İklim değişikliği sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalıkları tetikliyor

İklim değişikliği sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalıkları tetikliyor

Uzmanlara göre, sivrisinek kaynaklı hastalıklar iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde ve özellikle de Avrupa’da yayılıyor.

Sivrisinekler sıtma ve dang humması gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Küresel ısınma nedeniyle son 80 yılda bu hastalıkların görülme sıklığının büyük ölçüde arttığı belirtiliyor.

Barcelona Supercomputing Center Profesörü Rachel Lowe, sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalık salgınlarının önümüzdeki birkaç on yıl içinde Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda etkilenmeyen bölgelere yayılacağı konusunda uyarıda bulunuyor. 

Bu tür uyarılar iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekiyor.

Profesör Lowe, Barselona’da düzenlenen Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği kongresinde bir sunum yaparak, dünyanın bu hastalıklarda keskin bir artışa hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Lowe, iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın, sıtma ve dang humması taşıyan ve yayan hastalık vektörlerinin daha yaygın bir alanda yuva bulabileceği ve salgınların halk sağlığı sistemlerinin hazırlıksız olduğu bölgelerde meydana gelebileceği endişesini dile getirdi.

Dondurucu gece sıcaklıkları böceğin larva ve yumurtalarını öldürdüğünden, dang humması eskiden öncelikle tropikal ve subtropikal bölgelerde görülürdü. Sıcak mevsimlerin daha uzun olması ve donların daha az görülmesi bu hastalığın dünyada en hızlı  yayılan sivrisinek kaynaklı viral hastalık haline geldiği ve Avrupa’yı da etkisi altına aldığı anlamına geliyor.

Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus), dang humması taşır ve 2023 itibarıyla İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Monako, San Marino, Cebelitarık, Lintenştayn, İsviçre, Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Portekiz olmak üzere 13 Avrupa ülkesinde yerleşik hale geldi.

DSÖ’ye göre, bildirilen dang humması vakalarının sayısı son yirmi yılda sekiz kat artarak 2000 yılında 500.000’den 2019 yılında 5 milyonun üzerine çıktı.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/25/mosquito-borne-diseases-spreading-in-europe-due-to-climate-crisis-says-expert?utm_term=662a3a0d8bf37995865d711500c604bf&utm_campaign=DownToEarth&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=greenlight_email

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar