İklim aktivistleri AB siyasetinin son 5 yılını değerlendiriyor

İklim aktivistleri AB siyasetinin son 5 yılını değerlendiriyor

2019 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ‘Yeşil Dalga’ olarak adlandırılan iklim eylemi siyasi gündeme yerleşerek damgasını vurdu. Buna karşılık yeni seçimler yaklaşırken iklim aktivistleri son 5 yıl hakkında ne düşünüyor?

Yaklaşık iki ay sonra 400 milyondan fazla Avrupalı sandık başına giderek Avrupa Parlamentosu’nda kendilerini temsil edecek parlamanterleri tayin edecek.

Bir çevre hareketi platformu olan United for Climate Justice, Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de protesto gösterisi düzenleyen gruplar içinde yer alıyor. 

Platformun sözcüsü Dr. Angela Huston Gold, ‘Talebimiz fosil yakıt sübvansiyonlarının derhal durdurulması. Zira Avrupa’nın iklim krizinin körüklenmesinde tarihsel ve güncel olarak oynadığı rolün farkına varması için yapabileceği en az şey budur’ diyor.

2019’da Avrupa Yeşil Dalgası’nda neler oldu?

2019’daki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Avrupa Yeşil Dalgası hareketi zirvedeki günlerini yaşıyordu.

Greta Thunberg’in öncülük ettiği lise grevleri iklim eylemini siyasi günmede de taşımıştı.

Yeşiller bir Avrupa seçiminde şimdiye kadarki en iyi performanslarını sergileyerek birçok Avrupa kentinde anketlerde en üst sıralarda yer aldı ve parlamentoda 71 sandalyeye sahip oldu.

Thunberg’in başlattığı okul grevleriyle tanınan küresel gençlik hareketi Fridays for Future aktivistlerinden Laila Kriechbaum açıklamasında, ‘Sayımız çok fazlaydı, sesimiz yüksekti ve birlikteydik’ diyor.

2019’daki lise grevlerine katıldığında 16 yaşında olan Avusturyalı Kriechbaum, şimdi Fridays for Future platformunun ulusal organizatörü rolünü üstlenmiş durumda.

‘Yeşil dalganın tüm Avrupa’yı nasıl sardığını ve bu kadar büyük bir etki yarattığını görünce, gençlerin neler yapabileceğine şahit olmak son derece güçlü bir duyguydu’ diyen Kriechbaum, ‘’Bu da aylarca devam eden bir ivme ve güç yarattı ve iklim grevinin sürdürülebilir olmasına yol açtı’’ dedi.

Avrupa Birliği Yeşil Anlaşması nedir?

Bu olumlu gelişmelerden yararlanan Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlarını azaltmak, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek gibi önlemler yoluyla bloğu 2050 yılına kadar iklim aşçısından nötr hale getirmeyi amaçlayan iddialı bir yasama stratejisi olan ‘Avrupa Yeşil Anlaşması’nı uygulamaya koydu.

Çevresel sorunlara karşı mücadele eden, Avrupa’nın en büyük çevre örgütlerinden Friends of the Earth Europe’tan Julie Zalcman, ‘Başlangıçta görevin ilk bölümünden hala umutluyduk ve bazı başarılar elde ettik’’ diyor.

Zalcman, yenilenebilir enerjiyi 2030 yılına kadar bloğun enerji karışımının yüzde 45’ine yükselterek AB’nin Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan REPower ABstratejisine işaret ediyor.

AB ormansızlaşmayı azaltmak istiyor

Greeenpeace Avrupa ormansızlaşma konusunda bazı sağlam politikalar uygulandığına inanıyor. Örnek olarak da ormansızlaşma yasasını gösteriyor.

Greenpeace basın sorumlusu John Hyland, ‘’Bu çok uzun zamandır istediğimiz bir şeydi’’ diyor.

AB ile ticaret yapan ithalatçı ve ihracatçılar, Aralık 2024’ten itibaren ormansızlaşmayla yüksek derecede ilişkili ürünler olarak kakao, kauçuk, palmiye yağı, soya, sığır eti ve ahşap gibi ürünlerin yakın zamanda ormansızlaştırılmış alanlardan gelmediğini ya da ormanların bozulmasına neden olmadığını kanıtlamak zorunda kalacak.

Kabul edildiğinde yeşil bir başarı olarak kutlanan Ormansızlaşma Yasası’nın uygulanmasının ertelenmesi için çok sayıda AB ülkesi çağrıda bulunuyor. Bu yasaya karşı hızla artan bir muhalefet göze çarpıyor.

Avrupa neden yeşil bir tepkiyle karşı karşıya?

Yaşlı kıtanın ruh hali  2019’dan bu yana oldukça değişmiş durumda. Yeşiller Partisi anketlerde geriliyor ve aşırı sağ yükselişte.

Çiftçilerin protestoları ve yaklaşan seçimlerden endişe duyan siyasetçiler, geçmesine kesin gözüyle bakılan iklim mevzuatının tehdit altına girmesine neden olmuş durumda.

Iklim kampanyası yürütenler ve aktivistler arasında ilerleme kaydedildiğine ve zorlu mücadeleler sonucunda bazı kazanımlar elde edildiğine dair bir his var ancak bunlar yeterli değil.

2023 AB İklim Eylemi raporu da bu kanıyı destekliyor: ‘’AB ve üye devletlerinin, 2030 yılına kadar yüzde -55 net sera gazı azaltım hedefine ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma yolunda kalabilmek için uygulama çabalarını önemli ölçüde artırmaları ve emisyon azaltımını hızlandırmaları gerekmektedir.’’

Bu arada küresel sıcaklıklarda rekorlar kırılmaya devam ediyor.

Mart ayı üst üste küresel sıcaklık rekorunun kırıldığı 10. ay oldu. Kuraklık Katalonya, Sicilya ve Avrupa’nın diğer bölgelerini etkisi altına aldı. Orman yangını sezonuna girerken kıta genelinde giderek daha sıcak geçen yaz aylarında yangınların daha da şiddetlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İklim aktivistleri Avrupa seçimleri öncesinde harekete geçiyor

Avrupa’nın ve dünyanın geleceği için böylesine önemli bir anda, aktivistler haziran ayındaki seçimler öncesinde ne yapıyor?

Extinction Rebellion politikacılar üzerinde baskı oluşturmak amacıyla kargaşa yaratmak üzerine bir protesto hareketi yürütüyor.

Nisan ayı başlarında Brüksel’de düzenlenen AB Fosil Sübvansiyonlarını Durdur hareketi, Avrupa seçimleri öncesinde protestolarını ve blokajlarını artıracağını söylüyor. 

Fridays for Future 19 Nisan’da küresel bir iklim grevi çağrısı yaparak kitlesel protestolar planlıyor ve daha da fazlası yolda.

Greenpeace Avrupa ve Friends of the Earth Europe gibi kampanya grupları için mücadele, lobicilik yaparak ve değişimin öncülerini etkileyerek Brüksel’de hız kesmeden devam ediyor.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2024/04/14/we-were-hopeful-climate-activists-reflect-on-eu-climate-action-amid-a-green-backlash

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar