Birleşmiş Milletler Küresel Yol Güvenliği Haftası

Birleşmiş Milletler Küresel Yol Güvenliği Haftası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 15-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen 7’inci BM Küresel Yol Güvenliği Haftası kapsamında hükümetleri, sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir ulaşım alternatifleri arasında yer alan yaya yolları, bisiklet yolları ve toplu taşıma gibi projelere yapılan yatırımları artırmaya davet etti.

DSÖ Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Departmanı Direktörü Etienne Kurg, ‘’Ulaşım sistemlerimize karar verirken, insanları ve özellikle de savunmasız insanları merkeze alarak hareket etmeliyiz’’ dedi. Yürümek, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma gibi ulaşım seçeneklerinin, sağlıklı bireyler, sürdürülebilir şehirler ve adil toplumların gelişmesine katkı sağlayabileceğini savundu.

Karayolu trafik kazaları, her yıl yaklaşık 1,3 milyon bireyin hayatını kaybetmesi ve 50 milyon insanın yaralanmasıyla dünya genelinde öne çıkan ölüm ve sakatlanma nedeni olarak biliniyor. Trafik kazalarında yaşanan can kayıplarında 5 ila 29 yaş arasındaki grup başı çekerken, küresel olarak her 4 ölümden 1’i yayalar ve bisiklet kullananlar arasında meydana geliyor.

Güvenli yürüyüş ve bisiklet yollarının hayata geçirilmesi, sağlık ve çevre üzerinde olumlu etki yaratarak insanların kanser ve diyabet gibi hastalıklardan uzak durmasını sağlayabilir. Güvenli ve verimli toplu taşıma altyapısı sağlık, istihdam, eğitim ve diğer hizmetlere erişimi kolaylaştırabilir ve daha adil ve müreffeh toplumlar yaratarak yatırımı teşvik edebilir.

Pandemi sonrası oluşan düşünce tarzı, dünya genelindeki tüm ülkeler ve şehirlerin ulaşım seçeneklerini yeniden düşünmelerine ve değerlendirmelerine yol açtı. Bunlardan bazıları:

  • Paris’te, çevre kirliliğine yol açmayan ulaşım sistemleri, bin kilometreden fazla yeni bisiklet yolları ve araç trafiğine kapalı 169 ‘’okul caddesi’’ hayata geçirilerek şehir sakinlerinin temel hizmetlere 15 dakika içinde ulaşmasını sağlamayı amaçlayan bir şehir konsepti tasarlandı.
  • Hindistan’da, Global New Car Assessment Programı (Global NCAP) kapsamında elde edilen bulgulara dayanarak, sıfır yıldızlı araçların imalatında çarpıcı bir düşüş ve 4 ila 5 yıldızlı araçların imalatında artış oldu.
  • Lüksemburg’da 2022 yılından bu yana otobüs, tren ve tramvay gibi toplu taşım sistemleri ücretsiz. Bu durum sonucunda, trafik tıkanıklığı ve kirlilik azaldı, daha az özel aracın trafiğe çıkması sağlandı. Ayrıca düşük gelirli şehir sakinlerinin ulaşıma erişim sorunları azaldı.
  • Eylül 2023’ten itibaren Galler’de, karayolu trafiği ölüm ve yaralanmalarını azaltmak, yürümeyi ve bisiklet kullanımını teşvik etmek üzere ülke genelindeki şehir içi ve köy yollarında 20 mil/saat hız sınırı getirilecek.

Birleşmiş Miletler Küresel Karayolu Güvenliği Haftası boyunca, önemli bir iş ortağı olan Küresel Yol Güvenliği Sivil Toplum Kuruluşları İttifakı üyeleri bir dizi ulusal ve yerel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bunlardan bazıları:

  • Arjantin’de Asociacion Madres del Dolor ve Asociacion Luchemos Por la Vida STK’ları, şehirde bisiklet yolları ve 30 km/saat hız sınırını savunmak için San İsidro Belediye Başkanı ile görüşmelerini sürdürüyor.
  • Esvatini’de, Road Accident Action Group, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ile birlikte engellerden ve araç parkından arındırılmış, yeterli genişlikte yaya yollarının inşa edilmesini sağlamak üzere araçsız bir gün ve 5 kilometrelik bir yürüyüş düzenliyor.
  • Hindistan’da IIS Üniversitesi ve People’s Trust Jaipur, üniversite çevresindeki yollarda bir dizi altyapı iyileştirilmesi ve yeni yaya güvenliği denetiminin talep edileceği yüksek profilli bir medya etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
  • Moldova’da Automobile Club, 30 km/saat hız limitine farkındalık yaratmak için Singerei’deki bir okulda dönüştürülmüş bir yaya geçidi başlatıyor.
  • Malezya’da Safe Kids kurumu, toplu taşıma merkezleri çevresindeki yolları ve gelişmiş altyapıyı iyileştirmek için devlet sübvansiyonlarını teşvik ederek, toplu taşım ulaşımını güçlendirmeyi amaçlıyor.
  • Pakistan’da Road Safety Council, halka açık yürüyüş ve bisiklet etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Bisiklet kullanmayı ve daha düşük hız sınırlarını savunmak için yetkililerle iletişim kuruyor.

BM Küresel Yol Güvenliği Haftası, karayolu güvenliği sorununa dikkat çekmek ve bu konuda harekete geçmek için iki yılda bir düzenleniyor.

Kaynak:

https://bit.ly/456PUTW

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar