İşte Eşitlik projesinin tanıtımı gerçekleşti

İşte Eşitlik projesinin tanıtımı gerçekleşti

Etiler Soroptimist Kulübü tarafından düzenlenen Uçuruma Köprü Kuran Kadınlar İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 15 Kasım’da gerçekleşti. Alanında uzman birçok konuşmacının katıldığı konferansta, Etiler Soroptimist Kulübü’nün İşte Eşitlik projesinin tanıtımını yapıldı.

Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleşen Uçuruma Köprü Kuran Kadınlar İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Etiler Soroptimist Kulübü Başkanı Melek Sine Berkem, öncelikle “soroptimist” kelimesinin “en iyiyi amaçlayan kız kardeşler” anlamına geldiğini belirtti. Berkem, Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, Türkiye’nin 149 ülke arasında 130’uncu ülke olduğunu açıkladı. Berkem’in ardından söz alan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, doğada eşit olan kadın ve erkeğin, toplumda sosyal olarak eşitsiz kılan ataerkil sistemin eleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bir sonraki konuşmacı Avrupa Soroptimist Federasyonu Başkanı Anna Wszelaczynska, SIE’nin dünyadaki en büyük kadın organizasyonu olduğunu ve 122 ülkede faaliyet gösterdiğini belirtti. Ardından söz olan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD) Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Daire Başkan Yardımcısı Paolo Scialla, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir zorunluluk olduğunu ve Türkiye’ye bu açığı kapama konusunda yardımcı olmak istediklerini vurguladı. Açılışın son konuşmacısı T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Hakan Atik, kamuyla sivil toplum arasındaki ilişkiyi ve sivil toplumu güçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti. 

İşte Eşitlik projesi

Açılış konuşmalarının ardından, Etiler Soroptimist Kulübü’nün İşte Eşitlik Proje Direktörü Z. Gül Üstün, İşte Eşitlik projesinin tanıtımını yaptı. Projenin dört bölümden oluşacağını belirten Üstün; projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için geliştirdikleri “İşte Eşitlik Elçileri” ve kadınların iş hayatında karşılaşacakları engellere karşı güçlendirmeyi hedefleyen “İşte Eşitlik Mentorlük” programları hakkında da bilgi verdi. Ayrıca, proje kapsamında etkinlikler ve konferanslar düzenleyeceklerini belirtti. 

“Kadınlar teknolojiden ve bilimden uzak kaldığı sürece eşitsizlikten söz etmeye devam edecekler”

Konferansın ilk oturumunda, “AR-GE’den Ürüne Bir Girişimcilik Öyküsü” adlı konuşmasını yapan Vispera Kurucu Ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, Vispera’dan önce kurduğu Vistek’in Türkiye’de değerinin anlaşılamadığını ama yurt dışındaki şirketlerin onları fark ettiğini anlattı. Türkiye’deki “yabancı yapıyorsa daha iyidir” algısının kırılması gerektiğine dikkat çekti.

Oturumun ikinci konuşmacısı, fütürist ve ekonomist olan Ufuk Tarhan “Dijitalleşmenin İş Yaşamında Eşitlik Adına Sunduğu Fırsatlar ve Tehditler” adlı sunumunda, kadınların teknolojiden ve bilimden uzak kaldığı sürece eşitsizlikten söz etmeye devam edeceklerini açıkladı. Farkındalığın önemli olduğunu, lakin teknolojinin de buna entegre edilmesi gerektiğini ve teknolojik trendleri yakalayamayan şirketlerin sürdürülebilir olamayacaklarını belirtti.

Avrupa Soroptimist Federasyonu 2013-2015 Başkanı Ulla Elisabeth Madsen, “Ebeveyn İzinleri Modeline Özel Atıfla Danimarka’daki Cinsiyet Eşitliği Uygulamaları” adlı sunumuyla oturumun üçüncü konuşmacısı oldu. Madsen, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların ekonomik ve bireysel olarak güçlendirilmesi için kadınlara ve kızlara karşı şiddete, işgücü piyasasında cinsel tacize, eğitim ve iş piyasasındaki cinsiyet ayrımına ve kadınlar arasındaki artan şiddete karşı çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Her iki kadından biri ne eğitim ne de iş hayatında

Bir sonraki konuşmacı olan Türkiye Ofisi Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, “Erkek Bakış Açısıyla İş Yaşamında Kadın” adlı konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kafa sayısından ibaret olmadığını, kadınlarla erkeklerin aynı şartlara sahip olabilmeleri gerektiğini söyledi. Yeşildere, Türkiye’de 20-29 yaş arasındaki her iki katından birinin ne eğitim ne de iş hayatında olduğu istatistiğini paylaştı. Yeşildere, konuşmasının sonunda, bu konunun bir kadın konusu değil, bir erkek konusu olduğunu ve erkeklerin zihniyetinin değişmesi gerektiğini belirtti.

Oturumun son konuşmacısı Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı; TSKF 2008-2010 Başkanı Av. Emine Erdem, “İş Yaşamında Fırsat Eşitliği Modeli (FEM)” adlı sunumunda daha fazla eşitliğin GSMH’de artış demek olduğunu açıkladı. Sonrasında, FEM’in şirketlerin eşitlikçi olarak hareket etmesini sağlamayı amaçladığını belirten Erdem, çalışma yaşındaki 31 milyon kadının sadece 9 milyonunun çalıştığını ve 1,5 milyonunun da iş aradığı verisini paylaştı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar