Kadınlar kuraklık ve çölleşmenin yol açtığı tahribattan orantısız şekilde zarar görüyor

Kadınlar kuraklık ve çölleşmenin yol açtığı tahribattan orantısız şekilde zarar görüyor

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında kadınların arazi hakları vurgulanıyor. Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen etkinliklerde ele alınan bu yılın teması ‘’kadının toprağı, kadının hakları’’.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘’Hayatta kalmamız toprağa bağlı. Yine de ona saygısızca davranıyoruz. Sürdürülebilir olmayan tarım, toprağı doğal süreçlerin geri getirebileceğinden 100 kat daha hızlı aşındırıyor’’ dedi.

Kadınlar, dünyadaki tarımsal iş gücünün yaklaşık yarısını oluşturuyor. Ancak arazi kullanım hakkı, kredi erişimi, eşit ücret ve karar verme ile ilgili ayrımcı uygulamalar, genellikle arazi sağlığının sürdürülmesine aktif katılımlamını engelliyor.

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), şu anda dünya genelindeki beş arazi sahibinden yalnızca birden azının kadın olduğunu belirtiyor.

Guterres, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında yayınladığı video mesajında dünyadaki tarım alanlarının yüzde 40’ının bozulmuş durumda olduğunu, bunun da gıda üretimini tehlikeye attığını; biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ve iklim krizini daha da derinleştirdiğini söyledi.

‘’Bu durumdan en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor. Toprağa kötü muamele etmemizden kaynaklanan gıda eksikliği, su kıtlığı ve zorunlu göçten orantısız bir şekilde zarar görüyorlar’’ diyen Genel Sekreter, ‘’Pek çok ülkede yasalar ve uygulamalar kadınlar ve kız çocuklarının toprak sahibi olmasını engelliyor’’ ifadesini kullandı.

UNCCD, uluslararası gün öncesinde kadınlar ve karşı karşıya oldukları zorluklar hakkında farkındalığı artırmak için #HerLand

kampanyasını başlattı. Ajansa göre, eşit erişim sağlanması halinde kadınlar tarımsal etkinliği artırabilir, araziyi eski haline getirebilir ve kuraklığa karşı direnç geliştirebilir.

Üst düzey etkinliğin başlangıcında, Malili şarkıcı ve UNCCD İyi Niyet Elçisi Inna Modja, günü kutlamak amacıyla ‘’Her Land’’ adlı şarkının ilk gösterimini yaparak seslendirdi.

Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve UNCCD Büyükelçisi Tarja Halonen, şimdi harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, ‘’Yalnızca cinsiyet eşitsizliklerini çözmek yeterli değil. Kadınların yeteneklerini, bilgilerini ve liderlik potansiyellerini tam olarak kullanmalarını sağlarsak, toplumlarımız daha iyi durumda olur’’ dedi.

BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Körösi, ‘’kendi arazilerine sahip olan kadın çiftçiler, daha etkin oluyor ve dolayısıyla uluslarının büyümesine de katkı sağlıyorlar’’ ifadelerini kullandı. ‘’Kadınların toprak mülkiyet haklarının güçlendirilmesi gıda güvenliğini artırır ve yetersiz beslenmeyi azaltır’’ dedi.

UNCCD Genel Sekreteri İbrahim Thiaw, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadale Günü’nde uluslararası toplumu bu yönde harekete geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Genel Sekreter Guterres, ‘’İşte bu nedenle Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’’ kadının toprağı, kadının hakları’’ konusuna odaklanıyor. Tüm hükümetleri, kadınların toprak sahibi olmalarının önündeki yasal engelleri ortadan kaldırmaya ve onları politika oluşturma sürecine dahil etmeye çağırıyorum. En değerli kaynağımız olan toprağın korunmasında kendi rollerini oynamaları için kadınları destekleyin ve hep birlikte 2030 yılına kadar arazi bozulmasını durduralım’’ diyerek mesajına son verdi.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=51a2d42484&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar