Gerçek çevrecilik ve gerçek çevreci markalar

Gerçek çevrecilik ve gerçek çevreci markalar

Plastik kullanımı gezegenimizin başına dert olmaya devam ediyor. Toprağa ya da ırmaklara, denizlere ve okyanuslara çöp olarak gömülmeden önce sadece bir kez kullanılan plastik ürünlerin oranı yüzde 40!

Bu nedenle ürün ve ambalajlarda plastik kullanımı hem şirketler hem tüketiciler hem de diğer paydaşlar açısından kritik bir kaygı yaratıyor. 2018 yılında bu mesele daha da öne çıkarıldı. Bu konuda pek çok araştırma yapan Cone İletişim Ajansı konuyu yılın en önemli 10 trendi arasına aldı. Her ölçek ve sektörden birçok şirket giderek büyüyen bu problemi çözebilmek için ciddi taahhütlerde bulunuyor, önemli inovasyonlar yapıyorlar. Kimi biyo-çözünür, plastik içermeyen saç tokaları üretirken, kimisi de gıda ambalajında plastiğe alternatif olarak muz yaprakları kullanıyor. Bugün bir şirket daha var ki, o da plastikten tamamen arınmak için cesur bir hamle girişiminde bulunuyor.

Bu hafta, İngiliz market zinciri Tesco, ürün reyonlarında plastik kullanmayacağını açıkladı. İngiltere’nin en büyük perakende zinciri olan marka, toplam plastik kullanımını en aza indirebilmek için meyve sebzelerin sarılıp paketlenmesinde kullanılan tüm plastik malzemeleri kaldırdı. Bu karar muz, avakado, soğan, biber türleri gibi 45 farklı cinsteki meyve ve sebzeyi içeriyor. Uygulama, İngiltere’deki iki mağazada bir ay boyunca test edilecek. Şirketin bu hamlesi geçtiğimiz yıl, 2019’a kadar dönüştürülebilir olmayan plastik kullanımını yasaklayacağı ve 2025’e kadar tüm ambalaj malzemelerini tamamen dönüştürülebilir malzemelerden yapacağı taahhüdüyle de örtüşüyor. Bu hareket diğer markalara yayılırsa müthiş bir etkisi olacak. Evening Standard gazetesinin haberine göre, büyük süpermarket zincirleri, her yıl 800 bin metrik ton plastik çöpten sorumlu!

Plastik, gerçekten çok ciddi bir sorun ve bu sorun her geçen gün daha da büyüyor. Dünya Günü Network’ünün raporuna göre her 60 saniyede bir, bir çöp kamyonu plastik okyanuslarımıza boşaltılıyor. 2020 yılına kadar plastik çöp miktarının 10 kat artacağı hesaplanıyor.

Yapılması gereken, kişi ve paydaş başına tedarikçiden tüketiciye herkese düşen plastik miktarını en aza indirmek için elimizden gelen her şeyi yapmak. Ticari kurumların, plastiğe bağımlılığımızın kırılması için büyük ve cesur fikirler bulması, tüm dünyayı ilgilendiren bu büyük sorunu çözebilecek ürün ve ambalaj malzemeleri üretmesi gerekiyor. 

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar