KSS Zirvesi’nde sürdürülebilir kalkınma amaçlarının önemi vurgulandı

KSS Zirvesi’nde sürdürülebilir kalkınma amaçlarının önemi vurgulandı

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD) tarafından düzenlenen 11. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi ve SKA Ödülleri, 24 Aralık Salı günü, Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Zirvede, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarının önemi vurgulandı.

Bu yıl 11.si düzenlenen Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi’nin açılış konuşlarında ilk olarak, TKSSD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Dinler söz aldı. Dinler, “Bazı akademisyenler şirketlerin tek amacının kar etmek olduğunu, sosyal sorumluluk projelerinden uzak durmalarını söylüyor. Afrika’da 25 milyon kişi AIDS ile mücadele ediyor. Tüm yardımları özel sektör yapıyor. Devletin bu konuda bir katkısı yok. Neden özel sektör kadın, eğitim, çevre, sağlık gibi konularda faaliyet gösteriyor? Çünkü uyum ve huzur istiyorlar ki hizmet verebilsinler. Yani, özel sektörün rolü de zaman içinde değişti. Benim hayalim özel sektör ile halkı, sivil toplumu birleştirmek çünkü beraber, ortak değerler üreterek çok iyi çözümler bulabilirler” dedi.

“Türkiye’de henüz kurumsal sosyal sorumluluk stratejisi yok”

Açılışın bir diğer konuşmacısı Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, AB’nin Türkiye’ye sağladığı mali yardımlarla STK’ları güçlendirmeyi amaçladığını açıklayan Özcan; “2014’ten itibaren sivil toplum önceliklendirildi. Bunun için dört ayak belirledik: sivil toplumun güçlenmesi, sivil toplum örgütleri için yasal düzenlemeler, kamu-STK ilişkisinin güçlendirilmesi ve AB ile ilişkinin güçlendirilmesi. Beşinci ayağı ise unutmuşuz: özel sektör-sivil toplum iş birliği. Kurumsal sosyal sorumluluğun çok önemli fakat Türkiye’de henüz bunun bir stratejisi yok” dedi.

İnternette eğlence ve sosyalleşme amaçlı her gün ortalama 3,3 saat geçiriyoruz

Açılış konuşmalarının ardından Zenna Danışmanlık Kurucusu Nuran Aksu, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Ünlüler, Diziler ve Dijital Dünyanın Etkisi Araştırma Sonuçları” adlı sunumunda, Kasım 2019’da 800 kişi ile gerçekleştirilen araştırmanın aslında Türkiye’deki 42 milyonu temsil ettiğini belirtti. Aksu apılan araştırmaya göre; internette eğlence ve sosyalleşme amaçlı her gün ortalama 3,3 saat geçirildiği ve en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları yüzde 82 ile Instagram, yüzde 81 ile Facebook ve yüzde 72 ile Youtube olduğunu açıkladı.

Ünlüler ve dizilerin etkisi

Ünlülerin sosyal sorumluluk projelerine katılımınının öneminden bahseden Aksu; “İnsanlar sosyal sorumluluk çalışmalarını/projelerini, toplumsal sorunlar ile ilgili bilgileri yüzde 73 ile televizyondan, yüzde 52 ile Instagram ve Facebook’tan duyuyorlar. Araştırmaya katılanların yüzde 61’i ünlü kişilerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alması toplumda farkındalık oluşturduğunu düşünürken, yüzde 44’ü televizyondaki dizilerde toplumsal sorunla yönelik konuların işlenmesinin toplumda farkındalık yarattığını ifade ediyor. Bu konuda, ünlüler arasında Haluk Levent, diziler arasında ise Mucize Doktor öne çıkıyor” dedi. Bu veriler ışığında dizilerde bir konuyu doğru anlatmanın, doğru konumlandırmanın farkındalık ve olumlu etki yaratmada önemli olduğunu vurgulandı.

“Yapmadığımız bütün iyiliklerden suçluyuz”

Zenna Danışmanlık’ın gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarının açıklanmasının ardından “İyiliği Paylaşmak” konulu konuşmasında Gazeteci ve Ekonomist Cem Seymen, Türkiye’deki gençlerin umutsuzluğu, beyin göçü isteği, eğitim eşitsizliği, hukukun ataerkilliği, tarımda tohum ithalatı, çocuk gelin, betonlaşma ile sökülen ağaçlar gibi birçok güncel soruna değindi. Seymen, “Mutlaka bir STK’ya üye olun. İlgi alanlarınız vardır. Yardım etmek istedikleriniz vardır. Harekete geçin. Hemen, şimdi” mesajını veren Seymen, “Voltaire’in çok sevdiğim bir sözü var. Yapmadığımız bütün iyiliklerden suçluyuz” dedi.

İyilik için Teknoloji

Moderatörlüğünü Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dicle Yurdakul’un gerçekleştirdiği “İyilik için Teknoloji Paneli”nde Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı, Teknolojisi İletişimcisi ve Akademisyen Dr. Sertaç Doğanay, IBM Türk KSS Programları Müdürü Dr. Ceyhun Göcenoğlu ve Microsoft KSS Programları Müdürü Mehmet Can İrfan panelist olarak yer aldı. Panelde,geri dönülemez eşiklerin aşıldığı bir noktada, sosyal ve çevresel problemlerin çözümünde umut olan projeler ve Fazla Gıda girişiminin hikayesi ve yaptıkları konuşuldu. Bu umudun yeşermesini sağlayan dijital dönüşümün önemi vurgulandı.

İlham Verenler…

Günün ikinci yarısında CSR Talks İlham Verenler’de ilk olarak Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Muhammed Seyid Pehlivan söz aldı. Sosyal sorumluluk projelerine ücretsiz tanıtım filmi çektiklerini, projeler için sponsor ve gönüllü buluşmaları ayarladıklarını belirten Pehlivan, Ankara Kalkınma Ajansı olarak şimdiye kadar 52 projenin tanıtım filmini çektiklerini, 15 proje için 17 sponsorluk sözleşmesi ayarladıklarını ve projeleri 700’den fazla gönüllü ile buluşturduklarını açıkladı.

‘Ne annemin kaderini yaşayacağım ne de çocuklarıma bu kaderi yaşatacağım’

İlham verenlerden bir diğeri, Urfa’da doğan ve sosyal sorumluluk projeleriyle tanınan Aysel Dondurmacı oldu. Dondurmacı başarılarını “Benim hayatımda beş aşama var: çocukluk, gelin oluşum, annelik, iş kadınlığı ve öğrencilik. Urfa’da kız çocukları okutulmaz, ben de okumadım. Evlendiğim gün ‘Ne annemin kaderini yaşayacağım ne de çocuklarıma bu kaderi yaşatacağım’ diye yemin içtim. Şimdi yurtdışında hukuk okuyorum. Kimse de kaderine boyun eğmesin” diyerek anlattı.

Kadın Dans Tiyatrosu kurucuları Lalin Zeynep Ersun ve Leyla Eren de ilham verenler arasındaydı. Ersun ve Eren, şiddeti şiddetle değil, dansla yenmek istediklerini ve böylece daha lisede okurken Kadın Dans Tiyatrosu’nu kurduklarını, gelirlerini ise STK’lara bağışladıklarını ifade etti.

“Önümüzdeki 30 yıl içinde iklim sorunları sebebiyle 1,5 milyar mültecinin Türkiye’ye gelecek”

Migport Kurucu Ortağı Berat Kjamili, uzun kuyruklar sebebiyle ikamet alamadığı bir günün ardından, bu soruna çözüm bulmak amacıyla bir internet sitesi kurdu. Bu küçük teknolojik çözümü sayesinde birçok insanın hayatını kolaylaştırdı. Önümüzdeki 30 yıl içinde iklim sorunları sebebiyle 1,5 milyar mültecinin Türkiye’ye geleceği tahminini paylaşan Kjamili, “Göç hayatımızda olacak ve dijital çözümlere daha çok ihtiyacımız olacak” dedi.

İlham verenlerden bir diğeri Atma Tamir Olsun’un kurucusu Muammer Kavazoğlu, oyuncakları tamir edip onları ihtiyacı olan çocuklarla buluşturuyor. Bunu yaparken aynı zamanda tüm plastikleri toplayıp geri dönüşüme de katkı sağlıyor. Geri dönüşüme gönderdiği plastikler yerine ise para değil, yeni oyuncaklar istiyor. Atma Tamir Olsun şu ana kadar 8 bin 250 çocuğa ulaştı.

Başarı mutluluk getirir mi?

Etkinliğin bir diğer konuğu olan Eğitim Bilimci, Akademisyen ve Yazar Dr. Özgür Bolat “Mutluluğun ve Başarının Psikolojisi” adlı sunumunu gerçekleştirdi. “Başarı mutluluk getirir mi?” sorusu üzerine yoğunlaşan Bolat, “Bizim beynimiz diğer insanlarla beraber yaşamak için büyümüş. Yani insan sosyal bir varlık. Onay görmeyi bekliyor. Başarı, statü, para, mevki gibi dış kaynaklar sizi mutlu ediyorsa mutlu olabilirsiniz fakat hep bir kaygı içinde yaşarsınız. Birisi sizi takdir ettiğinde mutlu olamazsınız çünkü arkasında bir çıkarı olduğunu ya da size acıdığı için böyle dediğini düşünürsünüz. Dış kaynaklı insanlar sevgiye en çok ihtiyacı olanlar olmasına rağmen sevgiyi alamazlar” dedi.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri verildi

11. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi ardından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ödül töreni gerçekleşti. Albaraka Türk – Geleceğe Değer Kat, Anadolu Efes – Accelerate 2030, Asis – Monticola, AstraZeneca – Hey Genç! Harekete Geç!, Avis Türkiye – Aynı Dili Konuşuyoruz, Cargill – 1000 Çiftçi 1000 Bereket, Eker – Otizmli Bireyler Eker’le İş Gücünde, Ekoteks – Çocuklarımız için Güvenli Ürün, Güvenli Üretim, Henkel – Keşif Dünyası, Kredi Kayıt Bürosu – Sesli Soru Bankası, Limak Eğitim ve Kültür Sağlık Vakfı – Türkiye’nin Mühendis Kızları, Molfix – Hayat Bağım, Netaş – Next Coders, Opet – Arkeo Köy-Tevfikiye, Opet – Kadın Gücü, Socar – Dersimiz Girişimcilik ve Uludağ İçecek – Koruyucusuz İçecek projesiyle ödül aldı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar