve karlılığı destekleyen teknolojinin satın alınabileceğini gösteriyor.

ESG stratejisi oluşturma yolunda kararlı olan şirketler için önde gelen teknoloji tedarikçileri bu konudaki hedeflerin kavranması ve kontrol edilmesi adına çeşitli çözümler sunmaya devam ediyor.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/maribellopez/2022/02/15/new-tech-offerings-aim-to-help-businesses-realize-sustainability-goals/?sh=7682ce975c53

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar