Deprem bölgesindeki milyonlarca çocuk için zor koşullar devam ediyor

Deprem bölgesindeki milyonlarca çocuk için zor koşullar devam ediyor

BM Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, Türkiye ve Suriye’de altı milyondan fazla çocuk, yaşanan yıkıcı depremlerin ardından 100 gün geçmesine rağmen yaşamlarını zor koşullarda sürdürmeye çalışıyor.

Türkiye’de toplam 2,5 milyon ve Suriye’de 3,7 milyon çocuğun sürekli insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirten BM ajansı, etkilenen ailelere daha fazla destek çağrısında bulundu.

6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve ardından gelen binlerce artçı şok, evsiz kalan aileleri derinden etkiledi. Çocukları temel bakım, su ve benzeri temel ihtiyaçlardan mahrum bıraktı.

Hayatlar alt üst oldu

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, ‘’Depremlerin ardından, her iki ülkedeki çocuklar akılalmaz kayıplar ve büyük acılar yaşadı’’ dedi.

‘’Depremler, yoksullukla mücadele eden ve zorluklara karşı savunmasız olan ailelerin yaşadığı bölgeleri etkiledi. Çocuklar ailelerini ve sevdiklerini kaybetti, evleri, okulları ve yaşadıkları alanlar harap oldu ve tüm hayatları altüst oldu’’ ifadelerini kullandı.

BM ajansına göre, bölgede ikamet eden pek çok aile depremlerden önce de yaşam mücadelesi veriyordu.

Gençler tehlikede

Türkiye’nin depremlerden etkilenen bölgelerinde, hanelerin yaklaşık yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Felaket sonrası bu rakamın yüzde 50’nin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

Afetten etkilenen bölgelerdeki savunmasız çocuklar, şiddet, zorla evlendirme, zorla çalıştırma ve okulu bırakma gibi olumsuzluklarla karşı karşıya. Okula kayıtlı 4 milyona yakın çocuğun eğitimi de kesintiye uğradı.

UNICEF, son yıllarda Türkiye’nin söz konusu riskleri azaltmak için olumlu ilerlemeler kaydetmesine rağmen, depremlerin yarattığı etkinin bu ilerlemeyi tersine çevirebileceği konusunda uyardı.

Suriye’deki savaşın etkileri

12 yıllık savaşın ardından zorluklarla mücadele içinde olan Suriye’deki çocukların durumu depremin ardından altyapı ve kamu hizmetlerinin yerle bir olmasıyla daha da kötüleşti.

Su ve kanalizasyon altyapısındaki ciddi hasar, 6,5 milyon bireyi kolera gibi suyla bulaşan hastalık riskiyle yüz yüze getirdi.

UNICEF, beş yaşın altındaki 51 bin çocuğun orta ve şiddetli akut yetersiz beslenmeden etkilenebileceğini ve 76 bin bebek bekleyen ve emziren kadının akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor.

Bununla birlikte iki milyona yakın çocuğun eğitiminin altüst olduğu ve birçok okulun sığınak olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sömürü ve kötüye kullanma riskleri

Çocuklar halen inanılmaz derecede stres ve zor koşullar altında yaşıyor.

Russell, ‘’Afetin uzun vadeli etkileri, artan gıda ve enerji fiyatları, geçim kaynakları ve hizmetlere erişim kaybıyla birleştiğinde yüzbinlerce çocuk daha derin bir yoksulluk içine sürüklenecek’’ dedi. Bu nedenle ailelere verilecek desteğin sürekliliğinin sağlanmasına dikkat çekti.

‘’Acil ve uzun vadeli iyileştirme planının bir parçası olarak bölgede, mali yardım ve temel hizmetlere öncelik verilmediği takdirde, çocuklar daha büyük sömürü ve istismar riski altında olmaya devam edecekler’’ şeklinde düşüncelerini aktardı.

Çocukların refahı ön plana alınmalı

UNICEF, uluslararası toplumu ‘’çocuk odaklı erken iyileşmeye’’ öncelik vermeye çağırdı.

Ajans bunlara ek olarak, ailelere mali yardım, kaliteli eğitime ve psikososyal desteğe erişim dahil olmak üzere kilit alanlara sürekli yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Ayrıca, salgın hastalık risklerini azaltmak üzere sağlık, beslenme ve su, sanitasyon ve hijyen programları için sürekli finansman ihtiyacını vurguladı.

UNICEF, Suriye’de depremden etkilenen yaklaşık üç milyon çocuğun hayat kurtarıcı ihtiyaçlarını karşılamak için 172,7 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki çocuklara gerekli hizmetlerin sağlanması için yapılan 196 milyon ABD Doları tutarındaki çağrının 85 milyonluk kısmına acil ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/05/1136767?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=16f1f40eff-EMAIL_CAMPAIGN_2023_05_18_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-16f1f40eff-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar