Hem geleceğin doktorlarını yetiştiriyor hem de doğayı koruyorlar

Hem geleceğin doktorlarını yetiştiriyor hem de doğayı koruyorlar

Sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere, maddi kaygı duymaksızın hizmet sunmak amacıyla kurulan Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi ve Genel Müdürü Leyla Şeker, kurumsal internet radyosu Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin 14 Mayıs’taki yayınının konuğu oldu. Şeker, 2013’ten beri gerçekleştirdikleri Yetiş Doktor projesini, koronavirüs sürecinde hayata geçirdikleri Nefes Ol projelerini, geri dönüşüm ve geri kazanım alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, ülkelerine vefa borcunu ödemek isteyen dört idealist hekim tarafından 1986 yılında kuruldu. Bu hekimler, Gebze’nin yoksul bir bölgesinde gecekondu kiralayıp ücretsiz hasta bakmaya başladı. Dört hekimin başlattığı bu hareketin kısa zaman içerisinde çok fazla gönüllüye ulaştığını belirten Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi ve Genel Müdürü Leyla Şeker, “Yaklaşık 32 bin kişilik bir kurumdan bahsediyoruz. 1999 yılına gelindiğinde artık Lokman Hekim Sağlık Vakfı binlerce hastaya ücretsiz veya çok küçük bir bedel karşılığında hizmet veren bir hastane oldu. Burada ameliyatlar da yapılmaya başlandı. Maalesef 99 depremi bölgeyi çok derinden etkiledi. Vakıf da kaynaklarını buraya aktararak 2012 yılına kadar daha mütevazi bir tıp merkezi olarak yoluna devam etmeye karar verdi. Vakıf, 2012 yılında sağlık hizmetlerini birçok sebepten ötürü sonlandırdı. O tarihe kadar yaklaşık 700 bin hastaya hizmet verdi ve bunların neredeyse 250 bine yakını tamamen ücretsizdi. 2012’den bu yana da geleceğin hekimlerini yetiştirmek için uğraşıyoruz” sözleriyle vakfı tanıttı.

“Önce iyi insan sonra iyi hekimler yetişmesini istiyoruz”

2013’ten bu yana gerçekleştirdikleri “Yetiş Doktor” projelerinden bahseden Şeker, “Proje isminin çift anlamı var. Hem geleceğin doktorlarının yetişmesi hem de doktorun hastaya yetişmesi anlamına geliyor. Şimdiye kadar 37 mezun verdik. Şu anda da 86 bursiyerimiz Yetiş Doktor projesinden faydalanıyor. Bursiyerlerimiz ülkenin dört bir yanından olsa da ağırlıklı olarak İstanbul ve Kocaeli’de okuyan, özellikle dokunabileceğimiz yerlerdeki öğrencilere burs vermeyi tercih ediyoruz çünkü sadece para vermek yeterli değil. Yüzünü aydınlığa dönmüş, her hastaya kendi yakını gibi bakan, öğrenmeyi sürdüren, çevreye duyarlı, insana ve kendine saygılı, önce iyi insan sonra iyi hekimler yetişmesini istiyoruz. Bunun için bu zorlu eğitim süreçlerinde, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek istiyoruz. Onların sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak projeler gerçekleştiriyoruz. Bunlar; sanat etkinlikleri, uluslararası stajlar, lisan eğitimleri veya kendilerinden önce bu sektöre emek vermiş kıymetli hekimlerle bir araya gelmeleri olabiliyor. Onların mezun olmalarında birçok kişi ve kurum desteği oluyor. Biz de mezunlarımızın aynı duyguyla hizmet etmelerini arzuluyoruz” dedi.

Sağlık çalışanlarına nefes olan proje

Koronavirüs salgını sürecinde hayata geçirdikleri “Nefes Ol” projesini de paylaşan Şeker, “Pandemi döneminde hem sağlık kurumlarından ihtiyaç sahipleri hem de destek olmak isteyenler bize ulaştı. Biz de Allianz Türkiye’nin yarattığı kaynakla 80 odalı bir oteli kapattık. Proje, özellikle yoğun bakımda çalışanlar ve beraber yaşadıkları kişileri korumak adına evlerine virüs taşımak istemeyen sağlık çalışanları için gerçekten nefes oldu. Sağlık çalışanlarının uzun nöbetlerinin ardından temiz bir yastığa baş koyup, sıcak bir duş alıp huzurla uyumalarını sağlamayı amaçladık. Onlardan da çok güzel geri bildirimler aldık. Projemiz nisanın başında başladı ve mayıs sonuna kadar da devam edecek” diyerek projeyi tanıttı.

“560 bin ağacın kesilmesini engelleyecek kadar kâğıt geri dönüşümünü sağladık”

Lokman Hekim Vakfı Kurucu Başkanı Uzm. Dr. Ayhan Tokgöz tarafından gazetelerin çöp olmaması amacıyla başlayan ve yıllar içerisinde kâğıt atık toplamaya evrilen projelerinden bahseden Şeker, “Yaklaşık 560 bin ağacın kesilmesini engelleyecek kadar kâğıt geri dönüşümünü sağladık. Şu anda da devam ediyoruz fakat projemiz biraz daha küçüldü çünkü atıkların finansal değeri anlaşılınca bir sürü yeni paydaş oluştu. Şimdi, gönüllü kurumlardan ofis atıklarını topluyoruz. Onları geri dönüştürüp elde ettiğimiz kaynağı Yetiş Doktor projesi için gerek ilkokul-ortaokul çağındaki çocukların ihtiyaçları için kullanmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede arşiv imhaları çok önemli. Burs fonuna çok katkı sağlayan bir alan. Ayrıca, artık elektronik atıkları da toplamaya başladık. Hem ofis atıkları hem elektronik atıklar sosyal faydaya dönüşebilir” şeklinde konuştu.

“Kıyafetlerin çöp olmasının önüne geçiyoruz”

İyiliğe Dönüştür projelerinden de bahseden Şeker, “Kullanmadığınız eski kıyafetlerinizi alıp bir Boyner mağazasına gönderiyorsunuz. Onlar da bize gönderiyor. Giyilebilecek durumda olanları dağıtmak üzere, giyilemez durumda olanlarıysa geri kazanmak ve geri dönüştürmek üzere ayırıyoruz. Bunları bazen ikinci el olarak satıyoruz, bazen dönüştürüyoruz ama bir şekilde çöp olmasının önüne geçiyoruz. Hiç kullanılamayacak durumda olanlar çimento alanında yeniden dönüştürülebiliyor. Bu projemiz Türkiye İşverenler Konfederasyonu’ndan etkinlik alanında birincilik ödülü aldı. İki yıl sonra Boyner’le Askıda İyilik’i başlattık. Askıda İyilik’le alışverişinizi yaptıktan sonra kasada ilave sembolik bir miktar ödeyerek bir çocuk takımı alabiliyorsunuz. Onlar daha sonra bize geliyor, biz de ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz” dedi. 

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle…” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik “İyilik Elçileri” programının; Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi ve Genel Müdürü Leyla Şeker ile gerçekleşen yayın podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar