Sigara izmaritindeki mikroplastiklere karşı mücadele başlatılıyor

Sigara izmaritindeki mikroplastiklere karşı mücadele başlatılıyor

Yeni duyurulan bir Birleşmiş Milletler ortaklığı, dünya genelinde en çok atılan madde olan sigara izmaritlerindeki mikroplastiklerin çevresel ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

BM Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (WHO FCTC) Sekreterliği, konuya dikkat çekmek için sosyal medya kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Ortaklık, denizlerdeki plastik kirliliğini sona erdirmeye odaklı 63 ülkeden oluşan küresel bir koalisyon olan UNEP’in Temiz Denizler kampanyası aracılığıyla hayata geçiriliyor.

Zehirli çöp dağı

Selüloz asetat lifleri olarak bilinen mikroplastiklerden oluşan filtreler diğer adıyla izmaritler içeren sigaralar yılda altı trilyondan fazla üretiliyor.

Ancak uygun şekilde atılmayan izmaritler, güneş ışığı, nem, ağır metaller ve diğer kimyasallar tarafından parçalanarak ekosistemlerin sağlığını etkilemeye neden oluyor.

Sigara izmaritleri her yıl 766 milyon kilogramdan fazla zehirli çöp oluşumundan sorumlu. Aynı zamanda, deniz ekosistemlerini mikroplastik sızıntılara karşı daha duyarlı hale getiren, kumsallardaki en yaygın plastik atıklarını oluşturuyor.

Mikroplastiklerdeki tehlikeli kimyasallar sindirim sistemine girdiğinde, kuşlar, balıklar, memeliler, bitkiler ve sürüngenlerle birlikte deniz yaşamında uzun dönem ölüme neden olur.

Mikroplastikler besin zincirine girdiğinde, genetik, beyin gelişimi, solunum sayısı ve daha birçok organda değişime neden olarak, insan sağlığı üzerinde kritik etkiler oluşturuyor.

Değişim için aktif destek

Sosyal medya kampanyası, UNEP’in İyi Niyet Elçileri ve Dünyanın Genç Şampiyonlarının yanı sıra fenomenleri de dahil etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca, plastik filtreli tütün ürünlerinin etiketlenmesini gerektiren yeni bir Avrupa Birliği yönergesiyle politik taraftarlığa önderlik edilirken, benzer değişikleri savunmak için küresel olarak harekete geçmenin sağlanması amaçlanıyor.

UNEP Kamu Savunuculuğu Başkanı Atif Butt, WHO FCTC Sekreterliği’nin, tütün ürünlerinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri konusunda teknik uzmanlığa sahip olduğunu belirtirken, kuruluşların mikrolastikler üzerindeki Temiz Deniz aktivasyonu kapsamındaki uzmanlığını bir araya getirerek, insan sağlığının doğal olarak gezegeninkiyle bağlantılı olduğunu vurgulamaya çalıştıklarının altını çiziyor.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=4d1ba64b71&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar