Kadın girişimciliğini güçlendirme çabaları

Kadın girişimciliğini güçlendirme çabaları

Birleşmiş Milletler kuruluşlarından beşini ve Mary Kay Inc.’ı bir araya getiren stratejik ve çok ortaklı bir platform olan Women Entrepreneurship Accelarator (WEA), Küresel Girişimcilik Haftası ve Kadın Girişimcilik Günü’ne destek olmak amacıyla, dünya genelinde kadın sosyal girişimciler için türünün ilk örneği bir yarışma olan WE Empower UN SDG challenge ile iş birliği yaptıklarını duyurdu.

WEA, kadın girişimciler için büyümeyi, sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı teşvik eden bir ekosistem oluşturarak BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşmada kadın girişimciliğinin etkisini azami düzeye çıkarmak için tasarlandı. Platformun ortakları arasında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC), BM Küresel İlişkiler Sözleşmesi (UNGC), BM Kalkınma Programı (UNDP) ve UN Women yer alıyor.

WE Empower UN SDG Challenge, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini geliştiren ve toplumları 2030 yılına kadar hayal ettikleri dünyayı yaratmak için harekete geçmeye teşvik eden kadın girişimciler için küresel bir yarışma.

Program, kadın girişimcilerin ve iş liderlerinin SKH’lerine ve dünyanın sorunlarını çözmeye yönelik yapabilecekleri değerli katkıları öne çıkarıyor. WE Empower, Vital Voices ve Julie Ann Wrigley Global Futures Lab tarafından ortaklaşa yönetiliyor ve Bank of Montreal, Diana Von Furstenberg, The G5 Collective, GroYourBiz, Hawaii Tropical Botanical Garden, Mary Kay Inc., Oxford Üniversitesi, Procter and Gamble, Salesforce, BM Vakfı ve Dünya Bankası tarafından destekleniyor.

Küresel bazda işletme sahiplerinin üçte birini kadınlar oluşturuyor ve karşılaştıkları sistematik engellere rağmen kritik ekonomik ve sosyal katkılarda bulunmaya devam ediyorlar. Ancak, ülkelerin sadece yüzde beşi cinsiyet eşitliği için yasalar çıkararak ve uygulayarak, WEA’nın sağladığı destek araçlarını daha da önemli hale getirerek, farkındalığı artırıyor.

WEA, 2021’de Paris’te gerçekleştirilen Jenerasyon Eşitlik Forumu’na ve Ekonomik Adalet ve Haklar Eylem Koalisyonu’na katılarak, cinsiyet eşitliği için ilerlemeyi hızlandırma yolunda 2030 yılına kadar dünya genelinde 5 milyon kadın girişimciyi güçlendirmeyi taahhüt etti. Aynı zamanda BM Genel Kurulu’nda, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla şekillendirilmiş bir dizi etkili girişimin ve bilgi ürününün piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

WEA’nın etki çalışmaları doğrultusunda, 2021 Ekim ayında İngiliz Uluslar Topluluğu’nun 54 ülkesinde kadın girişimciliğini geliştirmeyi amaçlayan Commonwealth İş Kadınları Ağı (CBWN) ile önemli bir ortaklığa imza attıkları açıklandı.

WE Empower UN SDG challenge

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini geliştiren ve 2030 yılına kadar toplumları, hayal ettikleri dünyayı yaratmak için harekete geçmeye teşvik eden kadın sosyal girişimciler için ilk kez düzenlenecek küresel bir yarışmadır. Yarışmacılara ve ödül sahiplerine kapasite geliştirme eğitim olanakları ve küresel ağlar ile bağlantı kurma fırsatları sunuyor.

Vital Voices Küresel Ortaklığı

Dünya genelinde yaratıcı ve cesur kadın liderleri belirleyen ve onlarla ortak olan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. Vital Voices, dünyayı değiştirme vizyonuna sahip kadın liderleri bulur ve bu amaç doğrultusunda onlarla birlikte çalışıyor. Liderlere, kapasite geliştirme ve beceri eğitimi, hibeler, meslektaşlarından oluşan ağa erişim, mentorluk, görünürlük, tanınma ve küresel ölçekte değişimi hızlandırma yolunda rehberlik sağlıyor.

Vital Voices, 20 yıldan uzun bir süredir 182 ülke ve bölgeden 18 bin kadın lidere yatırım yaparak, bu liderlerin daha sonra dünya genelinde milyonları etkileyen değişimler yaratmalarına ve yaratmaya devam etmelerine yol açtı. Platform, ekonomik fırsatları geliştiren, siyasi ve kamusal katılımı artıran, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti sona erdiren, bireyselleştirilmiş yatırımlar ve anlamlı, uzun süreli ortaklıklar yoluyla insan haklarını destekleyen kadınlarla birlikte çalışıyor.

Julie Ann Wrigley Küresel Gelecek Laboratuvarı – Arizona Devlet Üniversitesi (ASU)

ASU’ daki Julie Ann Wrigley Gelecek Laboratuvarı, yaşanabilir bir gezegen inşa edilmesine anlamlı katkılar sağlanması yolunda yapılması gerekenlere olan acil inancı temsil eden dünyanın ilk laboratuvarıdır. Üniversitenin derin uzmanlığı kapsamında, çevresel bozulmadan kaynaklanan mevcut ve gelecekteki tehditlerin ortaya çıkardığı karmaşık sosyal, ekonomik ve bilimsel zorlukları ele almak adına bilgi alanlarında sürekli ve geniş içerikli değişim için detaylı çalışmalar yapıldı.

Kaynak:

https://bwnews.pr/3nHnbBc

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar