Hindistan’ın sürdürülebilir tasarıma sahip çevreci okulu

Hindistan’ın sürdürülebilir tasarıma sahip çevreci okulu

Hintli öğrenciler, Thar çölünün ortasında 45 derece sıcaklıkları gören ortamda okula gidiyor.

Rajkumari Ratnavati adındaki okul, benzersiz sürdürülebilir tasarımıyla klimaya ihtiyaç duymadan kız öğrencilerin ders yapmalarına olanak sağlıyor.

Hindistan’ın Rajastan eyaletinin bir şehri olan Jaisalmer’de, kadınlar ve kız çocuklarının üçte birinden fazlası okuma yazma biliyor. Yaşları dört ile on altı arasında değişen 400’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Rajkumari okulundaki eğitimciler, bu olumsuz istatistiği iyileştirmek için çalışıyor.

New York kökenli mimar Diana Kellogg tarafından tasarlanan okulun benzersiz oval yapısı sayesinde, bunaltıcı sıcaklara ve düzenli kum fırtınalarına rağmen kesintisiz eğitim yapılabiliyor.

Sürdürülebilir ve sembolik bina         

836 metrekarelik alan kaplayan yapı, sürdürülebilir olduğu kadar sembolik. Oval okulun çevresi büyük bir dış duvar tarafından desteklenirken, okulun sınıfları da başka bir iç duvar tarafından çevreleniyor. Bu sayede avludaki öğrencilere gölgelik sağlanmış oluyor.

Elips şeklindeki bina, gölgelik olarak da görev yapan güneş panelleri tarafından destekleniyor. Jeotermal enerji sistemi ile soğutulan yapının yalıtımı, iç duvarlardaki kireç sıva ile sağlanıyor.

Delikli pencere kafes işçiliği (Jalis), öğrencileri kum fırtınasından korurken, doğal güneş ışığının sınıflara girmesine izin veriyor. Su toplama sistemleri yağmur suyunu okul genelinde topluyor ve geri dönüştürüyor.

Gyann merkezi olarak adlandırılan yapı alanı, kütüphane ve müzesi olan, performans ve sergi alanlarından oluşan komple bir etkinlik merkezine ev sahipliği yapacak. Üç binadan oluşan merkezde, yerel sanatkarlar tarafından kadınlara dokuma ve nakış tekniklerinin öğretileceği bir kadın kooperatifi de yer alacak.

Proje, dünya genelinde ekonomik olarak en zorlu, coğrafi olarak uzak veya marjinal toplulukların yaşadığı bazı bölgelerde kalkınmayı desteklemeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir Amerikan kurumu olan CITTA tarafından hayata geçirildi.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2022/06/12/inside-this-indian-eco-school-which-proves-sustainability-can-be-stunning

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar