BM’den çöple mücadele çağrısı

BM’den çöple mücadele çağrısı

BM Genel Sekreteri 30 Mart tarihinde ilk kez kutlanan ‘’Uluslararası Sıfır Atık Günü’’ vesilesi ile BM Genel Kurulu’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gezegenin tam anlamıyla çöplüğe dönüştüğünü söyledi. Temizlik konusunda acilen harekete geçilmesinin önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı üst düzey toplantı, sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerini teşvik eden ‘’yeşil’’ ve döngüsel bir ekonomiye geçişin önemine farkındalık yaratmak için düzenlendi. Bu farkındalık sayesinde ülkelerin milyarlarca dolar tasarruf edeceği ve yüz binlerce kişiye istihdam yaratılacağı bildirildi.

İnsanlık şu anda plastikler, tekstil ürünleri, çürüyen gıdalar, atılan elektronik eşyalar, madencilik ve inşaat alanlarından çıkan molozlar dahil yılda iki milyar tondan fazla kentsel atık üretiyor.

Genel Sekreter Guterres, ‘’Gezegenimize çöplük gibi davranıyoruz. Aynı hızda devam ettiğimiz takdirde 2050 yılına kadar çöp dağları dört milyar tona ulaşacak.’’ uyarısını tekrarladı. ‘’Atık üretenler daha az kaynak ve malzeme yoğun ürün ve hizmetler tasarlamalı, ürünlerin yaşam döngüsünün tüm aşamalarında oluşan atıkları akıllıca yönetmeli ve sattıkları ürünlerin ömrünü uzatmanın yaratıcı yollarını bulmalı.’’dedi.

BM Genel Sekreteri geri dönüşüme teşvik eden politika geliştirme çağırısında bulundu

BM Genel Sekreteri ülkeleri, şehirleri ve yerel yönetimleri modern atık yönetim sistemlerini ve plastik şişelerin, eskiyen elektronik eşyaların ve diğer öğelerin yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini teşvik eden politikalar geliştirmeye ve ölçeklendirmeye çağırdı.

Son söz olarak, tüketicilerin daha sorumlu davranması gerektiğini hatırlattı. ‘’Kullandığımız ürünleri yeniden kullanmak, onarmak ve geri kazanmak için fırsatlar yaratmalı ve bu ürünleri çöpe atmadan önce iki kez düşünmeliyiz.’’ dedi.

Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi örnek gösterildi

Genel Sekreter Guterres üst düzey toplantıda yaptığı konuşmada ülkeleri, yeni kurulan Sıfır Atık Seçkin Kişiler Danışma Kurulu’nun başkanlığını yürüten Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği Türkiye’nin Sıfır Atık projesi gibi örneklerden ilham almaya davet etti.

Açılış konuşmasını yapan Erdoğan, ‘’Bu korkutucu manzarayı insanlar yarattı. Ancak biliyoruz ki bu yıkımı durdurmak ve ortak evimiz olan dünyayı kurtarmak bizim elimizde.’’ dedi. Gezegenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda adalet ve eşitliğe duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Sıfır Atık Projesi kapsamında yaklaşık 650 milyon ton hammaddenin korunduğunu ve geri dönüşüm yoluyla 4 milyon ton sera gazı emisyonunun ortadan kaldırıldığını bildirdi.

UN-Habitat’ın başkanı Maimunah Mohd Sharif yeniden kullanma yolları bulmak için çağrı yaptı

BM’nin kentsel kalkınma ajansı UN-Habitat’ın başkanı Maimunah Mohd Sharif toplantıda yaptığı konuşmada, tüm insanlığı, eşyaları atmadan önce yeniden kullanmanın yollarını bulmak gibi konularda farkındalığa ve akıllı olmaya davet etti.

Sharif, ‘’Sıfır Atık, atık konusunda bilge toplumlar yaratmaya yönelik ilk adımdır.’’ dedi. ‘’İlk adım sorumluluk almak ve tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmak için bilinçli çaba sarf etmektir. Kullandığımız ve attığımız her şeyin bir yere gitmesi gerektiğini unutmayalım.’’ ifadelerini kullandı.

Gıda ve gıda dışı tarım ürünlerine talep yüzde 56 artacak

BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, küresel nüfusun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması bekleniyor. Gıda ve gıda dışı tarım ürünlerine olan talebin de yüzde 56 artacağı tahmin ediliyor.

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, ‘’Bu talebin karşılanması ancak daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir gıda üretimi ve tüketimi ile gerçekleştirilebilir.’’ dedi.

Küresel olarak üretilen gıdanın yüzde 13’ünden fazlasının tedarik zincirinin üretim ve toptan satış aşamaları arasında kaybolduğunu belirtti. Daha verimli, daha kapsayıcı, daha dirençli ve daha sürdürülebilir hale getirmek için tarımsal gıda sistemlerimizdeki verimsizlikleri ve eşitsizlikleri acilen ele almamız gerektiğine işaret etti.

FAO’nun küresel tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek sıfır atık hedefine ulaşmak için tüm ortaklarla birlikte çalıştıklarını belirtti.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=eab7568e5a&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar