Birleşmiş Milletler: Ocak – Haziran arası 2024’e genel bakış

Birleşmiş Milletler: Ocak – Haziran arası 2024’e genel bakış

Önümüzdeki günlerin ne göstereceği bilinmiyor olsa da, dünyayı daha barışçıl, adil ve herkes için müreffeh bir yer yapma umuduyla liderleri ve karar vericileri bir çatı altında toplamak üzere çalışmalar yürüten Birleşmiş Milletler, 2024’te de bu çabalarını sürdürecek. 

Ocak: Küresel Ekonomiye sağlık kontrolü

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 4 Ocak tarihinde açıklanan ve en güvenilir çalışmalardan biri olarak kabul gören ‘Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2024’ raporu, ekonomik büyümenin ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine doğru ilerlemenin yavaşlayacağını tahmin ediyor.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı ‘nın (UN DESA) sunduğu iç karartıcı görünüm, sıkı para politikası, zayıflayan küresel ticaret ve yatırımlar, artan politik risklerle birlikte şiddetlenen iklim etkileri birleştiğinde artan borç kırılganlıkları ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğini ortaya koyuyor.

Enflasyonun düşmesi olumlu bir gösterge olarak sunulmasına rağmen, daha fazla küresel çatışma enflasyonu tekrar tetikleyebilir.

Dünyanın ekonomik beklentilerini iyileştirmenin en önemli yolunun uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi olduğu belirtiliyor ve bunun teşvik edileceği bildiriliyor.

Umutsuz bir Gazze kışı

Gazze’deki çatışmalar, muhtemelen küresel basında ve BM haberlerinde aylarca gündemi meşgul etmeye devam edecek. Gazze şeridine daha fazla yardım ulaştırılması çağrısında bulunan ve 22 Aralık’ta kabul edilen Güvenlik Konseyi kararı doğru yönde atılmış bir adım olmasına rağmen, sivil halk için durum hala umutsuz.

Yardım akışının hızlandırılması ve izlenmesi, aynı zamanda çatışmalar sona erdiğinde bölgenin yeniden inşası çalışmalarını yürütmek için BM tarafından bölgeye yeni atanan Gazze İnsani Yardım Koordinatörü Sigrid Kaag’ın sorumluluğunda olacak.

Ülkelerin ilk olarak fosil yakıtlardan uzaklaşmayı kabul ettiği COP28 İklim Konferansı’nda alınan bir kararla 26 Ocak 2024 Uluslararası Temiz Enerji Günü olarak anılmaya başlayacak. Özel gün, giderek maliyetleri düşen ve şimdiye kadar elektriğe erişimi olmayan toplulukların yenilenebilir kaynakları kullanımındaki hızlı artışı ortaya koyuyor.

Şubat: Dünya Çevre Parlamentosu toplanıyor

BM Çevre Asamblesi’nin (UNEA) toplanacağı gün, Dünyanın Çevre Parlamentosu, en acil çevresel sorunları vurgulamak ve çevrenin küresel yönetimini geliştirmek için hükümetleri, sivil toplumu, bilim camiasını ve özel sektörü bir araya getiriyor.

Ukrayna’da iki yıldan bu yana süren savaş

24 Şubat, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci yılı ve Birleşmiş Milletler çatışmaların başladığı günlerden bu yana etkilenen topluluklara insani yardım sağlamaya devam ediyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı ana dilinde eğitim alamıyor. Birleşmiş Milletler, çocukların ana dilinde ve çok dilli eğitim almasının önemine farkındalık yaratmak amacıyla 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dil Günü olarak kutluyor.

Mart: Kadın hakları mücadelesi

80 yıldır faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (CSW), toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda harekete geçilmesi için baskı yapıyor.

11-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek CSW 2024 oturumu, yoksulluğun ele alınarak kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin yanı sıra toplumsal cinsiyet bağlamında kurumların ve finansmanın geliştirilmesi konularına odaklanacak.

İçilecek bir damla bile yok

2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6 (SKH6) kabul edildi. Bu hedef, 2030 yılına kadar herkesin su ve sanitasyon hizmetlerine güvenli bir şekilde erişebileceğini vaat ediyordu.

Ancak gelinen nokta amacın çok uzağında. Milyarlarca insanın temiz içme suyuna ve sanitasyona yeterli düzeyde erişimi yok.

Birleşmiş Milletler 22 Mart ‘Dünya Su Günü’nde, değişimi hızlandırma ihtiyacı konusunda farkındalığı artırmak için genellikle water.org yardım kuruluşunun kurucu ortağı ve BM Genel Merkezi’nde sık sık yer alan ünlü aktör Matt Damon’dan yardım alıyor.

Ayrıca 21 Mart’ta BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) liderliğinde ‘Dünya Şiir Günü’ olarak kutlanan etkinliğin amacı, özellikle nesli tükenmekte olan dillerde sanatsal ifadeyi tanıtmak. 

Nisan: Söz hakkı Yerli Halkların 

BM’nin ilk kuruluş yıllarında Yerli Halkların hakları ve öncelikleri genellikle göz ardı ediliyor ve görüşmelerin üst sıralarında yer almıyordu. Ancak Birleşmiş Milletler tarafından’ Permanent Forum on Indigenous Issues’ (UNPFII), hayata geçirilmesiyle durum değişti.

Yerli Halklara söz hakkı vermek ve küresel sorunları tartışmak amacıyla 2000 yılında kurulan Forum’un 2024 toplantısı birçok yerli genç liderin sesini duyurmasına ve toplulukları etkileyen sorunları hakkında konuşmalarına sahne olacak. Toplantı 15-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek.

Nüfus artışı ve aynı zamanda doğurganlığın yavaşlaması

Dünya nüfusu 8 milyara ulaştı ve son 50 yılda iki kat arttı. Bununla birlikte doğurganlık oranları yavaşladığından, ‘’nüfus azlığı krizi’’, hatta insan nüfusunun çökmesi yönündeki kaygılar artıyor.

16 Nisan’da BM Nüfus Fonu (UNFPA), ‘Dünya Nüfusunun Durumu’ adlı yıllık raporunu yayımlayacak. Rapor, muhtemelen kadınların kendi bedenleri üzerinde özerkliğe sahip olmasının ve sağlık konusunda kendi kararlarını verebilmelerinin bir kez daha altını çizecek.

Ayrıca 30 Nisan, efsanevi piyanist Herbie Hancock’un önderliğinde Uluslararası Caz Günü olarak kutlanıyor. 

Mayıs: Dijital teknolojinin yarattığı tehditler ve fırsatlar

Bu yüzyılın başlarında, dijital teknolojinin hayatlarımız üzerinde hem iyi hem de kötü yönde derin bir etki yaratacağına dair artan bir farkındalık vardı.

Buna yanıt olarak hükümetler ve BM kuruluşları, teknolojinin kullanımına yönelik çok taraflı anlaşmaların kabul edilmesi umuduyla 2003 yılında ‘Enformasyon Toplumu Dünya Zirvesi’ adlı konferansın ilkini gerçekleştirdi. 

21 yıl sonra, Yapay Zekanın geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin artan korkuların ardından düzenlenecek ikinci konferans, 27-31 Mayıs tarihleri arasında Cenevre’de toplanacak.

Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS) ayakta kalma mücadelesi veriyor

Küçük yüzölçümlerine ve nüfuslarına rağmen Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS), son iklim konferanslarında gerçekleşen müzakerelerde büyük ilgi gördü. İklim krizinin oluşturduğu varoluşsal tehdide ilişkin farkındalığı artırdı. Bazı ada devletleri önümüzdeki yıllarda deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tamamen sular altında kalma riski ile karşı karşıya.

Dördüncü Uluslararası SIDS Konferansı 27-30 Mayıs tarihleri arasında Antigua ve Barbuda’da düzenlenecek.

June: Denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkeler için refaha giden yol

Denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkeler, yüksek ulaşım maliyetlerinden, pahalı ithalata ve dünya pazarlarından izolasyona kadar belirli zorluklarla karşı karşıya. Bu bilincin farkındalığı ile yola çıkan Birleşmiş Milletler, 2003 yılında Kazakistan’ın Almatı kentinde bu ulusların ihtiyaçlarına yönelik bir konferans düzenledi.

Yirmi yıl sonra, 18-21 Haziran tarihleri arasında Ruanda’nın Kigali kentinde konferansın üçüncüsü gerçekleştirilecek ve önümüzdeki on yıl içinde denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkeler için yeni kalkınma gündeminin şekillendirilmesi için müzakereler yapılacak.

Kediler, köpekler ve kargalar

2007-2016 yılları arasında BM Genel Sekreteri olarak görev yapan ve hayatta kalan tek eski BM Yöneticisi olan Ban Ki-moon’un 80.yaşgünü 13 Haziran’da kutlanacak. 

Yeni ve büyük bir kuruluş olan UN Women birimi, Ban Ki-moon döneminde ve liderliğinde hayata geçirildi.

21 Haziran’da, BM Genel Merkezi önüne serilecek olan çok sayıda yoga matı üzerinde BM çalışanları inek, kedi, köpek ve karga adını taşıyan pozisyonlarla esneme hareketleri yapacak. 

Bu etkinlik, fiziksel, zihinsel ve ruhsal faydalarıyla özellikle son yıllarda öne çıkan yoganın etkisini vurgulamak amacıyla ‘Uluslararası Yoga Günü’ kutlamaları kapsamında gerçekleşecek.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/12/1145127?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=9c2ee61aec-EMAIL_CAMPAIGN_2024_01_07_02_15&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-9c2ee61aec-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar