İklim değişikliği Asya’daki çocuk istismarı sorununu tetikliyor

İklim değişikliği Asya’daki çocuk istismarı sorununu tetikliyor

UNICEF yetkilisi, iklim felaketleri nedeniyle çocukların yerlerinden edilmesi durumunda çocuk istismarı riskinin arttığı konusunda uyarıyor. Önümüzdeki yıllarda pek çok Asya ülkesinde yerinden edilmiş nüfusun artacağı tahmin ediliyor.

UNICEF’in Doğu Asya ve Pasifik bölgesindeki çocuk koruma danışmanı Rachel Harvey basın açıklmasında, hava koşullarından kaynaklanan felaketlerin çocukları istismar, kaçakçılık ve şiddet gibi ciddi risklere maruz bırakabileceğini veya ağırlaştırabileceğini söyledi. İklim değişikliği şiddetlendikçe onları korumak amacıyla kamu önlemleri alınması çağrısında bulundu.

Harvey, ‘’Bu gerçekten endişe duyduğumuz bir alan, özellikle de çocuk korumanın iklim etkisi konusundaki gündemin üst sıralarında yer almaması nedeniyle daha da kritik’’ dedi.

‘’Bu riskler, yerlerinden edilen çocukların ailelerinden veya bakıcılarından ayrı kalabilmeleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır’’ diyen Harvey, ‘’Acil durumlarda şiddet ve sömürünün itici güçleri artar’’ ifadelerini kullandı.

UNICEF yetkilisi, afet sonrasında çocukların sömürü, insan ticareti, istismar, cinsiyete dayalı şiddet ve çocuk yaşta evlilik gibi zararlı uygulamalarla şiddete uğrama riskinin arttığına dikkat çekti.

UNICEF tarafından ekim ayında yayımlanan ‘’Children displaced in a changing climate’’ başlıklı rapora göre, 2016-2021 döneminde sel, fırtına, kuraklık ve kontrol edilemeyen yangınlar nedeniyle dünya genelinde 43,1 milyon çocuk yerinden edildi.

Filipinler 9,7 milyonla dünyanın en yüksek rakamına sahip olurken onu 6,7 milyonla Hindistan ve 6,4 milyonla Çin takip etti. Bangladeş, Endonezya ve Vietnam çocukların yerinden edilmesi konusunda dünyanın en kötü on ülkesi arasında yer aldı.

UNICEF, önümüzdeki 30 yıl içinde sadece nehirlerdeki taşkınlar nedeniyle dünya genelinde 96 milyon insanın yerinden edilebileceğini tahmin ediyor. Benzer şekilde tayfunların etkisiyle 30 yıl içinde 10,3 milyondan fazla çocuğun yerinden edilebileceği ön görülüyor.

Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Filipinler ve Çin, nehir taşkınları, kasırgalar ve fırtına kaynaklı dalgalar gibi tehlikelerin birleşimi nedeniyle, gelecekte çocukların en fazla yerinden edileceği tahmin edilen beş ülke olarak kaydedildi.

UNICEF, yerinden edilmiş olsa bile bu çocukların eğitim, sağlık ve beslenme hizmetlerine erişiminin ve hizmet kalitesinin sağlanması çağrısında bulunuyor.

Harvey, çocuk koruma vakalarını takip eden ve hava şartlarına bağlı yerinden edilme veya iklim değişikliğinin etkisiyle bağlantılı vakaları öne çıkaran bir veri ve bilgi yönetim sisteminin mevcut olması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Kaynak:

https://asia.nikkei.com/Spotlight/Environment/Climate-Change/Asia-s-child-exploitation-risk-worsened-by-climate-change-UN-expert-warns#:~:text=JAKARTA%20%2D%2D%20The%20risk%20of,persons%20in%20the%20coming%20decades

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar