Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasına yeni kurallar getiriliyor

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasına yeni kurallar getiriliyor

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, kurumsal sürdürülebilirlik raporlama yönergesi (CSRD) üzerinde nihai olmayan siyasi bir anlaşma konusunda fikir birliğine vardı.

Taslak öneri, sürdürülebilir ekonomiye geçişi yavaşlatmaya neden olan mevcut kurallardaki yetersizlikleri ve eksiklikleri gidermeyi amaçlıyor.

İş dünyasının, insan hakları ve çevre üzerindeki etkisi hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarına yol açacak olan bu anlaşma sayesinde Avrupalı tüketiciler şanslı bir konuma sahip olacak.

Bu gelişme üye ülke vatandaşları, tüketiciler ve yatırımcılar için daha fazla şeffaflık ve toplum için önemli yere sahip olan kurumsal şirketler tarafından sağlanan bilgilerde daha fazla okunabilirlik ve basitlik anlamına geliyor. Dolayısıyla yeşil yıkamanın biteceği bir iş dünyasına işaret ediyor.

Sonuç olarak Avrupa, çevresel ve sosyal hedefler doğrultusunda yüksek standartlar benimseyerek, uluslararası standartlar yarışında ön sıralarda yer almak adına sağlam adımlar atıyor.

Yeni kurallar

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (CSRD), 2014 yılında belirlenen finansal olmayan raporlama yönergesini değiştiriyor. Büyük şirketlerin çevresel haklar, sosyal haklar, insan hakları ve yönetişim faktörleri gibi sürdürülebilirlik konularında daha ayrıntılı bir raporlama gerekliliğini ortaya koyuyor.

CSRD, sürdürülebilirlik raporlaması için sertifikasyon gerekliliği ve bilgiye erişimin iyileştirilmesini sağlarken, finansal içeriğe sahip olamayan analizlerin şirket yönetim raporlarının özel bir bölümünde yayınlanmasını zorunlu hale getiriyor.

Yönerge kimleri kapsayacak?

Avrupa Birliği’nin mali olmayan bilgilere ait kurallarının, büyük şirketler ve bağlı kuruluşları ile birlikte düzenlenmiş piyasalarda işlem gören şirketlerin tümü için geçerli olacağı belirtiliyor.

Belirli özellikleri listenen KOBİ’lerin, geçiş döneminde yeni kuralara dahil olmama hakkına sahip olacakları ve 2028 yılına kadar yönergenin uygulanmasından muaf tutulacakları öne sürülüyor.

Avrupa dışındaki kurumlar için sürdürülebilirlik raporu sunma zorunluluğu bazı şartlara bağlı olarak şekilleniyor. Avrupa Birliği içinde 150 milyon Euro net ciroya sahip olan ve Avrupa Birliği’nde en az bir bağlı kuruluşu veya şubesi olan şirketlerin tamamı bu kapsama dahil ediliyor. Bu özelliklere sahip olan şirketlere, çevresel, sosyal ve yönetişim kriterleri hakkında rapor sunma zorunluluğu getiriliyor.

Raporlamanın denetlenmesi

Raporlamanın, bağımsız akredite bir denetçi tarafından onaylanması zorunluluğu getiriliyor.

Kurumların raporlama kurallarına uymasını sağlamak için hizmet veren bağımsız denetçi veya onaylayıcılar, sürdürülebilirlik bilgilerinin Avrupa Birliği tarafından kabul edilen belgelendirme standartlarına uygun olmasını sağlamaktan sorumludur.

Avrupalı olmayan şirketlerin raporlaması, Avrupalı denetçi veya üçüncü bir ülkede yerleşik olan akredite bir denetçi tarafından yapılabilir.

Kurallar hangi tarihten itibaren geçerli olacak?

Yönetmeliğin uygulanma adımlarının üç aşamada gerçekleşmesi bekleniyor.

  • Finansal olmayan raporlama yönergesine halihazırda tabi olan şirketler için geçerli tarih 1 Ocak 2024
  • Mevcut durumda finansal olmayan raporlama yönergesine tabi olmayan büyük şirketler için 1 Ocak 2025
  • Listelenen KOBİ’ler, küçük ve karmaşık olmayan kredi kuruluşları ve sabit sigorta kurumları için 1 Ocak 2026

Karar aşamaları

Geçici anlaşma, Konsey ve Avrupa Parlamentosunun onayına bağlıdır.

Avrupa Konseyi tarafından geçici siyasi anlaşmanın kabulune ilişkin resmi adımların atılmasına geçilmeden önce Daimi Temsilciler Komitesinin (Coreper) onayı gerekiyor.

Yönerge, Avrupa Birliği Resmi Gazatesinde yayınlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/06/21/new-rules-on-sustainability-disclosure-provisional-agreement-between-council-and-european-parliament/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar