ESG raporlamasında başarının anahtarı veri yönetimi

ESG raporlamasında başarının anahtarı veri yönetimi

Veri yönetim ve yazılım geliştirme şirketi Informatica’nın ESG Sürdürülebilirlik Yetkilisi Levent Ergin, şeffaf bir raporlama başarısının veri toplama ve yönetim yeteneklerine bağlı olduğunu söylüyor.

Informatica’nın Küresel ESG Sürdürülebilirlik Strateji Lideri Levent Ergin, ESG stratejisinin dönüştürülmesine yardımcı olmak için önde gelen kuruluşlarla birlikte çalışıyor.

Finansal hizmetlerde 20 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Ergin, proje/program/portföy yönetimi yaşam döngüsünün tüm aşamalarına hakim. Derin analitik becerileriyle çok sayıda C-Suite ve Yönetim Kurulu seviyesinde roller üstlenmiş başarılı bir yönetici.

Ergin, ESG Sürdürülebilirliği konusuna oldukça bağlı bir duruş sergilerken, sektördeki düşünce liderliği etkinliklerine katkıda bulunmaktan ve kendisine yöneltilen soruları yanıtlamaktan memnun oluyor.

ESG neden veri çözümü gerektiren bir veri sorunudur?

Pek çok kurum, kendi operasyonlarından kaynaklanmayan, tedarik zinciri ve daha geniş ekosistemden kaynaklanan Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere yeni ESG raporlama standartlarını uygulamaya koyuyor. Bu durum, ESG’nin bir iş zorunluluğu olarak kurumlar için giderek acil hale gelmesi anlamına geliyor.

‘’Güçlü ve doğru raporlamanın başarı anahtarını güçlü ve doğru veriler sağlar’’ diyen Ergin, ‘’Kuruluşların başarılı olabilmeleri için ESG rakamlarına nasıl ulaşıldığını tam olarak anlayabilmeleri ve verilere hakim olmaları gerekir. Bunu gerçekleştirme becerisi tamamen veri toplama ve yönetme yetenekleri ile bağlantılıdır’’ diyor.

Atık yönetimi, elektrik kullanımı, iş seyahati veya çeşitlilik girişimleri gibi daha geniş ticari operasyonlara ilişkin ESG raporlamasının zorlukları nelerdir?

Bu alanların birçoğu daha önceleri düzenleyici raporlama gerekliliklerine tabi değildi. Genellikle bu durum, kapsamlı veri toplamayı ve doğru analizleri mümkün kılacak altyapının yetersiz olduğu ve insan hatası riskiyle birlikte çoğu veri girişinin halihazırda manuel yapılabileceği anlamına geliyor.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için kuruluşların süreçleri hızlandıracak ve doğruluğu artıracak gelişmiş veri yönetimi araçlarını kullanmaları gerekiyor.

Bir elektrik faturasını tarayabilen, önemli bilgi parçalarını otomatik olarak yakalayabilen ve bunları yapılandırılmış bir formatta toplayabilen Optical Character Recognition (OCR) gibi araçlar bunlara örnek olarak verilebilir.

ESG veri toplama otomasyonu sürdürülebilirlik taahhütlerini gösterirken aynı zamanda karbon azaltma stratejilerini nasıl belirleyebilir?

Bir kuruluşun ESG raporlaması mevzuat değişikliklerine göre şekilleniyor olsa da, hem iş verimliliği hem de çevre üzerindeki etkisi açısından net faydalar sağlar. Daha derin veriye dayalı içgörüyle, tedarik zincirlerinin ve günlük işlevlerin ne aşamada karbondan arındırılabileceğini veya belirli faaliyetlerin olması gerekenden daha fazla karbon ürettiğini belirlemek kolaylaşır.

Bu veriler yalnızca yüksek karbonlu alanlara yönelik doğru stratejilere olanak sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda kuruluşun gelecekteki karbon ayak izini azaltmasını sağlamak için ileriye yönelik iyi bilgilendirilmiş planlamaları mümkün hale getirecek.

Kuruluşlar kendi bünyeleri dışındaki sağlayıcılar tarafından oluşturulan hazır ESG verilerini ve finansal olmayan kendi ESG verilerini aynı anda nasıl yönetebilir?

Sağlam bir ESG raporlama çerçevesi, tam olarak hangi verilerin toplanması gerektiğini tanımlamaya yardımcı olacak bir önceliklendirme değerlendirmesi ile birlikte paydaşların talep ve ihtiyaçlarına yönelik net bir fikirle şekillendirilmelidir.

Bir sonraki adım, bu verilerin standartlaştırılabileceği ve analize sunulabileceği merkezi bir ESG veri ambarında toplanmasını ve entegre edilmesini sağlamaktır.

Bu sürecin geniş ölçekte başarıya ulaşabilmesi için otomasyon temel bir işlevdir. Doğru teknolojinin uygulanması yoluyla kuruluşlar, ilgili verilerin tamamının tek bir görünümüne ve dolayısıyla tek bir gerçek kaynağa ulaşabilir.

ESG veri toplama işlevinin greenwashing üzerindeki etkisi nedir?

Yukarıda açıklanan adımlar takip edilirse, hatalı bilgilere dayanarak şekillenmiş ESG kimliklerinin abartılı bir gayretle açıklanması riski büyük ölçüde azalmış olur. Böylelikle kuruluşlar başarılarını daha net bir şekilde paylaşabilir ve ayrıca yapılması gereken işler konusunda daha gerçekçi olabilir.

Bu şekilde yapılan dürüst ve doğru bilgilendirmeler, şirketlerin greenwashing (yeşil aklama) suçlamalarından uzak durmalarına yardımcı olacaktır.

Benzer şekilde, ESG ile ilgili projelere yönelik finansman başvurularının, argümanları destekleyen istatistiklerin güncel ve doğru olduğu kanıtlanırsa başarılı olma olasılığı artacaktır.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/articles/data-management-the-key-to-successful-esg-reporting

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar