Hızlı moda sektörü su kullanımıyla gezegeni kurutuyor

Hızlı moda sektörü su kullanımıyla gezegeni kurutuyor

GAP’in yeni araştırması, hızlı modanın gerçek boyutunu gözler önüne sererken, koleksiyonları üretmek için ne ölçüde su harcandığını ve su tüketiminin etkisini ortaya çıkarıyor.

Hızlı modadan kaynaklanan atıklar gezegene zarar veriyor. İngiltere’nin hızlı moda alışkanlığı, her beş dakikada 10 bin parça giysinin veya yılda 140 milyon Sterlin’e eşit ürünün çöpe gitmesine neden oluyor.

Çevre üzerinde zararlı etkiler yalnızca giysilerin ömrünün sonuyla sınırlı kalmıyor, bir kilogram pamuk üretmek için 10 bin litre su kullanıldığı düşünüldüğünde, üretimin tsunami etkisi ortaya çıkıyor.

Moda endüstrisi, dünya genelindeki sera gazı emisyonlarının yüzde 10’undan sorumluyken, havacılık sektörünün etkisi yalnızca yüzde 2’de kalıyor.

GAP’in yeni araştırması, hızlı modanın gerçek boyutunu ve giyim tüketimimizin iklim değişikliğine yol açarak, kirlenmeye ve çevresel hasara katkıda bulunduğunu ortaya çıkarıyor.

Dolabınız kaç litre su içeriyor?

Dolabınızı açın ve bakın. Kaç çift kot pantolonunuz var? Çekmecelerinizi açın, çoraplarınız, iç çamaşırlarınız kaç adet? Her zaman düşündüğünüzden daha fazlasına sahip olduğunuzu göreceksiniz.

Bu ürünlerin üretimi için ne kadar su gerektiğini biliyor musunuz? GAP tarafından yapılan çalışmaya göre:

  • Bir kot pantolon üretmek için 7 bin 250 litre
  • Bir kazak veya tişört üretmek için 3 bin 350 litre
  • Bir gömlek üretmek için bin 500 litre
  • Bir çift iç çamaşırı üretmek için 850 litre
  • Bir çift çorap üretmek için 375 litre su gerekiyor.

Normal bir İngiliz vatandaşının dolabına baktığımızda, su tüketiminin büyük boyutlarda olduğu ortaya çıkıyor. Ortalama bir İngiliz vatandaşın, beş çift kot pantalonu için 36 bin 250 litre, yedi kazak ve 10 uzun kollu tişört için 23 bin 450 litre, 10 tişört ve 10 gömlek için 15 bin litre ve ayrıca 34 çift iç çamaşırı, 22 çift çorap için 45 bin 950 litre su kullanıldığı düşünülürse, bu koleksiyonu üretmek için şaşırtıcı boyutlarda su harcandığı görülüyor.

Hızlı moda sektörü gezegeni kurutuyor

Su tüketiminiiçme suyu açısından değerlendirirsek, etkisi daha da netleşiyor. Ortalama bir insan yılda 691 litre su tüketiyor. Bu da, kot pantolon koleksiyonumuzun, bir kişi için 52,5 yıl içme suyu kullandığı anlamına geliyor.

Su tüketimimizi ve gezegen üzerindeki etkimizi azaltmak için organik pamuk ve zamana direnen giysiler gibi daha sürdürülebilir seçeneklere ihtiyacımız var.

Organik giysiler su tasarrufu sağlar

Hızlı moda sektörü bir kilogram pamuk üretimi için 10 bin litre su kullanırken, organik pamuk üretimi bu miktarın yalnızca yüzde 9’unu kullanıyor.

Organik pamuğun üretiminde daha az su kullanılmasının nedeni:

  • Organik pamuğun, daha hızlı ve daha fazla verim alınması için daha fazla su gerektiren genetiği değiştirilmiş mahsulleri içermemesi,
  • Pestisit içermeyen toprağın su tüketimini azaltmasıyla açıklanabilir.

Organik pamuk yetiştirmek için kullanılan suyun yüzde 95’i, yağmurdan veya toprakta depolanan sudan oluşan ‘yeşil su’dur.

Giyime yapılan tüketici harcamaları 2005’ten bu yana her yıl artıyor. 2020 yılında artış yaşanmamasının nedeni ise pandemi ile açıklanıyor.

Bu sorunu çözmenin anahtarı satın alınan ürünlerin içerikleriyle bağlantılıdır. Moda ayak izimizi azaltmak için yapabileceğimiz en akıllıca davranış, dayanıklı, sürdürülebilir ve kaliteli giysiler satın almaktan geçiyor.

Nicelikten çok niteliğe dayalı ve gerçek ihtiyaçlar doğrultusunda alışveriş yapmak, giysilerimizi daha uzun süreler kullanmak, kullanmadığımız giysilerimizi bağışlamak, atık giysi miktarını ve üretimde kullanılan su miktarını azaltmaya katkıda bulunabilir.

Kaynak:

https://csomagazine.us13.list-manage.com/track/click?u=ed442e3217fd505b1537abe81&id=29faa6bfbd&e=088f9cb000

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar