Plastik kirliliğini sonlandırmak için tarihi karar imzalandı

Plastik kirliliğini sonlandırmak için tarihi karar imzalandı

Kenya’nın başkenti Nairobi de gerçekleşen BM Çevre Toplantısı’nda, plastiğin tasarımı, üretimi ve atık aşaması dahil tüm yaşam döngüsünü kapsayan kirliliği sona erdirmek için hazırlanan karar 175 ülkeden katılan temsilciler tarafından onaylandı.

İmzalanan anlaşma, plastik alternatifleri, geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ürünler ve plastikle ilgili teknoloji ve bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi için uluslararası işbirliği ihtiyacı konularını kapsıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), plastiklerin döngüsel kullanımını araştırmak ve geliştirmek için hükümetlerle çalışmanın yanı sıra, işletmelerin de özel yatırımlarıyla mücadelede yer alması gerektiğini belirtiyor.

Toplantıda, 2024 yılı sonuna kadar yasal yaptırımlar içeren uluslararası anlaşma taslağını tamamlamak amacıyla çalışmalarına başlayacak hükümetlerarası müzakere komitesi (INC) kuruldu.

Birleşmiş Milletler, 2017 yılında yaklaşık değeri 523 milyar dolar olan plastik endüstrisinin, 2040 yılına kadar iki katına çıkmasının beklendiğini söylüyor.

Plastikler, yılda 120 milyar birim ambalaj ürettiği belirtilen kişisel bakım ürünleri dahil daha bir çok endüstrinin temel maddesi olmaya devam ediyor. Sektördeki yaklaşık 100 şirket yakın zamanda rePurpose Global çatısı altında bir araya gelerek plastik nötr ve plastik negatif olma taahhüdü verdi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Plastik Programı, Keurig Dr Pepper, McDonald’s, Starbucks, Procter&Gamble ve Coca-Cola gibi şirketlerin dahil olduğu örnek bir program. WWF, geri dönüşümü zor ve tek kullanımlık plastiklerin 2018-2020 yılları arasında yüzde 57 oranında azaltıldığına dikkat çekiyor.

2040 yılına kadar 70 milyar dolar tasarruf sağlanabilir

Research and Markets’e göre, tekstil, elektronik, otomotiv ve ambalaj endüstrileri tarafından yönlendirilen küresel plastik geri dönüşüm pazarının 2026 yılına kadar 47,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

BM, döngüsel üretime ve plastik kullanımına geçişin işlenmemiş plastik üretimini yüzde 55 azaltarak, 2040 yılına kadar 70 milyar dolar tasarruf sağlanmasına katkıda bulunacağını ve sera gazı emisyonlarını yüzde 25 azaltabileceğini öne sürüyor.

UNEP, 2022 yılının sonunda dünyanın farklı bölgelerinden katılımcıların bilgi ve plastik hedeflerini paylaşacağı, tüm paydaşlara açık INC’nin ilk forumunu düzenleyecek ve toplantının sonunda şeffaf ve bilime dayalı tartışmaları kolaylaştıracak bir rapor hazırlanacak.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, bunun tarihi bir karar olduğuna işaret ederek, Paris Anlaşması’ndan bu yana gerçekleşen en önemli çevresel çok taraflı anlaşma olduğuna vurgu yaptı.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar