Kuzeybatı ormanlarının göç haritası çıkarıldı

Kuzeybatı ormanlarının göç haritası çıkarıldı

Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından içinde bulunduğumuz yüzyılın sonuna kadar iç Marmara Denizi çevresindeki ağaçların öngörülen dağılımı ve ormanların göçü ile ilgili bir harita yayınladı. Yeni girişim, Marmara Bölgesi’ndeki kuzeybatı ormanlarının iklim değişikliğine uyum sağlama potansiyelini araştırmak için yürütülen bir projenin parçası olma özelliği taşıyor.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan proje bulgularına göre Marmara Bölgesi’nde yaklaşık 7,4 milyon dönüm ormanlık alan bulunuyor. Proje, zaman içinde orman örtüsünde meydana gelebilecek değişikleri coğrafi bilgi sistemi ile tahmin etme üzerine kurgulandı.

Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Başkanı Mehmet Özdemir, temel amacın iklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki etkisini analiz etmek ve uygun uyum stratejileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Özdemir ve ekibi, özellikle sekiz ağaç türü üzerinde çalışıyor. Bunlar karaçam, meşe, köknar, kızılçam, kayın, gürgen, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşuyor.

Marmara Bölgesi’nin gelecekte daha kurak olacağının varsayıldığını söyleyen Özdemir, kuraklığa dayanıklı bazı bitkilerin biraz daha kuzeye doğru hareket edebileceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Geleceğe dönük tahminler doğrultusunda 2100 yılında Marmara Bölgesi’nde kuzeye doğru az sayıda orman göçü vakalarının beklendiğini söyledi.

Akdeniz Bölgesi’ne özgü kızılçam ağaçlarının az da olsa kuzeye doğru hareket etme eğiliminde olacağı, köknar gibi yüksek derecede yağışa ve neme ihtiyaç duyan ağaç türlerinin daha fazla su bulabilecekleri yüksek rakımlara doğru yöneleceği tahmin ediliyor.

Çeşitlilik barındıran ormanlar iklim değişikliğine daha kolay uyum sağlar

Özdemir, ‘’Ekip olarak çeşitli iklim senaryoları kapsamında 2030, 2050, 2070 ve 2100 yıllarına ait ağaç türleri dağılım olasılıklarını hazırladık. Çeşitlilik barındıran ormanların iklim değişikliğine daha kolay uyum sağladığını ve bundan daha az etkilendiğini söyleyebiliriz’’ dedi. Bu nedenle, tek türden ağacın baskın olduğu ormanların iklim değişikliğine karşı yeterince dayanıklı olamayacağının altını çizdi.

2100 yılına kadar hangi türlerin ne düzeyde hayatta kalabileceğini ve popülasyonlarının nasıl değişeceğini yaptıkları çalışmalar ve senaryolarla ortaya koyduklarını söyleyen Özdemir, değişen iklim koşullarında olası orman koruma önlemleri kapsamında, bölgeye özgü olmayan yeni bitki ve ağaç türlerinin yanı sıra orman bakımını içeren müdahalelerin yapılabileceğini açıkladı. Ayrıca ormanların sürdürülebilirliğini sağlamak için disiplinler arası araştırmanın önemine de dikkat çekti.

Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü, Türkiye’deki ormanların iklim değişikliğine uyumu üzerine yapılacak bir çalışmanın Avrupa Birliği projesi kapsamında planlandığını açıkladı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar