ILO’dan Türkiye ve Suriye için destek çağrısı

ILO’dan Türkiye ve Suriye için destek çağrısı

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yeni raporunda, 6 Şubat tarihinde Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından yoksulluğa sürüklenme, çocuk işçiliği ve kıt kanaat geçim imkânı sunan işlerin artışını önlemeyi sağlamak için acil desteğe ihtiyaç olduğu bildirildi.

Afetin işgücü piyasası üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan raporun ilk bulgularına göre, her iki ülkede de yüzbinlerce işçinin geçim kaynaklarını kaybettiği ortaya konuldu.

ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, ‘’İstihdamın teşviki, bu felakete karşı başarılı ve kapsayıcı bir müdahalenin merkezinde yer alıyor. Geçim kaynaklarını yeniden rayına oturtabilen insanlar hayatlarını tekrardan inşa edebilir.’’ dedi.

‘’Depremde her şeyini kaybeden afetzedelere, sosyal adalet ve insana yakışır iş ilkelerinin yeniden yapılanma sürecini sağlamak boynumuz borcudur.’’ ifadelerini kullandı.

Raporun ilk bulgularına göre, 658 bin işçi geçimini sağlayacak durumda değil ve 150 binden fazla işyeri kullanılamaz durumda.

Yüksek gelir ve iş kayıpları karşısında uyarıda bulunan ILO, çocuk işçiliğinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliğine yönelik artan risklere dikkat çekiyor. Depremzede işçiler, her ay ortalama 230 dolardan fazla gelir kaybıyla karşı karşıya kalıyor.

Genel olarak, afetten etkilenen bölgelerin tamamındaki toplam net maaşların ayda 150 milyon dolar azalacağı bekleniyor. Bununla birlikte, bölgedeki kayıp işlerden kaynaklanan çalışma saatleri de dikkat çekiyor. Tahminlere göre bu oran, Malatya’da yüzde 58,8, Adıyaman’da yüzde 48,1 ve Hatay’da yüzde 45,2.

Depremden etkilenen iller, başta tarım olmak üzere imalat, ticaret veya ‘’düşük katma değerli’’ işlerde çalışan dört milyondan fazla işçiye ev sahipliği yapıyor.

Deprem sonrası yardım

Depremlerin ardından işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için acilen harekete geçen ILO, Türkiye’de işgücü piyasası ve işletmelerin ayakta kalması üzerine stratejiler planlıyor ve uyguluyor.

Acil işgücü odaklı işletme programları, insana yakışır ve sürdürülebilir işler sunmalarını sağlamak için işletmeleri desteklemek için tasarlandı. ILO, kuruluşların ve sendikaların işlevlerini yerine getirmelerine ve üyelerine kritik hizmetler sunmalarına yardımcı oluyor. Özel girişimler, mevsimlik tarım işçileri, çocuk işçiler ve mültecileri desteklemek için çalışıyor.

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=f016a75f5b&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar