Mültecilerden oluşan takım Paris Olimpiyatlarında umut mesajı verecek

Mültecilerden oluşan takım Paris Olimpiyatlarında umut mesajı verecek

Afganistan’ın ilk kadın break dansçısı, Kamerun doğumlu İngiliz boks şampiyonu ve Venezüellalı eski bir yıldız, Temmuz ayında başlayacak olan Paris Oyunları’nda yarışacak olan Mülteci Olimpiyat Takımı’nın üyeleri arasında yer alıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach İsviçre’nin Lozan kentinden yapılan canlı yayın töreninde mülteci takımını oluşturan 36 sporcuyu açıkladı.

12 farklı ülkeden gelen sporcular, 12 ayrı spor dalında yarışacak.

Esneklik ve mükemmellik

IOC Başkanı Bach, ‘’Olimpiyat Oyunlarına katılımınızla, insanoğlunun dayanıklılık ve mükemmellik potansiyelini ortaya koyacaksınız. Bu, dünya genelinde yerinden edilmiş 100 milyondan fazla insana bir umut mesajı gönderecek ve aynı zamanda, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insanın mülteci krizinin büyüklüğünden haberdar olmasını sağlayacaksınız’’ dedi.

IOC İcra Kurulu tarafından onaylanan takımın her bir sporcusunun sportif performansı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) aracılığıyla doğrulanan mülteci statüsü gibi kriterler komite tarafından değerlendirildi.

Sporun dönüştürücü gücü

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Mülteci Olimpiyat Takımının savaş ve zulüm nedeniyle yerlerinden edilen insanların direncini, cesaretini ve umutlarını herkese hatırlatacak olmasına dikkat çekti.

‘’Bu ekip aynı zamanda bizlere, hayatları genellikle üzücü koşullarda kesintiye uğramış insanlar için sporun dönüştürücü olabileceğini gösteriyor. Sadece olimpiyatçılar için değil, herkes için dönüştürücüdür’’ ifadelerini kullandı.

Paris Olimpiyatları, 2016’da Rio de Janeiro’da düzenlenen oyunlarda ilk kez yarışan mülteci takımının üçüncü katlımı olacak ve bu yılki takım şimdiye kadarki en geniş kadro.

Takım ilk kez Olimpiyat bayrağı yerine beyaz zemin üzerinde mavi, siyah, kırmızı, sarı ve yeşil renklerde birbirine kenetlenmiş beş halkadan oluşan kendi amblemi altında yarışacak.

Tokyo’daki 2020 Oyunlarında bisiklet dalında yarışan Afganistanlı Takım Kaptanı Masomah Ali Zada, ‘’Kendi amblemimize sahip olmak bir aidiyet duygusu yaratıyor ve aynı deneyimi paylaşan 100 milyondan fazla insanı temsil etme konusunda bize güç veriyor’’ dedi.

Olimpiyat Mülteci Takımı’ndan Kamerunlu Cindy Ngamba 11 yaşındayken Birleşik Krallık’a göç etti. Küçük yaşlarından itibaren sporla ilgilendi ve başlangıçta bir futbol takımına dahil oldu, ancak sonrasında gerçek tutkusu olan boksu keşfetti. Üç kez İngiltere ulusal boks şampiyonu oldu.

Çocukluğundan bu yana judo yapan Adnan Khankan, Suriye genç milli takımında yer aldı ve kıta şampiyonalarına katıldı. Savaş onu ülkesinden ayrılmaya zorladı ve Almanya’ya yerleşti. 2016’da Mülteci Olimpiyat Takımı’nı izlediği anı, kendisine umut veren bir an olarak hatırlıyor.

Venezuella’da bir numara olan yetenekli atıcı Francisco Edilio Centevo Nieves, bu spor dalında koçluk eğitimleri veren bir akademi işletiyordu. Kız kardeşiyle birlikte ülkesini terk etti ve şimdi Meksika’da yaşıyor.

Paris Olimpiyatlarına hazırlanan Mülteci Olimpiyat Takımı sporcularının profili IOC’nin internet sitesinde yer alıyor ve sporcuların gelişimi hakkındaki bilgiler sosyal medya kanallarından takip edilebiliyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2024/05/1149266?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=2589080003-EMAIL_CAMPAIGN_2024_05_03_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-2589080003-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar